Ciecierzyca i kasza bulgur – wszystko co musisz o nich wiedzieć

Wpis krótki, ale treściwy.

Ciecierzyca zawiera więcej żelaza niż inne warzywa strączkowe. Jej kształt nieco przypomina serce, stąd pewnie nie będziesz zaskoczona/zaskoczony, że jej słodki smak korzystnie wpływa na serce. Ale nie tylko – również na trzustkę oraz żołądek, do tego jest źródłem tłuszczów nienasyconych. Na rynku możemy ją spotkać w wielu kształtach i kolorach (czerwona, biała, czarna i brązowa).

Bulgur to z kolei kasza pszenna pochodząca z Bliskiego Wschodu. Powstaje w procesie łamania, gotowania i suszenia ziaren twardej pszenicy durum. Zawiera sporo białka i błonnika – jeśli brakuje Ci tego ostatniego, to może zainteresuje Ciebie także nasz wpis na temat poprawy perystaltyki jelit.

Sałatka z ciecierzycą i kaszą bulgur – przepis

ciecierzyca i kasza bulgur

Inspiracją na przepis na sałatkę z ciecierzycą i kaszą bulgur było rodzinne spotkanie 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (ciecierzycę namocz przed ugotowaniem),
  • 1 ½ szklanki ugotowanej kaszy bulgur  (kaszę namocz przed ugotowaniem),
  • po ½ czerwonej i żółtej papryki bez gniazd nasiennych (pokrojona w małą kostkę),
  • 4 suszone pomidory z oliwą (drobno posiekane),
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2-3 łyżki lekko podprażonych pestek słonecznika,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku (rekomendowana wersja na lato).

Sos winegret:

  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Wykonanie:

  • wszystkie składniki na sos winegret wlej do słoika,
  • dokładnie zakręć i minutę potrząsaj,
  • ciecierzycę, kaszę bulgur, paprykę, suszone pomidory, natkę, szczypiorek i słonecznik wsyp do miski i wymieszaj,
  • dodaj zioła i sos winegret,
  • połącz składniki i odstaw na 30 minut aby smaki i składniki się zharmonizowały.

Rekomendujemy aby:

  • wszystkie kasze czy ziarna namoczyć przed ugotowaniem – wówczas pozbywasz się wszelkich antyodżywczych substancji, głównie kwasu fitynowego, który m.in. obniża przyswajalność substancji mineralnych z pożywienia,
  • gotuj kasze (i inne zboża) luzem, bez towarzystwa woreczków plastikowych – nawet jeżeli kupujesz już zapakowane zboża w woreczkach, to po prostu wyrzuć opakowanie. Ponieważ skład chemiczny woreczków bardzo często nie jest znany, nie wiesz czy w procesie obróbki termicznej nie uwalniają one toksyn środowiskowych, dlatego nie ma pewności czy Twój organizm sobie z nimi poradzi i z łatwością je wydali.

Jeśli jesteś amatorką/amatorem kasz, to wypróbuj także nasz przepis na przepyszny sernik na bazie kaszy jaglanej.

Smacznego!