Żeń-szeń

Żeń-szeń jest dostępny na rynku w 5 rodzajach:

  • właściwy, czyli chiński (panax ginseng),
  • amerykański,
  • syberyjski,
  • japoński,
  • koreański.

Żeń-szeń i jego właściwości

Nazwa panax wywodzi się z łacińskiego „panaceum”, czyli środka na wszystkie dolegliwości. W korzeniu żeń-szenia znajduje się:

  • bardzo dużo glikozydów saponinowych zwanych ginsenozydami (ich stężenie powinno wynosić 1,6-3,8%), które stymulują układ odpornościowy poprawiając naszą odporność i umiejętność radzenia sobie ze stresem,
  • zawarte w nim panaksany regulują stężenie glukozy we krwi,
  • a panaksynole działają przeciwzakrzepowo,
  • w żeń-szeniu (panax ginseng) jest również bogactwo minerałów oraz witamin z grupy B, C i E.

Ciekawostka: prawdziwy żeń-szeń reguluje ciśnienie krwi tzn. przy nadciśnieniu je obniża, a przy niskim ciśnieniu je podwyższa. Ponieważ jest to najbardziej „podrabiane” zioło świata, bezpieczniej jednak przy nadciśnieniu go unikać. Nie należy też stosować go w ciąży.

Źeń-szeń amerykański i koreański

Żeń-szeń amerykański (pięciolistny) również poprawia koncentrację i radzenie sobie ze stresem, obniża poziom cukru i złego cholesterolu, przyspiesza regenerację wątroby, pomaga przy leczeniu niepłodności (zwiększając liczbę plemników, regulując menstruację i pracę jajników), zawiera przeciwutleniacze co jest istotnym czynnikiem profilaktyki antynowotworowej.

Żeń-szeń amerykański ma niemal te same substancje czynne co koreański, przy czym ten pierwszy silnie rozgrzewa i podnosi ciśnienie krwi, a ten drugi działa chłodząco i uspokajająco obniżając ciśnienie.

Żeń-szeń syberyjski

Żeń-szeń syberyjski zwiększa odporność i jest szczególnie polecany przy problemach z depresją, lękach i intensywnej pracy umysłowej i fizycznej. Jest ważny w leczeniu dzieci mających problemy z nauką i adaptacją w szkole. Warto go również podawać u dzieci z autyzmem oraz przy chorobie nowotworowej.

Krojony surowiec można kupić za granicą, np. w Szwajcarii, także w drogeriach.

Przepisy na bazie żeń-szenia

Napar z żeń-szenia

  • 1-2 łyżki surowca zalać 1 szklanką wrzącej wody,
  • odstawić na 45 minut,
  • przecedzić,
  • pić rano i w południe, po 100-200 ml naparu.

Nalewka z żeń-szenia mielonego

  • 1 część zmielonego surowca zalać 3 częściami ciepłego alkoholu 40% lub mocnego, wytrawnego wina czerwonego lub białego,
  • macerować w ciemnym miejscu przez 2 tygodnie,
  • przecedzić,
  • wypijać kieliszek 1 raz dziennie, najlepiej rano lub w południe.

Nalewka z żeń-szenia suszonego

  • wysuszony, pokrojony korzeń około 30g,
  • zalać 0,25l spirytusu o mocy do 70%,
  • odstawić na co najmniej 4 tygodnie w ciepłe miejsce, od czasu do czasu mieszając,
  • po około 2 tygodniach dodać łyżkę ulubionego miodu,
  • zacząć pijąc po pół łyżeczki dziennie i zwiększać dawkę nalewki do maksymalnie 1 łyżeczki dziennie.

Co my możemy dla Ciebie zrobić

W gabinecie Achillea dobierzemy dedykowane kompozycje ziołowe, które będą odpowiadały indywidualnym potrzebom Twojego organizmu. Ostateczny dobór ziół będzie warunkowany obecną kondycją Twoich poszczególnych organów, która zbadamy przy zastosowaniu biorezonansu Mora. Jak wygląda takie badanie, możesz sprawdzić tutaj.

Serdecznie zapraszamy!