Miażdżyca

Czy miażdżyca jest dziedziczna?

Miażdżyca nie zawsze jest dziedziczna! Choroby serca i naczyń krwionośnych są znakiem naszych czasów i niekoniecznie tylko predyspozycją genetyczną. Dzisiaj o tym jak zwolnić ten proces, a nawet go uniknąć.

Oznaką współczesnych czasów jest szybsze tempo życia, a wraz z nim szybszy rozwój chorób, które kiedyś były zarezerwowane dla osób po 70 roku życia. Choroby te teraz niestety zdarzają się coraz częściej – zwiększa się skala zachorowalności oraz obniża wiek osób chorych. Warto poszukać zatem przyczyn tego stanu.

Przyczyny miażdżycy

Po pierwsze nadmiar wapnia, który może uszkodzić pracę serca i układ krążenia. Szczególnie niebezpiecznym jest przyjmowanie suplementów diety bez kontroli lekarza. Poważnymi czynnikami ryzyka są niewątpliwie:

  • nadciśnienie tętnicze,
  • hiperlipidemia (podwyższony poziom cholesterolu lub trójglicerydów),
  • stosowanie używek w postaci papierosów i alkoholu,
  • cukrzyca,
  • wiek (ryzyko rośnie już po 50 roku życia),
  • otyłość.

Warto dodać, iż mężczyźni genetycznie są bardziej narażeni na tę chorobę. Ponadto kluczowymi czynnikami są mało aktywny tryb życia oraz nadmiar stresu.

Profilaktyka miażdzycy

Podstawą profilaktyki miażdżycy, a także każdej innej choroby zaliczanej do kategorii cywilizacyjnych, jest właściwie skomponowana dieta, zawierająca wszystkie potrzebne mikroelementy, a także ograniczenie konsumpcji nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Cholesterol pokarmowy wchłaniany jest z jelit w 25-30%, a stopień jego absorpcji zależy głównie od ilości wydzielanej żółci. Dlatego jest on niezbędnym składnikiem komórek organizmu i z natury nie jest niczym złym, chociaż dzielimy go na „zły” typu LDL, którego stężenie nie powinno przekraczać 160 mg/dl i „dobry” typu HDL, którego powinno być więcej niż 45 mg/dl.

miażdżyca

Naturalne środki przeciw miażdżycy

Istotnym jest utrzymywanie na niskim poziomie homocysteiny, co nie jest możliwe przy niedoborze kwasu foliowego, witamin B12 i B8. Jak również ograniczenie tłuszczów trans, czyli przemysłowo przetwarzanych olejów roślinnych, które niestety znajdziemy w margarynach (do 20%) czy tłuszczu, w którym są smażone frytki (do 70%). Powodują one wzrost „złego” cholesterolu LDL i spadek dobrego cholesterolu HDL, w efekcie zwiększając ryzyko miażdżycy. Ponadto powodują nadmierne uwalnianie insuliny oraz osłabienie reakcji immunologicznej organizmu, a także zaburzenia produkcji plemników i wzrost produkcji wolnych rodników. Pomocne jest także stosowanie ziół takich jak:

Czosnek oprócz swoich właściwości przeciwbakteryjnych i niszczących pasożyty, o których już pisaliśmy w ubiegłym roku, obniża stężenie cukru we krwi a także działa przeciwmiażdżycowo. Dodatkowo obniża poziom trójglicerydów we krwi, a także powoduje wzrost poziomu dobrego cholesterolu HDL w stosunku do złego LDL.

Ziele karczocha, oprócz szeregu właściwości antyoksydacyjnych, wspomagających trawienie i chroniących wątrobę obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu.

Guggul to oleogumożywica drzewa mirrowego – posiada właściwości przeciwutleniające i obniżające poziom lipidów.

Lecytyna nie tylko usprawnia funkcje mózgu i układu nerwowego (pisaliśmy o niej przy okazji wsparcia koncentracji u naszych uczących się dzieci), ale także ochronnie działa na wątrobę, wspiera leczenie chorób neurologicznych (Alzheimer, Parkinson). Dodatkowo usprawnia metabolizm i gospodarkę tłuszczową – obniża poziom złego cholesterolu LDL, bez wpływu na poziom trójglicerydów i dobrego cholesterolu HDL.

Natto i K2 przeciwdziałają miażdzycy

Warto jako ciekawostkę dodać, iż tradycyjną potrawą japońską zapobiegającą chorobom cywilizacyjnym jest Natto. To gotowana soja, fermentowana przy udziale bakterii Bacillus natto. W wyniku procesu fermentacji powstaje enzym nattokinaza oraz witamina K2.

Nattokinaza:

  • rozrzedza krew,
  • zapobiega powstawaniu zakrzepów,
  • poprawia metabolizm,
  • wspomaga odchudzanie,
  • przeciwdziała zaparciom,
  • obniża poziom glukozy we krwi,
  • obniża poziom cholesterolu (po 1 miesiącu o 10%).

Witamina K2 z kolei:

  • przeciwdziała osteoporozie,
  • niszczy komórki rakowe,
  • chroni przed chorobami nowotworowymi,
  • chroni wątrobę,
  • niweluje złogi wapniowe w żyłach,
  • chroni przed chorobami serca.

O wprowadzeniu zwiększonej aktywności fizycznej przypominamy na końcu, ale w nowej piramidzie żywieniowej codzienny ruch jest teraz jej fundamentem.

Wszystkie ww zioła i preparaty są dostępne w zielarniach i sklepach ze zdrową żywnością. Pamiętaj jednak, iż w przypadku przyjmowania leków „na stałe” konieczna jest konsultacja z lekarzem prowadzącym.