Majowe zioła Twoją skarbnicą właściwości zdrowotnych
Zraniłeś się podczas majowych spacerów? Przyłóż liść babki lancetowatej, a krwawienie szybko się zatrzyma i rana będzie szybciej się goiła. Na opuchnięte kostki polecamy napar z liści kasztanowca zwyczajnego, który znajdziesz w każdym parku.
Niniejszym rozpoczynamy cykl przepisów i porad opartych na ziołach dostępnych właśnie w maju.
Babka lancetowata – właściwości
Babka lancetowata to roślina o liściach lancetowatych, skupionych przy ziemi w formie rozety. Kwitnie od maja do września. Natomiast starożytne źródła podają, iż jest skuteczna w co najmniej 24 chorobach! Jej zastosowanie w procesie leczenia jest szerokie z uwagi na zawartość:
- soli mineralnych (sól, magnez, potas, cynk),
- witamin A, K i C,
- kwasów organicznych (fumarowy, waniliowy, cynamonowy, benzoesowy),
- pektynów,
- garbników,
- karotenów, a także śluzów.
Babka lancetowata – zastosowanie
Będzie pomocna jeśli nękają Cię:
- choroby płuc (gruźlica, astma),
- zapalenia oskrzeli,
- zapalenia gardła i angina,
- anemia,
- ogólne osłabienie, zwłaszcza kiedy towarzyszy mu gorączka.
Ma również bardzo szerokie zastosowanie zewnętrzne, skutecznie wspomagając leczenie:
- uszkodzeń skóry, wysypek, czyraków czy oparzeń,
- zmian skórnych, typu liszajec czy wrzody,
- zapalenia spojówek i powiek,
- ukąszeń owadów i żmij.
Babka lancetowata na wysypkę, czyraki, oparzenia
Przy wysypkach, czyrakach czy oparzeniach, stosuj świeże liście w całości, roztarte czy też sok. Świeży sok zawiera między innymi witaminy A, C i K, które ulegają wchłonięciu przez skórę. Babkę można dodawać także do ziołowych sosów, zup, sałatek, może być również dodatkiem do zdrowych dań z grilla – w formie smażonych w słonym cieście placuszków.
Babka lancetowata na anemię i po kuracji antybiotykowej
Miód z babką lancetowatą znajduje zastosowanie przeciwko anemii i po kuracji antybiotykowej. Przepis mówi aby:
- młode pędy babki rozdrobnij w malakserze,
- powstałą pulpę odciśnij na sicie lub w woreczku lnianym,
- powstały sok połącz z miodem w proporcji 1 część soku i 9 części miodu.
Dawkowanie dzienne: dorośli 1 łyżka, młodzież 1 łyżeczka
Babka lancetowata na raka sutka
Znajdujemy także recepturę z jej zastosowaniem jako terapię uzupełniającą przy raku sutka:
- po 100 gram babki lancetowatej i liści pokrzywy,
- po 50 gram ziela drapacza, rdestu ptasiego, ruty, dziurawca, kwiatu robinii akacjowej, ostrożenia warzywnego.
Dawkowanie: 1 łyżeczkę mieszanki zaparzaj w szklance wrzątku przez 25 minut. Pij po przecedzeniu dwa razy dziennie.
Kasztanowiec zwyczajny – właściwości lecznicze
Kasztanowiec zwyczajny to drzewo, które zostało sprowadzone do Polski w 1576 roku. Zawiera ono:
- flawonoidy,
- saponiny,
- witaminę K,
- sole mineralne,
- karotenoidy, a także mnóstwo garbników.
Dzięki temu składowi ma działanie:
- przeciwzapalne,
- przeciwbarkteryjne,
- ściągające,
- uszczelnia ściany naczyń włosowatych,
- usprawnia przepływ krwi w naczyniach,
- zmniejsza kruchość i przywraca elastyczność naczyń krwionośnych,
- przeciwdziała powstawaniu zakrzepów,
- ułatwia wydalanie moczu przy przeroście prostaty,
- wzmacnia odporność.
Kasztanowiec zwyczajny – zastosowanie
Jeżeli masz opuchnięte lub słabo ukrwione nogi polecamy herbatkę z suszonych liści kasztanowca, którą należy pić 2 razy dziennie. Napar w postaci 1 łyżeczki suszu parzonego pod przykryciem przez 15-20 minut działa przeciwobrzękowo i ściągająco.
Natomiast w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych polecamy nalewkę z kwiatów kasztanowca. Składniki i sposób przygotowania:
- 10 łyżek świeżych, rozdrobionych kwiatów kasztanowca,
- 0,5 litra czystej wódki,
- kwiaty umieść w szklanym słoiku,
- zalej alkoholem i odstaw na 2 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu.
Spożywaj po przecedzeniu 3 razy dziennie po 5 kropli w kieliszku wody przed posiłkiem. Nalewka ta znajdzie zastosowanie także jeśli cierpisz na:
- reumatyzm,
- dna moczanowa,
- zaburzenia ukrwienia kończyn i żylaki.
Po rozcieńczeniu z wodą nalewkę można także stosować zewnętrznie do nacierania obolałych mięśni.
I jeszcze więcej!
Nasiona babki lancetowatej są przysmakiem kanarków, z kolei kwiaty kasztanowca są surowcem szeroko wykorzystywanym w przemyśle farmaceutycznym – do produkcji czopków oraz mieszanek ziołowych zalecanych na hemoroidy.