Kasza jaglana królową kasz
Kasza jaglana jest bezglutenowa i zawiera dużo krzemionki bezcennej dla kondycji stawów, włosów i skóry. Znajdziemy w niej także witaminy z grupy B, lecytynę i antyoksydanty. Korzystnie też wpływa na naszą odporność z uwagi na działanie antywirusowe. Zalecana jest także w przypadku chorych oskrzeli i mokrego, odrywającego się kaszlu.
Jak pozbyć się goryczki
Niektórzy narzekają na smak kaszy z uwagi na lekką goryczkę – oto dwa sposoby jak możesz jej uniknąć.
Pierwszy sposób polega na podprażeniu kaszy na patelni przed gotowaniem. Drugi natomiast polega na przelaniu jej 2-3 razy wrzątkiem zanim przystąpisz do obróbki termicznej.
Poniżej prezentujemy też kaszę jaglaną w innej odsłonie – deserowej!
Sernik na zimno na kaszy jaglanej
Sernik, z uwagi na zawartość sera jest zimny termicznie i śluzotwórczy, a więc nie wskazany w czasie jesieni. Jednak jeśli jako bazę zastosujesz kaszę jaglaną, która jest ciepła termicznie i osuszająca, zniwelujesz negatywne oddziaływanie sera. Oto przepis.
Składniki
Spód
- 20 dag pełnoziarnistych herbatników,
- 10 dag masła.
Masa serowa
- 25 dag kaszy jaglanej,
- 1 litr mleka roślinnego,
- 50 dag tłustego/półtłustego twarogu,
- 2 łyżki brązowego cukru, nierafinowanego,
- 10 dag cukru pudru (najlepiej zrobionego samemu z cukru nierafinowanego),
- 1 cytryna.
Polewa
- 2 szklanki pokrojonych w kawałku owoców sezonowych (wiśnie, brzoskwinie, morele),
- 2 galaretki bio (smak galaretki możesz dobrać w zależności od owoców, które wybierzesz w punkcie wyżej).
Wykonanie
Spód:
1) Herbatniki pokrusz w misce i dodaj roztopione masło.
2) Całość przełóż do tortownicy czy innego naczynia, w którym docelowo będzie sernik, i wstaw do lodówki do stężenia.
Masa serowa:
3) Kaszę namocz na min. 4 godziny, odsącz, zagotuj w 850 ml mleka z dodatkiem brązowego cukru i gotuj ok. 10 min na minimalnej mocy palnika. Zostaw pod przykryciem, aby kasza wchłonęła mleko. Następnie ją odkryj i wystudź.
4) Twaróg zmiel 2 razy, a jeżeli nie możesz go zmielić, to po prostu zastąp ricottą (zawierającą zresztą 5 razy więcej wapnia niż twaróg!).
5) Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody, wymieszaj i pozostaw do spęcznienia. Dodaj 2-3 łyżki wrzątku i rozpuść żelatynę. Wyciśnij sok z cytryny.
6) Do wystudzonej kaszy dodaj 150 ml mleka, zmielony twaróg, cukier puder i wszystko zmiksuj aż składniki się połączą. Dodaj sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Miksuj jeszcze chwilę, następnie wylej masę na schłodzony herbatnikowy spód i wstaw do lodówki.
Polewa:
7) Galaretkę przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, ale użyj połowę wody.
8) Na schodzoną masę serową wyłóż owoce i zalej tężejącą galeretką.
9) Wstaw sernik do lodówki na kilka godzin i…
Smacznego!:)