Kiszonki
Wspomagają trawienie oraz przywracają prawidłową florę bakteryjną jelit. Dzisiaj o niezwykłych właściwościach 3 warzyw będących flagowymi reprezentantami kiszonek: ogórku, chrzanie i koprze oraz wskazówki stosowania każdego z nich.
Ogórek świeży korzystny dla całego organizmu i ciała
Ogórek jest wielofunkcyjnym lekarstwem:
- ma działanie moczopędne,
- neutralizuje toksyny,
- oczyszcza krew i skórę,
- zmniejsza depresję.
Sok ze świeżych ogórków poza zmniejszaniem pragnienia pomoże Tobie także leczyć:
- zapalenie nerek i pęcherza moczowego,
- zapalenie spojówek,
- ból gardła,
- trądzik,
- zapalenie skóry.
Jego pozostałe właściwości i zastosowanie:
- maseczka na twarz z tartego ogórka upiększa skórę,
- okład z ogórka działa łagodząco w przypadku gorących, opuchniętych, suchych lub podrażnionych oczu,
- dzięki zawartości erepsyny (czyli enzymu trawiennego) ogórek rozkłada białko i oczyszcza jelita, eliminując w ten sposób pasożyty – przede wszystkim tasiemca.
Jedząc ogórka nie zapominaj o skórce, wprawdzie jest gorzka w smaku, ale za to bogata w krzem i chlorofil. Zalecana dzienna dawka to ok. 20 gram lub 1 filiżanka soku – nie przekraczaj jej bo możesz nabawić się skutków ubocznych w postaci biegunki.
Ogórek kiszony
Przygotowując ogórki kiszone oczywiście dodajemy chrzan (liście i pokrojone korzenie) i koper z uwagi na ich walory smakowe, ale nie tylko! Oba warzywa w trakcie kiszenia przekazują swoje pro-zdrowotne właściwości ogórkom, a te po ukiszeniu zamieniają się w istną bombę probiotyczno-witaminową.
Chrzan lekarstwem dla wątroby i woreczka żółciowego
Chrzan ma właściwości konserwujące i pleśniobójcze, natomiast w medycynie ludowej stosowano go także do kompresów i okładów. Świeżo starty chrzan, położony na skórę i przyciśnięty bandażem bardzo rozgrzewa, stąd polecany jest osobom cierpiącym na reumatyzm i zapalenie korzonków.
Warzywo to zadba również o Twoją wątrobę i woreczek żółciowy – wystarczy, że zastosujesz poniższy przepis:
- 100 gram świeżo utartego chrzanu zalej połową szklanki wody i zostaw na 0,5h w zamkniętym naczyniu,
- po tym czasie wyciśnij sok przez płócienną szmatkę i dodaj wagowo równą ilość miodu lub cukru (zdrowe zamienniki cukru znajdziesz tutaj).
Dawkowanie:
- dorośli – 1 łyżka stołowa wyciągu 3 razy dziennie,
- dzieci – 1 łyżeczka do herbaty 3x dziennie.
Jak w przypadku każdego leku należy stosować przerwy w jego stosowaniu i wymagana jest konsultacja z lekarzem czy terapeutą, który pomoże określić wskazany czas stosowania (i częstotliwość przerw) w Twoim konkretnym przypadku.
Koper dla dzieci i dorosłych
Koper w starożytności stanowił remedium na ból głowy, a w lecznictwie ludowym w postaci drobno posiekanych listków był stosowany jako środek pobudzający apetyt. Kanapki z dodatkiem zielonych listków kopru łagodzą wzdęcia – świetnie sprawdzą się także w połączeniu z odrobiną kminu i czosnku.
Koper ponadto:
- rozkurcza jelita w przypadku kolek,
- wspomaga trawienie,
- uspokaja i uśmierza ból w trakcie menstruacji u kobiet.
Co więcej, herbatka z kopru jest wskazana dla mam karmiących piersią, ponieważ wspomaga wytwarzanie mleka.
Do usłyszenia wkrótce!