Czereśnia i co z tymi wzdęciami?

Dla wielu osób czereśnie to najpyszniejsze owoce i kiedy pojawia się na nie sezon, to radości nie ma końca. Jednak wiele osób skarży się na wzdęcia. Co możemy z nimi zrobić? Czy jest jakaś sprawdzona metoda na bezkarne jedzenie czereśni?

Właściwości czereśni

Na początek przedstawiamy kilka właściwości czereśni, a mianowicie:

  • wzmacnia śledzionę – trzustkę z uwagi na swój słodki smak, a u mężczyzn zapobiega mimowolnej utracie nasienia,
  • w medycynie chińskiej jest uznawana za owoc, który zwiększa energię Qi, czyli ogólnie mówiąc naszą energię życiową,
  • zawiera witaminy z grupy B oraz A i C a także jest źródłem selenu, potasu i fosforu. Z powodu dużej zawartości żelaza czereśnia jest często stosowana w celu poprawy jakości krwi i leczenia anemii,
  • jest korzystna w leczeniu zaburzeń związanych z tzw. „zimnem”, kiedy ciągle odczuwasz chłód, ponieważ ma naturę termiczną ogrzewającą,
  • jest bardzo dobrze znanym środkiem leczniczym na podagrę, artretyzm i reumatyzm,
  • pomaga również przezwyciężyć drętwienie kończyn i paraliż będące skutkiem reumatyzmu. Jej działanie w przypadku dolegliwości reumatycznych jest częściowo związane ze zdolnością do odkwaszania organizmu. 

Metoda na wzdęcia po zjedzeniu czereśni

W przypadku dolegliwości trawiennych jak np. wzdęcia przypomnę podstawową zasadę – dbając o naszą Śledzionę rozumianą ogólnie jako układ trawienny pamiętaj, iż surowe owoce powinniśmy jeść głównie do południa. Po południu owoce powinny podlegać chociaż minimalnej obróbce termiczneja w przypadku czereśni można zastosować następującą metodę: czereśnie po prostu przelej wrzątkiem – wówczas nie stracą one ani walorów smakowych ani właściwości prozdrowotnych.

Jeżeli powyższy sposób nie pomoże, to jednak wskazana jest redukcja pojedynczej porcji i przejście na strategię spożywania kilku porcji w małych ilościach. Najlepiej kilkanaście minut przed posiłkiem.

Smacznego i do zobaczenia!