Skoryguj codzienne nawyki, a mroźna zima nie będzie aż tak groźna.
Zima kończy wszystkie pory roku, przyroda odpoczywa, Tobie także przyda się zwolnić tempo, zadbać o siebie i najbliższych, ogrzać się od wewnątrz i zmagazynować energię do działania do czasu nadejścia wiosny.
6 kroków do zdrowia gdy mroźna zima nie odpuszcza
Po pierwsze uwzględnij w diecie posiłki gorące i rozgrzewające
- Ciepłe śniadanie, np. owsianka lub ryż z gotowanym jabłkiem i bananem.
- Gorący obiad, np. długo gotowane zupy, gulasze czy bigosy.
- I koniecznie kolacja na ciepło.
Dodadzą one Tobie dużo energii i wewnętrznej ciepłoty. Ponadto używaj, w rozsądnych ilościach, przypraw rozgrzewających:
- majeranek,
- koper włoski,
- anyż,
- czarny pieprz,
- imbir (najlepiej suszony),
- rośliny z rodziny cebulowatych (czosnek, por, cebula, szalotka),
- kora cynamonowca,
- orzechy włoskie,
- czarna fasola,
- quinoa (sprawdź nasz przepis na pyszne ciastka z zastosowaniem quinoa właśnie).
Mięsami, które mają ciepłą termikę i powinny o tej porze roku królować w Twoim menu będą:
- baranina,
- kurczak,
- jagnięcina,
- łosoś.
Po drugie unikaj produktów śluzotwórczych
Jesienią i zimą, zwłaszcza u dzieci, wywołują one katar, kaszel i zapalenie ucha.
O jakie produkty śluzowate dokładnie chodzi? O mleko i przetwory mleczne, cukier oraz mąkę – spożywane w nadmiarze. Jeżeli obawiasz się o niedobór wapnia wskutek wykluczenia nabiału, możesz stosować warzywa zielone, które zawierają chlorofil, a także gotować zupy na kościach z dodatkiem kwaśnych warzyw, np. zupy na sardynkach czy z kiełków jęczmienia i kapusty włoskiej. Pamiętaj tylko, że szpinak, burak liściasty i botwina z uwagi na wysoką zawartość kwasu szczawiowego nie dostarczają wapnia.
Po trzecie dbaj o nerki i pęcherz moczowy
W okresie zimy oba organy są szczególnie atakowane przez czynniki zewnętrzne. Ciepły ubiór to oczywiście podstawa troski o ich kondycję, ale jeżeli dodatkowo uległy wychłodzeniu, to przedstawiamy kilka sprawdzonych sposobów na szybkie rozgrzanie się:
IMBIR / JAŁOWIEC
- kilka plastrów świeżego imbiru lub owoców jałowca zalej wrzątkiem i przelej do miski,
- odczekaj „chwilę” aż woda będzie bardzo ciepła (ale nie gorąca), włóż stopy i mocz przez 10-15 minut.
SÓL KAMIENNA i DODATKI
Składniki:
- 0,5 kg soli kamiennej,
- 30 owoców kopru włoskiego,
- 10 goździków,
- 20 ziaren gorczycy białej,
- 1 łyżka kory cynamonowca,
- kilka plastrów imbiru.
Sposób przygotowania i zastosowanie:
- wszystkie składniki podpraż na patelni,
- przesyp do worka lub skarpety i rozgrzewaj nerki czy lędźwie.
Sól z przyprawami można wielokrotnie podgrzewać, stąd jest to rozwiązanie bardzo ekologiczne i ekonomiczne.
Jeśli jesteś zmarźluchem
Jeżeli należysz do grupy osób, którym ciągle zimno w stopy, a czasami także w ręce, to koniecznie włącz do swojej diety zioła ogrzewające:
- żeńszeń,
- goździki,
- lubczyk (świetnie podkreśla smak zup!).
Polecamy zaopatrzenie się w termos, który weźmiesz ze sobą do pracy aby mieć go zawsze pod ręką i pić wyłącznie ciepłą wodę czy gorące herbaty.
Po czwarte pij zioła i jadaj miody
Budują one odporność lub działają na pierwsze objawy przeziębienia i nie tylko. Pisaliśmy o nich wcześniej – tutaj znajdziesz całą listę naszych wpisów na temat budowania odporności. Teraz tylko krótko przypomnimy, że prewencyjnie możesz pić codziennie jedną herbatkę z krwawnika. A kiedy poczujesz drapanie w gardle, pij herbatkę z mięty pieprzowej czy spożywaj miksturę miodu z czosnkiem aby infekcja się nie rozwinęła.
Na katar w pierwszej kolejności polecamy kwiat bzu czarnego ze świetlikiem w połączeniu z krwawnikiem. Natomiast początki kaszlu, to koniecznie herbata tymiankowa, syrop z cebuli czy postawienie baniek, aby nie doszło do zapalenia oskrzeli.
Po piąte zadbaj o skórę
Aby poprawić jakość skóry, która zimą ma tendencję do przesuszania, możesz pić mnóstwo nawilżających kompotów zarówno z suszu owocowego, ale także z gruszek z daktylami, owocami goi i goździkiem. Warto spożywać również jeden raz dziennie łyżkę oleju np. lnianego lub innych nierafinowanych czy tłoczonych na zimno.
Polecamy także olejowanie ciała, najlepiej pół godziny przed prysznicem – w ten sposób zapobiegniesz odparowywaniu wody z warstwy rogowej skóry w ciągu pierwszych kilku minut po kąpieli. Do olejowania najlepiej wykorzystuj olej słonecznikowy, z pestek arbuza czy olej z pestek brzoskwiń. Pozwól sobie w tym czasie także na zabiegi olejowania twarzy czy też samodzielnie wykonane zabiegi na włosy olejem z nasion bawełny czy z lnianki (rydzowy).
Po szóste wysypiaj się
Śpij o co najmniej 1 godzinę dłużej niż w pozostałych porach roku. Daj sobie czas na regenerację, gdyż dłuższy sen, to także poprawa metabolizmu. Dzięki większej ilości snu, bardziej odżywcze potrawy nie odłożą się Tobie zimą w „boczkach”. Ponadto poprawisz koncentrację i unikniesz depresji. Jeżeli masz kłopoty z wyciszeniem i zaśnięciem, nie zapominaj o lawendzie z melisą, a także o kozłku lekarskim.
Zimą należy szczególnie zadbać o jakość snu dzieci, aby poprawić ich koncentrację. Do 14 roku życia dzieci o godz. 20 powinny już leżeć w łóżkach.
Trzymamy kciuki za wdrażanie zmian!