Świąteczne zioła: cynamon i goździki

Podkreślają smak potraw, wypełniają dom aromatycznymi zapachami nadając świętom Bożego Narodzenia wyjątkowej atmosfery. Mamy je pod ręką i niekoniecznie myślimy o nich w kategoriach ziół. Dzisiaj właśnie o nich!

Cynamon – zastosowaniewłaściwości

Cynamon jest niezbędnym elementem świątecznego kompotu z suszu, pierników, ciast i dodatkiem do ryb i mięs. Jego zastosowanie kulinarne jest jednak w Polskiej kuchni dużo szersze, ponieważ znajdziemy go w sosach, winach, nalewkach, likierach, kawach i herbatach oraz wszelkiego rodzaju deserach.

Cynamon używamy przede wszystkich z uwagi na zawartość olejków eterycznych, które działają:

  • przeciwgrzybicznie,
  • antywirusowo,
  • przeciwbakteryjnie.

Zastosowanie cynamonu może być zewnętrzne i wewnętrzne:

  • leczy skaleczenia,
  • stany zapalne skóry oraz zranienia,
  • wdychanie olejku cynamonowego leczy katary i inne choroby układu oddechowego,
  • bóle głowy,
  • bóle mięśni,
  • bóle artretyczne,
  • płukanki z naparu z cynamonu korzystnie wpływają na higienę jamy ustnej poprawiając świeżość oddechu poprzez eliminację bakterii beztlenowych.

Natomiast gorący napój z dodatkiem cynamonu nie tylko stosujemy w przypadku przeziębienia, grypy, gorączki czy innych infekcji. Łagodzi on także problemy trawienne jak wzdęcia, biegunki oraz kolki. Ponadto pobudza krążenie krwi, a spożywany regularnie może opóźniać procesy starzenia. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które obniżają poziom glukozy we krwi.

Uwaga: w cynamonie zawarta naturalna substancja kumaryna – w nadmiarze jest niebezpieczna dla kobiet w ciąży i dzieci.

Goździki – zastosowanie i właściwości

Popularnym widokiem na Święta jest owoc pomarańczy nadziany goździkami, które nie tylko stanowią element dekoracyjny i aromatyczny, ale mają szerokie właściwości lecznicze:

  • Olejek z goździków to środek przeciwbólowy i przeciwbakteryjny.
  • Można go po odpowiednim rozcieńczeniu wcierać w bolące dziąsła i zęby lub po porostu rozgryźć kilka goździków. Stąd też jego zastosowanie w stomatologii, również przy dezynfekcji kanałów korzeniowych.
  • Są także doniesienia o antynowotworowych właściwościach tego owocu.
  • Jest niezastąpiony przy problemach trawiennych takich jak wymioty, wzdęcia czy wrzody żołądka.

W kuchni goździki mają szerokie i znane zastosowanie jako dodatek do mięs – głównie dziczyzny i wieprzowiny, grzanego wina, kompotów, ponczów, ciast i oczywiście pierników. Należy go jednak stosować w umiarze.