Świąteczne zioła: gałka muszkatołowa i anyż

Gałka muszkatołowa to kolejny niezbędny składnik świątecznych pierników i ciast, a także grzanego wina, deserów owocowych i ponczu. (Inne świąteczne zioła, cynamon i goździki, omówiliśmy w poprzednim wpisie). Zarówno gałka jak i kwiat muszkatołowy wzbogacają smak gulaszy, bigosów oraz wszelkich potraw z jaj i serów.

Gałka muszkatołowa i jej właściwości lecznicze

Galka ma szerokie właściwości lecznicze w przypadku:

  • problemów trawiennych takich jak biegunka, wzdęcia i nudności czy brak apetytu,
  • reumatyzmu,
  • chorób oskrzeli,
  • bezsenności,
  • nadpobudliwości.

Uwaga: zawarta w gałce substancja mirystycyna jest w nadmiarze trującym narkotykiem! W przypadku przedawkowania powoduje wymioty, omamy, objawy epilepsji, a nawet śmierć!

Anyż – właściwości i zastosowanie

Anyż zwany hamykiem to roślina o drobnych białych kwiatach, które później przekształcają się w owoce stanowiące cenną przyprawę. Znajdziemy na świątecznym stole w słonych i słodkich potrawach, ma jednak dużo szersze zastosowanie – lecznicze.

Badania wykazały, iż zawiera on m.in. olejki eteryczne, a także związki białkowe, tłuszcze i węglowodany, które działają:

  • wykrztuśnie,
  • napotnie,
  • moczopędnie,
  • wiatropędnie,
  • oczyszczają krew,
  • pobudzają trawienie.

Pomocny jest także przy bólach menstruacyjnych, w leczeniu impotencji i oziębłości seksualnej.

W celu przeciwdziałania przeziębieniu i kaszlu stosowano anyż także w formie wina, ekstraktu, wody anyżowej czy kulek anyżowych w syropie.

Receptury z anyżu

Kamica nerkowa i skąpomocz

W przypadku kamicy nerkowej i skąpomoczu należy pić kilka razy dziennie między posiłkami po pół szklanki wywaru z:

  • 1 łyżki sproszkowanych owoców anyżu,
  • 1 szklanki wrzątku odstawionych na 1 godzinę pod przykryciem.
Niemowlęcy kaszel i wzdęcia

Przy kaszlu i wzdęciach u niemowląt można podawać im herbatkę z:

  • 1 łyżeczki anyżu,
  • 1 łyżeczki rumianku,
  • 1 łyżeczka naparu co dwie godziny.

Co więcej, napar ze sproszkowanych owoców anyżu pity kilka razy dziennie wspomaga matki walczące z brakiem pokarmu dla niemowląt.

Bóle nerek, bóle menstruacyjne

Anyż stosowany jest także zewnętrznie, przy bólach nerek czy menstruacyjnych. Szczególnie Tradycyjna Medycyna Chińska poleca okłady z woreczka lnianego wypełnionego podprażoną wcześniej na patelni i gorącą mieszanką:

  • 3 łyżki gruboziarnistej soli kamiennej,
  • 1 łyżka anyżu,
  • 1 łyżka cynamonu (także kora),
  • 1 łyżka goździków,
  • 1 łyżka kopru włoskiego.

Taką mieszkankę można podgrzewać na patelni wielokrotnie i przykładać do miejsc objętych bólem.

Anyż jako przyprawa

Anyż w kuchni doskonale się komponuje ze słodkimi i słonymi przyprawami. Znane są ciasteczka anyżowe czy wódka anyżówka. Możemy go także znaleźć w pieczywie żytnim, zupach rybnych oraz różnego rodzaju sosach. Przed zastosowaniem zaleca się go uprażyć lub rozgnieść w celu wydobycia bezcennych olejków eterycznych.

Natomiast anyż gwiazdkowaty, to doskonały dodatek do zimowych herbat oraz aromatyczny element dekoracyjny na Święta.

Zdrowych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia!