Czy kawa szkodzi
Kawa ma wiele zalet i nie można jej tego odebrać, jednak po dogłebnej analizie, medycyna naturalna wskazuje, że lista jej wad jest niestety jeszcze liczniejsza…
6 argumentów przeciwko kawie:
Oto 6 argumentów odpowiadających na pytanie czy kawa szkodzi:
- Po pierwsze kawa pogłębia problem luźnych stolców, gdyż zbyt szybko stymuluje perystaltykę jelit. Dlatego osoby, które mają tendencję do biegunek, powinny jej unikać. Często osoby z zaparciami twierdzą, że muszą pić kawę aby pojawił się stolec. Podpowiadamy inne metody:
– wypijaj 2 szklanki ciepłej wody na czczo,
– wykonuj masaż jamy brzusznej po przebudzeniu,
– stosuj kurację śliwką umeboshi czy spożywaj większą ilość warzyw i błonnika w postaci inulin czy gotowych preparatów ziołowych z błonnikiem dostępnych w zielarni. - Po drugie podrażnia śluzówkę żołądka co doskonale czują osoby, które narzekają na jego częste bóle. Nadmierne picie kawy może doprowadzić do choroby wrzodowej. Polecamy z rana pić macerat z siemienia lnianego czy inne zioła śluzowe dostępne w zielarni, które ochronią i pozwolą na regenerację błony śluzowej żołądka. Jeżeli chcesz wspomóc trawienie, szczególnie po obfitym posiłku to zamiast espresso, rekomendujemy zioła takie jak kminek, koper włoski, krwawnik i męta, a najlepiej mix tych ziół.
- Po trzecie zbyt mocno wysusza – ma właściwości aromatyczne, ale też wysuszające, stąd pita w nadmiarze odbija się na jakości skóry. Skóra zaczyna mieć tendencję do przesuszeń, co z kolei prowadzi do przyspieszenia procesów starzenia i pojawienia zmarszczek.
- Po czwarte zbyt gwałtownie podnosi ciśnienie i stymuluje Twój organizm – a pita wieczorem ma negatywny wpływ na jakość snu. Nadmierne ilości kawy mogą doprowadzić do chorób serca. Jeżeli potrzebujesz nagłego zastrzyku energii, to polecamy ekstrakt z pitnego korzenia żeń-szenia. A jeżeli stale cierpisz na niedobór energii, to pomoże Ci liść damiany dostępny w zielarni.
- Po piąte kawa zakwasza organizm (szczególnie te najtańsze odmiany), powodując różne problemy zdrowotnie. Dlatego rekomendujemy zmniejszenie ilości na rzecz jakości.
- Po szóste obniża przyswajanie wartości odżywczych z pożywienia, szczególnie w zakresie żelaza, a dodatkowo jej właściwości moczopędne powodują zbyt duże wypłukiwanie minerałów, szczególnie wapnia i potasu.
Co z tą kawą, pić czy nie pić?
Kompromis jest możliwy!
Jeżeli lubisz kawę i nie chcesz rezygnować z tego rytuału, to rekomendujemy pozostać przy jednej filiżance dziennie, najlepiej do południa. Dietetycy rekomendują picie kawy z ekspresu ciśnieniowego lub „ po turecku” czyli tzw. kawy parzona czy „fusiara”. Oczywiście czym droższe są ziarna, tym mniej zakwaszasz swój organizm – rekomendujemy samodzielne mielenie ziaren, aby mieć pewność co do jakości.
Oto kilka wskazówek:
- najmniej zdrową formą jest kawa rozpuszczalna lub tzw. 3 w 1,
- nie dodawaj do niej żadnego mleka, ponieważ wtedy otrzymujesz bardzo śluzotwórczą mieszankę. Może ona powodować katar, zapychać zatoki czy po prostu odkładać się w tkance tłuszczowej powodując cellulit,
- w celu poprawienia metabolizmu czy koncentracji i wydolności możesz używać po prostu czystej kofeiny w gotowych preparatach dostępnych w zielarni.
Powodzenia!