Borówka brusznica
Borówka brusznica ma bardzo bogatą i wielowiekową historię, dlatego zwana jest także borówką czerwoną, borówką wiecznie zieloną, czerwoną jagodą, kamioneczką, gogodzą, gruszpanem czy kwaśnicą. O jej leczniczych właściwościach wspominał już Dioskurides (lekarz za czasów Nerona), a w medycynie ludowej liście i kwiaty brusznicy stosowano przy:
- problemach z żołądkiem,
- biegunce,
- braku apetytu,
- dolegliwościach reumatycznych.
Natomiast jej jagody stosowano w formie wywarów przy kamicy nerkowej, jako środek moczopędny, a także w formie kompresów na oparzenia.
Borówka brusznica – wartości odżywcze
Współczesna fitoterapia w liściach znajduje dużo:
- flawonoidów,
- soli mineralnych,
- garbników.
Owoce borówki brusznicy z kolei zawierają:
- kwasy organiczne,
- pektyny,
- garbniki,
- witaminy A i C,
- a także opisywane wyżej antocyjany.
Zawarta w liściach arbutyna i metyloarbutyna rozpadają się na hydrochinon, który jest związkiem aromatycznym o działaniu przeciwbakteryjnym, pierwotniakobójczym i przeciwwirusowym. Współcześnie hydrochinon jest używany również w kosmetologii, m.in.w celu redukcji przebarwień.
Środki ostrożności przy spożywaniu brusznicy
Ponieważ borówka brusznica zawiera szkodliwy kwas szczawiowy, który trudno wydala się z organizmu, dlatego należy ją (czy preparaty ją zawierające) spożywać z umiarem.
Przepisy z wykorzystaniem borówki brusznicy
Jako ciekawostkę można przytoczyć kulinarne zastosowanie tej borówki, szczególnie w kuchni francuskiej, która rozpropagowała ją jako dodatek do mięs w postaci sosu czy konfitury. Z owoców brusznicy można także sporządzać dżemy, soki i syropy.
Mieszanka z liści brusznicy na prostatę
My dzisiaj proponujemy mieszankę na problemy z prostatą.
Na mieszankę składają się 3 bardzo czubate łyżki liści (pamietaj by zachować równe proporcje):
- borówki brusznicy,
- maliny,
- jeżyny,
- czarnej porzeczki.
Przygotowanie:
- wszystkie składniki zalać szklanką wody,
- gotować przez 3 minuty.
Pić 2 razy między posiłkami, po 5-6 łyków.
Herbata z borówki brusznicy na stany zapalne i…
Herbatkę z liści borówki brusznicy rekomenduje się w przypadku:
- zakażeń i stanów zapalnych układu moczowego,
- biegunki,
- niestrawności,
- czy nadciśnienia.
Co więcej, sok podawany z herbatką ma działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające w czasie choroby. Dodatkowo regeneruje błonę śluzową żołądka i wspomaga trawienie.
Składniki i przygotowanie:
- 2,5 łyżki brusznicy zalać 2,5 szklankami wrzątku,
- odstawić na około 30 minut.
Pić po przecedzeniu 4-6 razy dziennie, po 3 łyżki stołowe.
Nalewka z brusznicy
Popularną jest także nalewka na owocach brusznicy do której potrzebujesz:
- 1,5 kg owoców,
- 1l alkoholu 70%,
- 35 dag cukru,
- 0,5l wody.
Przygotowanie:
- owoce należy lekko zmiażdżyć,
- zalać alkoholem i szczelnie zamknąć w szklanym naczyniu,
- dokładnie wymieszać i odstawić w słonecznym miejscu do czasu aż owoce utracą swój intensywny kolor,
- przecedzić zawartość słoja wyodrębniając sok i owoce,
- sporządzić z wody i cukru tzw. syrop cukrowy i dodać do soku,
- a odcedzone wcześniej owoce zalać ponownie 1,5 l gorącej wody i jeszcze raz odcisnąć sok lub zmiksować, a potem przefiltrować.
- połączyć wszystko razem i rozlać do butelek.
Przechowywać kilka miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Ciekawostką jest to, iż była inspiracją w opisach przyrody Adama Mickiewicza „A tam się czerwieniły wrzosiste pagórki strojne w brusznice jakby w koralów paciórki”. A jeśli dzisiejszy wpis Cię zainteresował, to zachęcamy do lektury na temat borówki amerykańskiej.
Do zobaczenia za tydzień!