Czy grill jest zdrowy?

Potwierdzamy. TAK, grill może być zdrowy, jeśli grillujesz z głową. Dzisiaj podpowiadamy jakie metody grillowania oraz jakie potrawy nie narażą Twojego zdrowia i w pełni pozwolą Ci cieszyć się potrawami spożywanymi na świeżym powietrzu.

Jakie paliwo grillowe wybrać

Prezentujemy przegląd metod grillowania, a konkretnie paliwa, którego używa się w tym procesie. Zazwyczaj do wyboru masz:

  • węgiel drzewny,
  • drewno,
  • brykiet,
  • gaz w grillach gazowych,
  • prąd w grillach elektrycznych.

Niestety nie ma badań naukowych, które jednoznacznie wskazują, która metoda grillowania jest najzdrowsza. Są jednak badania angielskich naukowców, którzy wykazali, iż ilość szkodliwych substancji zależy od odległości żywności od ognia i ilości wytapianego tłuszczu. Dlatego nasze potrawy należy trzymać jak najdalej od ognia i grillować je kiedy nasz węgiel, brykiet lub drewno mają formę żaru.

Aluminiowa tacka?
Tacka aluminiowa nie jest też dobrym rozwiązaniem z uwagi na zawartość glinu, ale na pewno lepszym niż trzymanie kiełbaski w ogniu.

Podpałka grillowa?
Jedno co wiemy na pewno – nie należy używać podpałek, ponieważ są one zazwyczaj nasączone chemicznymi substancjami. Dym występujący podczas palenia, zawiera z kolei wiele szkodliwych związków.

Po analizie paliw i akcesoriów grillowych, grill elektryczny czy gazowy zdają się być najlepszym rozwiązaniem.

Czysty grill to podstawa!

Grillowe BHP to przede wszystkim dbałość, aby grill był bardzo dokładnie wyczyszczony. Pozostałości w postaci spalonego tłuszczu powinny być dokładnie usunięte, ponieważ zawierają szkodliwe polimery kwasów tłuszczowych – ta sama zasada dotyczy smażenia na patelni.

czy grill jest zdrowy

Jakie produkty najlepiej grillować?

Eksperci w zakresie żywienia wskazują, iż najlepiej:

  • grillować mięsa chude aby unikać cholesterolu,
  • mamy też dobrą wiadomość jeśli chodzi o warzywa – w procesie grillowania tracą one mniej witamin niż w trakcie gotowania,
  • naukowcy zwracają także uwagę, że jeżeli owiniemy ryby w folię aluminiową, to zatrzymujemy proces utraty cennych tłuszczów, które są nam bardzo potrzebne dla przeciwdziałania procesom zapalnym oraz wsparcia odporności i sprawności intelektualnej.

Do potraw warto także dodawać zioła, które nie tylko sprawią że danie będzie bardziej aromatyczne, ale również bardziej lekkostrawne. Zawsze używaj pojedynczych ziół lub też naturalnych mieszanek ziołowych.

Zdrowa marynata grillowa

Jeżeli chcesz samodzielnie przygotować steki na grilla, to warto marynować je przez kilka godzin w domowej, zdrowej marynacie.

Składniki:

  • oliwa ryżowa lub z pestek winogron (najlepiej ze szklanej butelki),
  • sól kamienna,
  • liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • papryka w proszku z dodatkiem ulubionych ziół: rozmarynu, tymianku czy ziół prowansalskich.

Zdrowe potrawy z grilla

Skrzydełka kurczaka w miodzie

Składniki:

  • 8 skrzydełek kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • szczypta suszonej papryki chili,
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej,
  • 3-4 łyżki miodu,
  • szczypta pieprzu,
  • po 0,5 łyżeczki: oregano, ziół prowansalskich,
  • oliwa ryżowa lub z pestek winogron.

Przygotowanie:

  • przygotuj marynatę z oliwy, soli, miodu oraz ziół,
  • zamocz w niej skrzydełka i pozostaw w lodówce na co najmniej 2-3 godziny,
  • następnie wrzuć skrzydełka na ruszt i grilluj przez ok. 30 minut, obracając co kilka minut, aż się zarumienią.
Aromatyczny cytrynowy pstrąg

Składniki:

  • 4 świeże wypatroszone pstrągi,
  • cytryny,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 4 gałązki świeżej pietruszki,
  • zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

  • rybę obsyp w środku pieprzem,
  • włóż połowę plasterków cytryny oraz po jednej gałązce pietruszki,
  • obsyp pstrąga z zewnątrz ziołami, połóż na nim kilka plasterków cytryny.
  • grilluj w folii około 15 min z każdej strony.

Jeśli pogoda na grilla nie dopisze, a masz ochotę na rybę, to na naszym Faceboku znajdziesz przepis na pieczonego pstrąga.

Szaszłyki warzywne

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 papryka czerwona,
  • 15 pieczarek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 opakowanie pomidorów koktajlowych,
  • przyprawy: sól, rozmaryn, sproszkowana ostra lub łagodna papryka,
  • odrobina oleju z pestek winogron.

Przygotowanie:

  • cukinię oraz cebulę pokrój w plastry, a papryki w kawałki, natomiast od pieczarek odetnij nóżki,
  • warzywa nabij na patyk układając je w naprzemiennej kolorystyce wraz z pomidorkami,
  • szaszłyki posmaruj olejem ryżowym i posyp przyprawami,
  • grilluj ok. 15-20 minut,
  • obracając co jakiś czas.
Szaszłyki wieloowocowe

Składniki to świeże owoce:

  • ananas,
  • truskawki,
  • banany,
  • brzoskwinie,
  • winogrona.

Wykonanie:

  • ananas, brzoskwinie oraz banany pokrój na większe kawałki,
  • wszystkie owoce nabij na patyczki do szaszłyków naprzemiennie,
  • grilluj około 10-15 minut, a przed samym podaniem możesz je obsypać wiórkami kokosowymi.
Jabłka z korzenną nutą

Składniki:

  • 5 dużych jabłek,
  • po 5 łyżeczek: posiekanych migdałów, rodzynek, orzechów laskowych,
  • 5 łyżek miodu,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta zmielonych goździków.

Wykonanie:

  • z umytych jabłek odetnij wierzchy, a środek lekko wydrąż,
  • pozostałe składniki dobrze wymieszaj tworząc farsz, którym napełnij jabłka,
  • przykryj odciętymi wcześniej wierzchami, owiń w folię aluminiową,
  • piecz pod przykryciem na grillu ok. 15 minut.

Nie zapominaj, aby dodatkiem do potraw z grilla była woda z cytryną, limonką czy świeżą miętą, która bardzo dobrze sprawdzi się w ciepłe dni i nawodni organizm.