Słodycz może mieć wiele twarzy, czyli gdzie znajdziesz zdrowy cukier

Najlepszym źródłem słodkości jest dieta złożona z roślinnego pożywienia, które jest długo przeżuwane. Wszystkie węglowodany złożone takie jak zboża, rośliny strączkowe czy warzywa mają to do siebie, że im dłużej je przeżuwasz, tym słodsze się stają. Jeżeli spożywasz dużo mięsa, to dla równowagi zamiast cukru sięgaj po sałaty, rzodkiewkę, grzyby, ziemniaki, trawę pszenicy lub jęczmienia oraz owoce.

Na deser jedz słodkie warzywa (buraki, marchewki, dynie, słodkie karczochy i ziemniaki, pasternak). A jeżeli trudno jest Tobie zrezygnować z klasycznego deseru, to przynajmniej osłódź go owocami czy sokami owocowymi. Zdrową alternatywą cukru będą także różnego rodzaju słody takie jak syrop ryżowy, stewia, syrop klonowy czy melasa.

Stosuj także kiełki i produkty ze skiełkowanych ziaren, takie jak np. chleb esseński, gdyż w procesie kiełkowania skrobia zostaje zamieniona w cukier, zdrowy cukier. Polecamy także mikroalgi, które przekształcają swoją skrobię do postaci cukrów i stanowią świetne źródło strawnego białka. Przykładem są spirulina, chlorella i sinice – wszystkie bardzo skutecznie likwidują apetyt na słodycze.

zdrowy cukier

Możesz także w umiarkowanych ilościach wprowadzić miód jako środek słodzący. Wprawdzie to produkt wysoko przetworzony przez pszczoły i ma więcej kalorii niż biały cukier, ale zawiera minerały i enzymy, które nie zaburzają równowagi mineralnej organizmu w takim stopniu jak on.

Fruktoza, cukier brązowy, cukier trzcinowy – czy są naprawdę zdrowe

Tzw. „naturalne” słodziki takie jak fruktoza, brązowy cukier czy cukier trzcinowy są praktycznie w takim samym stopniu rafinowane i skoncentrowane jak biały cukier, dlatego ich oddziaływanie na organizm jest podobne (w tym wpisie przedstawiliśmy szczegóły).

Co sygnalizuje apetyt na słodkie

Apetyt na słodkie pokarmy to także sygnał, że organizm jest zakwaszony, co w większości przypadków powodowane jest przez:

  • brak codziennego ruchu,
  • jedzenie w pośpiechu,
  • nadmierną ilość mięsa i produktów rafinowanych w diecie.

Jak ograniczyć apetyt na słodycze

Aby skutecznie zmniejszyć łaknienie na słodycze możesz zjeść coś kwaśnego, gorzkiego lub ostrego.

Ogranicz produkty takie jak sól, marynaty i sos sojowy, ponieważ wzmagają one łaknienie na słodki smak. Podobnie jak mięso, ryby i sery, które należy jeść z umiarem ze względu na dużą zawartość białka, które w połączeniu z węglowodanami wywołuje syndrom mięsa i cukru opisany w poście dostępnym tutaj.

Jak skutecznie odstawić cukier

Przygotowuj posiłki w domu, ponieważ masz kontrolę nad ilością cukru w daniach, czego nie można powiedzieć o licznych potrawach z restauracji czy daniach gotowych. Czytaj także etykiety na opakowaniach, ponieważ cukier czy jego chemiczne zamienniki są dodawane niemal do wszystkiego – od chleba przez wędliny po napoje butelkowane. Wówczas ograniczysz przyjmowanie niezdrowego, rafinowanego cukru. Dodatkowo stosuj miód i chodź codziennie na spacer.

Nawet stopniowe ograniczanie cukru nie jest łatwe, zwłaszcza że występuje ryzyko pojawienia się objawów odstawienia, takich jak:

  • niepokój,
  • zmęczenie,
  • depresja,
  • jeszcze większe łaknienie na słodycze.

Warto jednak podjąć próbę, ponieważ doświadczenie pokazuje, że w kolejnym etapie następuje poprawa m.in. stabilności emocjonalnej, pamięci, zdolności wypowiadania się oraz jakości snu. Ponadto osoby, które nie jedzą cukru rzadziej się przeziębiają, mają większą wytrzymałość, wyższą umiejetność do koncentracji i ogólnie cieszą się lepszym samopoczuciem.

Co my możemy dla Ciebie zrobić

Tak jak wspominaliśmy w poprzednim poście, w Gabinecie Achillea możemy wdrożyć terapię zwalczającą nadmierny apetyt na słodkie potrawy – więcej dowiesz się tutaj.

Trzymamy kciuki za to żeby zdrowy cukier na stałe zagościł w Twoim menu, a tymczasem do usłyszenia!:)