Cukrzyca

Co to jest cukrzyca

Czy cukrzyca to wyrok na całe życie? Czy zmiana diety, preparaty z chlorofilem i chromem, oleje GLA, ziele rutwicy mogą pomóc obniżyć przyjmowaną dawkę insuliny?

Słowem wstępu, cukrzyca to stan utraty przez organizm zdolności do właściwego metabolizowania cukru. Trzustka nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej ilości insuliny – hormonu, który reguluje poziom cukru we krwi.

Objawy cukrzycy

Do najczęstszych objawów cukrzycy należą:

  • intensywne pragnienie,
  • częste wydalanie moczu,
  • infekcje i stany zapalne,
  • chudnięcie.

Powikłania cukrzycowe

Niestety powikłania cukrzycowe są bardzo groźne i niezależnie od typu cukrzycy, ich ich lista jest podobna:

  • niewydolność nerek,
  • choroby serca,
  • problemy z krążeniem krwi w kończynach i nie tylko – może ono prowadzić do stopy cukrzycowej, a ta nawet do amputacji stóp i całych nóg!
  • utrata wzroku.

Cukrzyca typu 1, a cukrzyca typu 2

Cukrzyca zazwyczaj rozwija się w dwóch etapach – pierwszy to okres dziecięcy lub młodzieńczy tzw. cukrzyca typu 1, a drugi w wieku dorosłym tzw. cukrzyca typu 2.

cukrzyca typu 1 cukrzyca typu 2 zioła przeciwcukrzycowe

W cukrzycy typu 1 dochodzi do uszkodzenia trzustki i jest ona trudna do wyleczenia. Niemniej jednak są przypadki kiedy właściwa dieta, bogata w błonnik i skrobię, pozwala o ok. 1/3 zmniejszyć dawkę przyjmowanej insuliny oraz zredukować występowanie powikłań cukrzycowych.

Częściej spotykamy się jednak z cukrzycą typu 2 (zwana dalej cukrzycą), która zazwyczaj pojawia się wskutek stosowania wysokotłuszczowej diety, a także nadmiernej ilości rafinowanego, białego cukru, syropu glukozowo-fruktozowego oraz albuminy białka mleka krowiego. Literatura przytacza przykłady kiedy stosowanie przez kilka tygodni niskotłuszczowej diety opartej na nierafinowanych zbożach, warzywach i roślinach strączkowych spowodowało, iż 80% cukrzyków mogło przestać brać insulinę i inne leki na cukrzycę, a pozostałe 20% zmniejszyło po prostu ilości przyjmowanych leków.

Występowanie i leczenie cukrzycy

Statystyki wskazują także, że u kobiet, które wielokrotnie rodziły, ryzyko pojawienia się cukrzycy znacznie wzrasta. Dzieje się tak, ponieważ ciąże dość mocno osłabiają śledzionę i trzustkę. Dietetycy odkryli także, że:

  • chrom,
  • cynk
  • mangan,

regulują poziom cukru we krwi – a te cenne minerały są po prostu usuwane podczas procesu rafinacji jaki stosuje się produkując biały cukier, białą mąkę, rafinowaną sól i inne przetworzone produkty. Możemy je jednak znaleźć w otrębach pszennych, które przy okazji zawierają mnóstwo krzemu. Aby zwiększyć przyswajanie minerałów z pożywienia, należy stosować chlorofil w postaci trawy pszenicznej i jęczmiennej, spiruliny czy chlorelli. Płynny chlorofil w formie ekstraktu jest bardzo skuteczny w leczeniu cukrzycy. Choć spożywanie nadmiaru rafinowanych tłuszczów przyczynia się do rozwoju cukrzycy, to małe ilości olejów, szczególnie GLA, np.

  • świeży olej lniany,
  • olej z nasion wiesiołka,
  • olej z ogórecznika,
  • olej z czarnej porzeczki,

mogą przyspieszyć powrót do zdrowia.

Pamiętaj, że nawet jeżeli wprowadzisz zmiany do swojej diety, jakiekolwiek zmiany dawek insuliny bądź leków na cukrzycę mogą być wprowadzane wyłącznie pod kontrolą lekarza.

Zioła przeciwcukrzycowe

Do ziół przeciwcukrzycowych z uwagi na różne właściwości substancji czynnych, zaliczamy:

  • owoc borówki czernicy,
  • ziele rutwicy,
  • owocnia fasoli,
  • korzeń mniszka z zielem,
  • liść morwy, szałwii, pokrzywy,
  • kłącze perzu,
  • nasiona fasoli i kozieradki.

Ważnym elementem leczenia jest także aktywność fizyczna. Wysiłek fizyczny ma równie duże znaczenie jak odpowiednia dieta. Obniża poziom cukru we krwi zmniejszając zapotrzebowanie na insulinę, a ponadto poprawia zazwyczaj już słabsze krążenie krwi.

A za tydzień zapraszamy na nasz blog gdzie o innej chorobie, która jest niestety znakiem naszych czasów i występuje w coraz młodszym wieku – o miażdżycy.

Zapraszamy serdecznie!