Borówka brusznica – wartości odżywcze i przepisy

Borówka brusznica

Borówka brusznica ma bardzo bogatą i wielowiekową historię, dlatego zwana jest także borówką czerwoną, borówką wiecznie zieloną, czerwoną jagodą, kamioneczką, gogodzą, gruszpanem czy kwaśnicą. O jej leczniczych właściwościach wspominał już Dioskurides (lekarz za czasów Nerona), a w medycynie ludowej liście i kwiaty brusznicy stosowano przy:

  • problemach z żołądkiem,
  • biegunce,
  • braku apetytu,
  • dolegliwościach reumatycznych.

Natomiast jej jagody stosowano w formie wywarów przy kamicy nerkowej, jako środek moczopędny, a także w formie kompresów na oparzenia.

Borówka brusznica – wartości odżywcze

Współczesna fitoterapia w liściach znajduje dużo:

  • flawonoidów,
  • soli mineralnych,
  • garbników.

Owoce borówki brusznicy z kolei zawierają:

  • kwasy organiczne,
  • pektyny,
  • garbniki,
  • witaminy A i C,
  • a także opisywane wyżej antocyjany.

Zawarta w liściach arbutyna i metyloarbutyna rozpadają się na hydrochinon, który jest związkiem aromatycznym o działaniu przeciwbakteryjnym, pierwotniakobójczym i przeciwwirusowym. Współcześnie hydrochinon jest używany również w kosmetologii, m.in.w celu redukcji przebarwień.

Środki ostrożności przy spożywaniu brusznicy

Ponieważ borówka brusznica zawiera szkodliwy kwas szczawiowy, który trudno wydala się z organizmu, dlatego należy ją (czy preparaty ją zawierające) spożywać z umiarem.

Przepisy z wykorzystaniem borówki brusznicy

borówka brusznica wartości odżywcze przepisy

Jako ciekawostkę można przytoczyć kulinarne zastosowanie tej borówki, szczególnie w kuchni francuskiej, która rozpropagowała ją jako dodatek do mięs w postaci sosu czy konfitury. Z owoców brusznicy można także sporządzać dżemy, soki i syropy.

Mieszanka z liści brusznicy na prostatę

My dzisiaj proponujemy mieszankę na problemy z prostatą.

Na mieszankę składają się 3 bardzo czubate łyżki liści (pamietaj by zachować równe proporcje):

  • borówki brusznicy,
  • maliny,
  • jeżyny,
  • czarnej porzeczki.

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki zalać szklanką wody,
  • gotować przez 3 minuty.

Pić 2 razy między posiłkami, po 5-6 łyków.

Herbata z borówki brusznicy na stany zapalne i…

Herbatkę z liści borówki brusznicy rekomenduje się w przypadku:

  • zakażeń i stanów zapalnych układu moczowego,
  • biegunki,
  • niestrawności,
  • czy nadciśnienia.

Co więcej, sok podawany z herbatką ma działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające w czasie choroby. Dodatkowo regeneruje błonę śluzową żołądka i wspomaga trawienie.

Składniki i przygotowanie:

  • 2,5 łyżki brusznicy zalać 2,5 szklankami wrzątku,
  • odstawić na około 30 minut.

Pić po przecedzeniu 4-6 razy dziennie, po 3 łyżki stołowe.

Nalewka z brusznicy

Popularną jest także nalewka na owocach brusznicy do której potrzebujesz:

  • 1,5 kg owoców,
  • 1l alkoholu 70%,
  • 35 dag cukru,
  • 0,5l wody.

Przygotowanie:

  • owoce należy lekko zmiażdżyć,
  • zalać alkoholem i szczelnie zamknąć w szklanym naczyniu,
  • dokładnie wymieszać i odstawić w słonecznym miejscu do czasu aż owoce utracą swój intensywny kolor,
  • przecedzić zawartość słoja wyodrębniając sok i owoce,
  • sporządzić z wody i cukru tzw. syrop cukrowy i dodać do soku,
  • a odcedzone wcześniej owoce zalać ponownie 1,5 l gorącej wody i jeszcze raz odcisnąć sok lub zmiksować, a potem przefiltrować.
  • połączyć wszystko razem i rozlać do butelek.

Przechowywać kilka miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Ciekawostką jest to, iż była inspiracją w opisach przyrody Adama Mickiewicza „A tam się czerwieniły wrzosiste pagórki strojne w brusznice jakby w koralów paciórki”. A jeśli dzisiejszy wpis Cię zainteresował, to zachęcamy do lektury na temat borówki amerykańskiej.

Do zobaczenia za tydzień!