Receptury miodowe wyleczą ból gardła, anginę i uporczywy kaszel!
Receptury miodowe mają potwierdzone działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, a więc są
naturalnym antybiotykiem – dzisiaj o miodach z dodatkiem tymianku, czosnku, anyżu i babki lancetowatej.
Miód z olejkiem tymiankowym
Miód z olejkiem tymiankowym, to kompozycja niezastąpiona w przypadku:
- ropnego zapalenia gardła, migdałków,
- zapalenia oskrzeli i płuc,
- nawracających zapaleń zatok,
- kataru.
Co więcej receptura:
- ułatwia oddychanie,
- usuwa nieprzyjemny zapach z ust,
- likwiduje stan zapalny dziąseł i afty w jamie ustnej.
Jak przygotować recepturę miodowo-tymiankową:
- na mały spodeczek odłóż 1 łyżkę miodu, najlepiej lipowego lub gryczanego,
- dodaj 3 krople naturalnego olejku tymiankowego dostępnego w aptece lub zielarni,
- wszystko razem delikatnie wymieszaj.
Wymienione składniki stanowią pojedynczą dawkę.
Dawkowanie:
- powyższą recepturę ssij jak najdłużej i przyjmuj taką dawkę 4-5 razy w ciągu dnia, przy czym ostatnią tuż przed snem,
- w okresie epidemii grypy i chorób z przeziębienia, w celach profilaktycznych spożywaj ją 1-2 razy dziennie,
- kiedy jednak dopadnie Cię poważna infekcja, to śmiało możesz zwiększyć liczbę kropli olejku tymiankowego do 4-5.
Miód z czosnkiem i anyżem
Miód z czosnkiem i anyżem to receptura, która się przydaje się w różnych infekcjach dróg oddechowych, od zapalenia i bólu gardła po anginę. Pozwala łatwiej odkrztusić zalegającą w oskrzelach wydzielinę. Jest używana w leczeniu i profilaktyce grypy, zapalenia oskrzeli a nawet płuc. Dzięki anyżowi także łagodzi męczący kaszel.
Jak przygotować recepturę miodowo-anyżową:
- 3 małe ząbki czosnku przepuść przez praskę,
- dodaj 1/2 łyżeczki zmielonego anyżu i 1/4 szklanki miodu lipowego (wielokwiatowego i akacjowego),
- wszystko wymieszaj w małym słoiku, który przechowuj w małych ilościach w słoiku.
Dawkowanie: po 1 łyżce 3 razy dziennie (pamiętaj aby długo ssać), a dla starszych dzieci połowa porcji.
Ciekawostka: dzięki spożyciu powyższej receptury nie będziesz mieć przykrego zapachu z ust, ponieważ niweluje go aromat anyżu.
Miód z babką lancetowatą
Miód z babką lancetowatą to skuteczny lek wykrztuśny. Usuwa tzw. suchość w gardle i napady suchego kaszlu. Ułatwia oddychanie podczas infekcji.
Jak przygotować recepturę:
- ćwierć szklanki sproszkowanych liści babki zakupionych w zielarni, wymieszaj z 200g miodu gryczanego, lipowego czy spadziowego z drzew iglastych,
- przełóż do słoika, zamknij i odstaw na 10 dni w chłodnym i zaciemnionym miejscu,
Stosowanie:
- 1 łyżkę receptury długo ssij między posiłkami 2-3 razy w ciągu dnia,
- możesz ją także dodać do przegotowanego ciepłego mleka i wypić przed snem.
Życzymy zdrówka!