Jak podnieść poziom wapnia w organizmie

Amarantus i Quinoa to kuzyni, którzy pozwolą skutecznie podnieść poziom wapnia w Twoim organizmie. Warto także dodać, że żadne z nich nie zawiera glutenu. Z uwagi na niezwykłe wartości odżywcze i zdolność wzrostu na ubogich glebach, są uważane za część „zagubionego dobroczynnego magazynu” światowego rolnictwa oraz żywienia. Są dostępne w sklepach z ekologiczną, naturalną żywnością. A teraz w szczegółach o właściwościach oraz zastosowaniu obu zbóż.

Amarantus – sposób mocne kości i zdrowe zęby

I nie tylko!

Amarantus to zboże stosowane już przez starożytnych Azteków, natomiast w dzisiejszych czasach zyskał zainteresowanie badaczy, ponieważ eliminuje problem niedożywienia na tych terenach Afryki i Ameryki Łacińskiej gdzie jest spożywany.

Amarantus może być stosowany:

  • przy niedoborach wapnia i białka,
  • u osób z podwyższonym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze, takich jak karmiące lub ciężarne matki, niemowlęta, dzieci,
  • przez osoby wykonujące ciężką pracę fizyczną.

Zboże to ma wyjątkowo wysoką zawartość lizyny – aminokwasu tyko w niewielkich ilościach spotykanego w pszenicy i w większości innych zbóż. Połączenie amarantusa i zboża o niskiej zawartości lizyny może zapewnić posiłek bogatszy w aminokwasy i białko, niż mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Co więcej, może Ciebie zaskoczyć fakt, iż w przypadku wapnia i czynników wpierających gospodarkę wapniową (krzem i magnez), amarantus zawiera ich więcej niż mleko!

Pozostałe właściwości amarantusa to:

  • pozytywny wpływ na płuca,
  • witamina C,
  • błonnik pokarmowy,
  • białko i aminokwasy.

Amarantus charakteryzuje intensywny aromat, który niknie w połączeniu z innymi składnikami Twoich potraw, jednocześnie pozwalając uzyskać znacznie lepszy smak. Z powodzeniem możesz go stosować do pieczenia chleba, ciast i jako dodatek do zup i dań zbożowych. Mimo, iż ziarno amarantusa do tanich nie należy, to jest bardzo skoncentrowane i dlatego bardziej wydajne.

Quinoa vel komosa ryżowa – matka zbóż

Quinoa, funkcjonująca także pod nazwą komosa ryżowa, była podstawowym daniem starożytnych Inków, którzy nazywali ją „matką zbóż”. Z uwagi na spokrewnienie z amarantusem posiada podobne do niego właściwości, a w porównaniu z innymi zbożami zawiera najwięcej tłuszczów.

Co więcej quinoa wzmacnia nerki i krążenie, a także stanowi także świetne źródło:

  • żelaza,
  • fosforu,
  • witaminy E
  • witamin z grupy B.

Quinoa gotujemy tak jak ryż lub w połączeniu z innymi zbożami, natomiast zmielona na mąkę może być wykorzystywana do pieczenia chleba i ciast. I ciasteczek! 🙂

Ciasteczka czekoladowe na bazie mąki z amarantusa

Z gorzką czekoladą i malinami

Składniki:

  • 80 g mąki z amarantusa,
  • 20 g mąki żytniej razowej,
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • gorzka czekolada, min. 70% kakao,
  • 60 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki,
  • 50 g cukru brązowego nierafinowanego,
  • 1 jajko,
  • ½ łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego z naturalnym ekstraktem wanilii,
  • szczypta soli,
  • 10 sztuk świeżych malin,
  • w wersji zimowej można dodać szczyptę cynamonu czy kardamonu.

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj masło, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii (cukier wanilinowy),
  • Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i wymieszaj,
  • Dodaj rozdrobnioną czekoladę, owoce i wszystko połącz,
  • Z uzyskanej masy przy użyciu łyżki uformuj kulki i ułóż na wcześniej przygotowanej blaszce (ok. 12 ciastek na blachę),
  • Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 minut.

Smacznego! 🙂