Czereśnia i co z tymi wzdęciami?
Dla wielu osób czereśnie to najpyszniejsze owoce i kiedy pojawia się na nie sezon, to radości nie ma końca. Jednak wiele osób skarży się na wzdęcia. Co możemy z nimi zrobić? Czy jest jakaś sprawdzona metoda na bezkarne jedzenie czereśni?
Właściwości czereśni
Na początek przedstawiamy kilka właściwości czereśni, a mianowicie:
- wzmacnia śledzionę – trzustkę z uwagi na swój słodki smak, a u mężczyzn zapobiega mimowolnej utracie nasienia,
- w medycynie chińskiej jest uznawana za owoc, który zwiększa energię Qi, czyli ogólnie mówiąc naszą energię życiową,
- zawiera witaminy z grupy B oraz A i C a także jest źródłem selenu, potasu i fosforu. Z powodu dużej zawartości żelaza czereśnia jest często stosowana w celu poprawy jakości krwi i leczenia anemii,
- jest korzystna w leczeniu zaburzeń związanych z tzw. „zimnem”, kiedy ciągle odczuwasz chłód, ponieważ ma naturę termiczną ogrzewającą,
- jest bardzo dobrze znanym środkiem leczniczym na podagrę, artretyzm i reumatyzm,
- pomaga również przezwyciężyć drętwienie kończyn i paraliż będące skutkiem reumatyzmu. Jej działanie w przypadku dolegliwości reumatycznych jest częściowo związane ze zdolnością do odkwaszania organizmu.
Metoda na wzdęcia po zjedzeniu czereśni
W przypadku dolegliwości trawiennych jak np. wzdęcia przypomnę podstawową zasadę – dbając o naszą Śledzionę rozumianą ogólnie jako układ trawienny pamiętaj, iż surowe owoce powinniśmy jeść głównie do południa. Po południu owoce powinny podlegać chociaż minimalnej obróbce termicznej, a w przypadku czereśni można zastosować następującą metodę: czereśnie po prostu przelej wrzątkiem – wówczas nie stracą one ani walorów smakowych ani właściwości prozdrowotnych.
Jeżeli powyższy sposób nie pomoże, to jednak wskazana jest redukcja pojedynczej porcji i przejście na strategię spożywania kilku porcji w małych ilościach. Najlepiej kilkanaście minut przed posiłkiem.
Smacznego i do zobaczenia!