Borówka czernica

Borówka czernica

Borówka czernica była stosowana w lecznictwie u dawnych Słowian, ale o dziwo, nie była znana w Basenie Morza Śródziemnego w czasach starożytnych. Borówka czernica zwana była także czarną borówką, czarną jagodą, ciemną jagodą, borownią, czerniną czy jagodziną.

Wartości odżywcze borówki czernicy

Czernica zawiera:

  • garbniki,
  • cukry, pektyny,
  • kwasy organiczne,
  • witaminę C,
  • witaminę B.

Zastosowanie borówki czernicy na przestrzeni lat

W medycynie ludowej:

  • świeże owoce borówki czernicy zalewano mocnym winem lub miodem, a także je suszono i żuto w przypadkach choroby jelit (czerwonka, dyzenteria),
  • lewatywami z odwarów liści tej rośliny u dzieci pozbywano się glist i owsików, a u dorosłych taką kurację zalecano przy hemoroidach,
  • próbowano także produkować z niej wódkę, ale bardziej popularny stał się borowiak, czyli nalewka na jej owocach. Nawet słynny bawarski ksiądz katolicki Sebastian Kneipp zalecał 10-12 kropli borowiaku na cukrze w przypadku bólu brzucha,
  • w XIX wieku była także naszym towarem eksportowym w postaci przetworów, syropów i soków.

Lista właściwości czernicy:

  • wykazuje działanie antybakteryjne,
  • reguluje trawienie,
  • działa ściągająco na nabłonek jelitowy co powoduje obniżenie osmotycznego ciśnienia krwi,
  • eliminuje pasożyty, szczególnie owsiki czy glisty,
  • świeże jagody działają lekko przeczyszczająco,
  • herbatka, kompot lub sok z suszu działają przeciwbiegunkowo.

Można ją śmiało wykorzystywać w kuchni w postaci przepysznych soków, przetworów czy sztandarowych potraw naszej kuchni w postaci pierogów z jagodami, zupy z czarnych jagód, a także wypromowanych w Augustowie słynnych jagodzianek.

Jej owoce zbierzesz w pełni dojrzałe od lipca do września, a liście pod koniec owocowania.

Środki ostrożności w stosowaniu borówki czernicy

Czernica zawiera glikozydy takie jak wakcynina i glikokininia, wskutek czego jej owoce działają podobnie do insuliny.

Receptury na bazie czernicy

Borówka czernica na apetyt

Najpopularniejsze receptury z użyciem czernicy są stosowane w przypadku braku apetytu:

  • 2 łyżki liści zalać 2 szklankami wrzątku,
  • odstawić na 30 min,
  • pić przecedzone 3-4 razy dziennie, po 3 łyżki stołowe.

Borówka czernica przy cukrzycy

Czernica znajduje szerokie zastosowanie w chorobach cukrzycy.

Receptura 1 – składniki:

  • 20 gram liści czernicy,
  • 10 gram ziela poziomki,
  • 10 gram kwiatu bzu czarnego.

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki należy dobrze wymieszać,
  • 2 łyżki stołowe mieszanki zalać 2 szklankami wrzątku,
  • gotować wolno około dziesięć minut,
  • pić 3- 4 razy dziennie.

Receptura 2 – składniki:

  • 150 gram liści czernicy,
  • po 50 gram owocni fasoli, ziela rutwicy, kłącza perzu, korzenia mniszka, liści szałwii, ziela dziurawca i znamienia kukurydzy,
  • 100 gram koszyczka rumianku,
  • 20 gram kwiatów jasnoty białek.

Przygotowanie:

  • wszystko dobrze wymieszać i trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku,
  • pić 3 razy dziennie po jedzeniu, 1 łyżeczkę mieszanki parzoną pod przykryciem 30 minut (nie można jej słodzić).

Borówka czernica na biegunkę

Oczywiście nie może zabraknąć też przepisu w przypadku biegunki, w której leczeniu specjalizują się borówki.

Receptura 1 – składniki:

  • po 2 łyżki czernicy i szałwii zalać 2 szklankami wrzątku,
  • gotować na wolnym ogniu 5 minut,
  • pić po 0,5 szklanki wywaru co 2 godziny.

Receptura 2 z owocem borówki czarnej – składniki:

  • borówka czarna,
  • kłącze pięciornika,
  • ziele rdestu ptasiego,
  • liść pokrzywy, liść babki lancetowatej,
  • kwiat krwawnika,
  • korzeń lubczyku, korzeń kobylaka.

Przygotowanie:

  • wszystkie zioła w równych proporcjach wymieszać,
  • pić 1 łyżkę mieszanki zalaną 1 szklanką ciepłej wody,
  • zagotować przez 5 minut,
  • odstawić na 10 minut, przecedzić i pić 2-3 razy dziennie przed jedzeniem.

Działa ona przy okazji także przeciwbólowo. Jeżeli nie odpowiada Ci smak tej mieszanki lub działanie jest zbyt wolne, masz także alternatywę! Wymień powyższe zioła na następujące:

  • po 15 gram owoców borówki czarnej, liści babki, kwiatu rumianku, kory dębowej, ziela rdestu ptasiego,
  • 10 gram porostu islandzkiego i kłącza pięciornika.

Jest to już 3 wpis na temat borówki – wartości odżywcze, zastosowanie i przepisy z wykorzystaniem kuzynek czernicy sprawdzisz tutaj:

Do zobaczenia!