Borówka czernica
Borówka czernica była stosowana w lecznictwie u dawnych Słowian, ale o dziwo, nie była znana w Basenie Morza Śródziemnego w czasach starożytnych. Borówka czernica zwana była także czarną borówką, czarną jagodą, ciemną jagodą, borownią, czerniną czy jagodziną.
Wartości odżywcze borówki czernicy
Czernica zawiera:
- garbniki,
- cukry, pektyny,
- kwasy organiczne,
- witaminę C,
- witaminę B.
Zastosowanie borówki czernicy na przestrzeni lat
W medycynie ludowej:
- świeże owoce borówki czernicy zalewano mocnym winem lub miodem, a także je suszono i żuto w przypadkach choroby jelit (czerwonka, dyzenteria),
- lewatywami z odwarów liści tej rośliny u dzieci pozbywano się glist i owsików, a u dorosłych taką kurację zalecano przy hemoroidach,
- próbowano także produkować z niej wódkę, ale bardziej popularny stał się borowiak, czyli nalewka na jej owocach. Nawet słynny bawarski ksiądz katolicki Sebastian Kneipp zalecał 10-12 kropli borowiaku na cukrze w przypadku bólu brzucha,
- w XIX wieku była także naszym towarem eksportowym w postaci przetworów, syropów i soków.
Lista właściwości czernicy:
- wykazuje działanie antybakteryjne,
- reguluje trawienie,
- działa ściągająco na nabłonek jelitowy co powoduje obniżenie osmotycznego ciśnienia krwi,
- eliminuje pasożyty, szczególnie owsiki czy glisty,
- świeże jagody działają lekko przeczyszczająco,
- herbatka, kompot lub sok z suszu działają przeciwbiegunkowo.
Można ją śmiało wykorzystywać w kuchni w postaci przepysznych soków, przetworów czy sztandarowych potraw naszej kuchni w postaci pierogów z jagodami, zupy z czarnych jagód, a także wypromowanych w Augustowie słynnych jagodzianek.
Jej owoce zbierzesz w pełni dojrzałe od lipca do września, a liście pod koniec owocowania.
Środki ostrożności w stosowaniu borówki czernicy
Czernica zawiera glikozydy takie jak wakcynina i glikokininia, wskutek czego jej owoce działają podobnie do insuliny.
Receptury na bazie czernicy
Borówka czernica na apetyt
Najpopularniejsze receptury z użyciem czernicy są stosowane w przypadku braku apetytu:
- 2 łyżki liści zalać 2 szklankami wrzątku,
- odstawić na 30 min,
- pić przecedzone 3-4 razy dziennie, po 3 łyżki stołowe.
Borówka czernica przy cukrzycy
Czernica znajduje szerokie zastosowanie w chorobach cukrzycy.
Receptura 1 – składniki:
- 20 gram liści czernicy,
- 10 gram ziela poziomki,
- 10 gram kwiatu bzu czarnego.
Przygotowanie:
- wszystkie składniki należy dobrze wymieszać,
- 2 łyżki stołowe mieszanki zalać 2 szklankami wrzątku,
- gotować wolno około dziesięć minut,
- pić 3- 4 razy dziennie.
Receptura 2 – składniki:
- 150 gram liści czernicy,
- po 50 gram owocni fasoli, ziela rutwicy, kłącza perzu, korzenia mniszka, liści szałwii, ziela dziurawca i znamienia kukurydzy,
- 100 gram koszyczka rumianku,
- 20 gram kwiatów jasnoty białek.
Przygotowanie:
- wszystko dobrze wymieszać i trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku,
- pić 3 razy dziennie po jedzeniu, 1 łyżeczkę mieszanki parzoną pod przykryciem 30 minut (nie można jej słodzić).
Borówka czernica na biegunkę
Oczywiście nie może zabraknąć też przepisu w przypadku biegunki, w której leczeniu specjalizują się borówki.
Receptura 1 – składniki:
- po 2 łyżki czernicy i szałwii zalać 2 szklankami wrzątku,
- gotować na wolnym ogniu 5 minut,
- pić po 0,5 szklanki wywaru co 2 godziny.
Receptura 2 z owocem borówki czarnej – składniki:
- borówka czarna,
- kłącze pięciornika,
- ziele rdestu ptasiego,
- liść pokrzywy, liść babki lancetowatej,
- kwiat krwawnika,
- korzeń lubczyku, korzeń kobylaka.
Przygotowanie:
- wszystkie zioła w równych proporcjach wymieszać,
- pić 1 łyżkę mieszanki zalaną 1 szklanką ciepłej wody,
- zagotować przez 5 minut,
- odstawić na 10 minut, przecedzić i pić 2-3 razy dziennie przed jedzeniem.
Działa ona przy okazji także przeciwbólowo. Jeżeli nie odpowiada Ci smak tej mieszanki lub działanie jest zbyt wolne, masz także alternatywę! Wymień powyższe zioła na następujące:
- po 15 gram owoców borówki czarnej, liści babki, kwiatu rumianku, kory dębowej, ziela rdestu ptasiego,
- 10 gram porostu islandzkiego i kłącza pięciornika.
Jest to już 3 wpis na temat borówki – wartości odżywcze, zastosowanie i przepisy z wykorzystaniem kuzynek czernicy sprawdzisz tutaj:
Do zobaczenia!