Rozgrzewające napoje i herbaty na zimę (i na deser)

Zima to wymagający okres dla naszych organizmów, dlatego też dzisiaj o napojach opartych na herbacie, mleku czy ziołach, które możemy sporządzić w warunkach domowych, a które dostarczą nam mnóstwa substancji antynowotworowych, antybakteryjnych, przeciwzapalnych i nie tylko.

Herbata na zimę

Istotną rolę w poniższych propozycjach rozgrzewających herbat odgrywają przyprawy: goździki, kardamon, cynamon, chili, kurkuma, gałka muszkatołowa i anyż. (Więcej o właściwościach cynamonu & goździków dowiesz się tutaj, a tutaj o właściwościach gałki muszkatołowej & anyżu).

Dzisiaj zachęcamy do poeksperymentowania z czym i w jakich kombinacjach smakują Wam najbardziej zimowe herbatki i napoje.

Dodatki do czarnej herbaty

Czarna herbata świetnie komponuje się z cynamonem, goździkami i plastrami świeżego imbiru. Każde z nich działa:

  • rozgrzewająco,
  • przeciwzapalnie,
  • poprawia trawienie.

Przy czym kłącze świeżego imbiru dodatkowo ma działanie przeciwobrzękowe oraz zmniejsza cellulit.

By wzbogacić smak czarnej herbaty, można dodać do niej odrobinę konfitury z / plasterki suszonego pigwowca japońskiego oraz sok malinowy bądź sok z czerwonej porzeczki. Ciekawy efekt smakowy pomoże uzyskać także dodatek w postaci drobno pokrojonego, wysuszonego jabłka lub gruszki.

Nie zapominajcie jednak, iż czarna herbata jest wysuszająca, szczególnie w nadmiarze! Dlatego rekomendujemy dodawać do niej miód, który dodatkowo osłodzi tę kompozycję.

Herbata rooibos z grejpfrutem

Herbata rooibos z grejpfrutem w połączeniu z konfiturą różaną, anyżem gwiazdkowatym, cynamonem, to kolejna propozycja, która oczaruje Wasze kubki smakowe. Poza słodką nutą herbata ta:

  • ma właściwości antynowotworowe,
  • regeneruje wątrobę,
  • działa korzystnie na drogi oddechowe,
  • wspomaga leczenie chorób skóry.

Owoc grejpfruta, to źródło:

  • wielu witamin z grupy B i C,
  • likopenu,
  • flawonoidów i bioflawonoidów, mających właściwości przeciwwirusowe i będących silnymi przeciwutleniaczami.

Cytrusy są z jednej strony zimne termicznie (czyli wychładzają organizm), ale z drugiej z uwagi na składniki przeciwzapalne i antybakteryjne są wskazane przy grypie, zapaleniu oskrzeli oraz zatok. Zaproponowana przez nas kompozycja doskonale sobie z tym radzi, ponieważ zawiera rozgrzewające przyprawy, które neutralizują zimną termikę owocu egzotycznego.

Przepis na napar malinowy

Składniki:

  • herbata malinowa (najlepiej z liści i suszonych owoców malin),
  • 3 plastry imbiru,
  • 5 łyżeczek soku z malin (bez cukru),
  • 2 goździki,
  • kora cynamonowca w kawałku lub w częściach.

Przygotowanie:

  • składniki łączyć kolejno (jak wyżej) z herbatą i imbirem,
  • gdy napar lekko przestygnie, wycisnąć do niego trochę soku z cytryny oraz dorzucić kilka plasterków pomarańczy,
  • jeśli jest za mało słodka, dodać miód bądź słód jęczmienny lub ryżowy,
  • w wersji dla dorosłych można dodać 1 łyżkę rumu, a w wersji dla dzieci 1 łyżkę syropu z czarnej porzeczki.

Dla przypomnienia maliny zawierają kwas salicylowy, dzięki czemu dobrze sobie radzą z gorączką. Z kolei obecny kwas elagowy ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe zapobiegając rozwojowi infekcji.

Przepis na napój jabłkowo-gruszkowy

Składniki:

  • 1l wody,
  • garść suszonych jabłek,
  • garść suszonych gruszek,
  • kilka ziaren kardamonu,
  • 4-5 goździków,
  • kawałek kory cynamonu,
  • 6 plasterków imbiru,
  • opcjonalnie: miód lub słód.

Przygotowanie:

  • suszone jabłka i gruszki zalać wrzącą wodą,
  • dodać kardamon, goździki, korę cynamonu oraz imbir,
  • gotować jeszcze przez 2-3 minuty,
  • po przestygnięciu do smaku można dodać odrobinę miodu lub słodu.

Kompoty z suszu bardzo dobrze nawilżają nasz układ pokarmowy dzięki czemu mamy regularne wypróżnianie oraz poprawę jakości skóry. Natomiast kardamon działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo a ponadto pomaga w problemach trawiennych.

Przepis na napój z pokrzywy z nutą rokitnika

Składniki:

  • suszona pokrzywa,
  • kilka plasterków cytryny,
  • odrobina miodu,
  • łyżka nalewki lub konfitury z rokitnika.

Przygotowanie:

  • suszoną pokrzywę zalać wrzątkiem na 10-15 minut,
  • dodać kilka plasterków cytryny,
  • oraz odrobinę miodu, łyżkę nalewki lub konfitury z rokitnika.

Napój wzmacnia organizm, poprawia poziom hemoglobiny, przyspiesza trawienie i przyswajanie pokarmów. Ma także właściwości moczopędne, przyspieszając usuwanie z organizmu toksyn.

Sam rokitnik:

  • to źródło bardzo dobrze przyswajalnej witaminy C,
  • wzmacnia odporność,
  • wykazuje działanie przeciwzapalne,
  • zapobiega miażdżycy i zawałom serca.

Przepis na napój lipowy

Składniki:

  • 1 łyżka kwiatu lipy,
  • 1 łyżka suszonych lub mrożonych malin,
  • opcjonalnie: syrop malinowy lub miód lipowy.

Przygotowanie:

  • kwiat lipy zmieszać z suszonymi malinami,

(Suszone maliny można zastąpić mrożonymi. W takim przypadku należy je rozmrozić i podgrzać dodając do naparu lipowego w formie konfitury).

  • zalać na 10-15 minut wrzątkiem,
  • doprawić syropem malinowym lub miodem lipowym.

Miód lipowy jest powszechnie uważany za najlepszy środek przy przeziębieniu, grypie i innych chorobach którym towarzyszy wysoka temperatura. Napary lipowe działają napotnie i osłaniająco na drogi oddechowe.

Czekolada z chili – przepis

A teraz coś dla prawdziwych łasuchów – czekolada z chili, w składzie:

  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 1 szklanka mleka, najlepiej roślinnego,
  • opcjonalnie: 2 łyżki śmietanki,
  • szczypta cynamonu (sproszkowanego),
  • szczypta papryczki chili (sproszkowanej).

Przygotowanie:

  • obie czekolady rozpuścić w szklance mleka,
  • można dodać też 2 łyżki śmietanki,
  • dodać cynamon i papryczkę chili.

Ten czekoladowy napój nie tylko doskonale rozgrzeje, ale też poprawi nastrój. Zarówno czekolada jak i chili stymulują produkcję endorfin czyli hormonu szczęścia.

Zimowa kawa orkiszowa – przepis

Składniki:

  • 1 łyżeczka palonych ziaren orkiszu,
  • szczypta kardamonu & cynamonu lub imbiru & chili,
  • wanilia, karmel, kakao do smaku,
  • opcjonalnie: mleko migdałowe.

Przygotowanie:

  • palone ziarna orkiszu najlepiej jest zmielić w młynku i zaparzyć wraz z kardamonem i cynamonem lub imbirem i chili,
  • doskonale skomponuje się z wanilią, karmelem i kakao,
  • dla złagodzenia dość intensywnego smaku rekomendujemy dodać mleko migdałowe.

Orkisz to zboże, które zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje bogactwo witaminy B, która dobroczynnie wpływa na nasz układ nerwowy. Zawarte w niej polifenole chronią przed nowotworami, a rodanid stymuluje naszą odporność.

Złoty mleczny koktajl – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego lub zwykłego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru (sproszkowanego),
  • szczypta pieprzu,
  • opcjonalnie: kilka ziaren kardamonu, miód do smaku.

Przygotowanie:

  • do mleka dodać kurkumę i cynamon oraz sproszkowany imbir i pieprz,
  • jeśli lubicie, można też dorzucić kilka ziaren kardamonu,
  • wszystko podgrzać w rondlu,
  • gdy kompozycja przestygnie można dosłodzić miodem.

W ten sposób zyskasz koktajl o właściwościach:

  • przeciwwirusowych,
  • antyoksydacyjnych,
  • przeciwnowotworowych,
  • przeciwbakteryjnych,
  • przeciwgrzybicznych,
  • przeciwzapalnych.

Aby tzw. przyprawa życia, czyli kurkuma, była jak najbardziej przyswajalna dla naszego organizmu, należy pamiętać o dodaniu pieprzu.

Grzane wino – przepis

Grzaniec z kolei doskonale rozgrzeje Was bardziej lub mniej romantycznymi wieczorami.

Składniki:

  • 1l czerwonego, wytrawnego wina,
  • 1 laska cynamonu,
  • 3 kawałki kory cynamonowca,
  • 5-7 goździków,
  • pokrojoną w plastry pomarańczę,
  • opcjonalnie: miód lub słód do smaku.

Przygotowanie:

  • do wina dodać laskę cynamonu, korę cynamonowca, goździki oraz plastry pomarańczy,
  • całość należy podgrzać, ale nie gotować,
  • jak lekko przestygnie, można doprawić miodem lub słodem do smaku.

Wino można zastąpić piwem, ale wtedy zamiast pomarańczy lepiej dodać imbir.

Grzaniec bez wątpienia rozgrzewa i zapobiega rozwojowi stanów zapalnych. Warto przypomnieć, iż czerwone wino to doskonałe źródło antyoksydantów, które chronią nasze serce i żołądek. Ponadto zawarte w nim składniki czynnie chronią nas przed wirusami oraz przedłużają młodość.

Ciepłe piwo z żółtkiem – przepis

Składniki:

  • 0,5l piwa,
  • 2 surowe żółtka (wcześniej oddzielone od białek).

Przygotowanie:

  • piwo przelać do rondla i zacząć podgrzewać,
  • kiedy będzie lekko ciepłe, dodać żółtka i intensywnie mieszać, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Piwa nie można doprowadzić do wysokiej temperatury, aby żółtko się nie ścięło.

Z uwagi na składniki zawarte w źółtku, napój ten ma silne właściwości wzmacniające i można go zastosować:

  • w stanach wyczerpania i zmęczenia,
  • przy pierwszych objawach przeziębienia,
  • na ból głowy – naukowcy z londyńskiego Uniwersytetu Greenwich twierdzą, że piwo jest skuteczniejsze w likwidowaniu bólu głowy niż większość leków przeciwbólowych.

Co my możemy dla Ciebie zrobić

Jeśli poszukujesz ziół i naturalnych środków idealnie dopasowanych do potrzeb Twojego organizmu i obecnej kondycji poszczególnych organów, zapraszamy do naszego gabinetu. Zweryfikujemy stan Twojego organizmu i ustalimy, które organy wymagają szczególnej troski abyś z dnia na dzień czuł/a się lepiej.

Mamy nadzieję, że powyższe propozycje będą dla Was inspiracją na zimowe wieczory, a przy okazji zapewnią zdrowie i dobre samopoczucie. I tego właśnie życzymy wszystkim czytelnikom naszego bloga w 2020 roku!

Wszystkiego najlepszego i do usłyszenia!