Morela skarbnicą witamin oraz minerałów – dla zdrowia i urody!
Zarówno świeża, suszona, w postaci dżemu czy soku, a nawet jej pestki – we wszystkich formach morela kompleksowo regeneruje organizm, od zewnątrz i wewnątrz. Morela jest już dostępna u polskich sadowników – korzystaj z jej dobroci!
Morela – właściwości & wartości odżywcze
Można stwierdzić, iż morela regeneruje organizm, ponieważ:
- wspiera produkcję czerwonych ciałek krwi,
- poprawia trawienie i radzenie sobie ze zgagą,
- wzmacnia kości,
- można ją stosować także w celu zapobiegania lub w przypadku anemii z uwagi na wysoką zawartość kobaltu i miedzi,
- pozytywnie wpływa również na wygląd skóry i paznokci.
Świeże owoce zawierają witaminy:
- B2 – neutralizuje negatywny wpływ nikotynizmu),
- C – zwalcza wolne rodniki),
- beta-karoten – działa antynowotworowo.
oraz szereg niezbędnych nam minerałów:
- żelazo,
- wapń,
- fosfor,
- magnez,
- cynk,
- jod,
- potas – reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek.
Natomiast sok z moreli polecany jest dodatkowo przy:
- chorobach wątroby,
- w celu przyspieszenia regeneracji naskórka.
Jej zalety nie dotyczą tylko surowej postaci, ale także suszonej, która jest nieocenionym źródłem prowitaminy A wspierającej m. in. leczenie trądziku. Morele znajdują także szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ są wykorzystywane na przetwory w postaci musu, dżemu, konfitury, galaretki, likierów a nawet nalewek. Są także świetnym dodatkiem do pierogów, ciast i deserów.
Pestki moreli dla urody
Przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny także korzysta z dobroczynnych właściwości pestek moreli, z których uzyskuje się olejek. Jest on bardzo ceniony jako element odżywczy, znajdujący zastosowanie w wielu kosmetykach:
- zapewnia skórze głębokie nawilżenie,
- ściąga rozszerzone pory,
- zapobiega powstawaniu zmarszczek.
Istotne jest także jego zastosowanie w aromaterapii i masażu z uwagi na piękny zapach i już opisane właściwości odżywcze.
Maseczka z moreli dla cery dojrzałej
Polecamy maseczkę dla cery dojrzałej do wykonania w warunkach domowych:
- 2-3 morele należy obrać ze skórki,
- przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem,
- dodać żółtko i po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i oliwy z oliwek.
Tak sporządzoną maseczkę możesz nakładać na twarz i dekolt na 15 min, z częstotliwością 1-2 razy w tygodniu.
Morela a TCM
W kontekście Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), natura termiczna moreli jest neutralna tzn. nie ochładza organizmu, ani też go nie rozgrzewa. Ma smak słodko-kwaśny dzięki czemu działa nawilżająco i trochę ściągająco. Wg TCM morela szczególnie jest dedykowana płucom, bo je nawilża w czasie np. suchego kaszlu oraz w niedoborze tzw. płynów, który może się objawiać suchością gardła, ciągłym pragnieniem, a nawet astmą. I tutaj także zastosowanie znajdują pestki moreli, które spożywane w formie napojów ( zazwyczaj z dodatkiem soku z cytryny i miodu) poprawiają regularność wypróżnień oraz poprawiają jakość i wygląd skóry.
Przeciwwskazania do stosowania / spożywania moreli
W Chinach, skąd morela pochodzi, mówi się, że spożywanie moreli w nadmiarze może osłabiać organizm. Kobiety w ciąży powinny ją stosować z ostrożnością, a w przypadku biegunki najlepiej w ogóle jej unikać.
Co jeszcze na piękną cerę i brak zmarszczek
Aby wesprzeć działanie moreli, możesz też wykonać różne zabiegi na skórę twarzy przy zastosowaniu naszego biorezonansu Mora, w tym zabiegi przeciwzmarszczkowe. Zapraszamy do gabinetu, a w razie pytań czy wątpliwości, śmiało pisz: gabinet@achillea.pl
Serdecznie zapraszamy!