Jeżeli pomidor, to ze słoika
Pomidor jest warzywem powszechnie stosowanym w Europie. I jest to bardzo dobra wiadomość, ponieważ zawiera likopen, który jest bardzo silnym antyutleniaczem zmniejszającym ryzyko zachorowań na nowotwory, rozwoju miażdżycy oraz zawału serca.
Pomidor zawiera dużo:
- dużo witaminy C,
- dużo witamin z grupy B,
- witaminę E,
- witaminy K,
- witaminę PP,
- potas,
- mangan,
- miedź,
- kobalt.
Właściwości i zastosowanie pomidora
Taki zestaw minerałów i witamin sprawia, że pomidor:
- wzmacnia odporność,
- reguluje pracę serca,
- utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi,
- pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, nerwów i mięśni,
Z uwagi na zawartość likopenu neutralizującego wolne rodniki, pomidor zmniejsza ryzyko raka:
- prostaty,
- szyjki macicy,
- jelita grubego,
- żołądka.
Jest on wskazany także dla osób cierpiących na:
- zgagę,
- zapalenie stawów,
- dnę moczanową.
Jakie pomidory wybierać / kupować
Najlepsze są pomidory, które dojrzewają na krzaku. Jednak jeżeli zostały zerwane jeszcze jako zielone, to mogą osłabiać nerki i nadnercza. A na co zwrócić uwagę kupując pomidory? Niestety wąchanie nie podpowie nam czy są one dobrej jakości, ponieważ ich zapach pochodzi z małych włosków, które są na szypułkach owocu. Jakie pomidory wybierać? Jędrne i bez plam! Większość pestycydów lokalizuje się w zagłębieniu szypułki, dlatego tę część oderwij i dokładnie umyj całe warzywo.
Pomidor po obróbce termicznej jest jeszcze zdrowszy
Wykorzystanie pomidora w kuchni jest szerokie – można go gotować, zapiekać, suszyć, marynować czy dusić. W Polsce najczęściej wykorzystuje się go jako bazę do zupy pomidorowej, we Włoszech do sosu pomidorowego, natomiast w Grecji do sałatki z serem feta i mozzarella. W swojej diecie uwzględniaj jego przetwory w postaci sosów, ketchupów i koncentratów pomidorowych (oczywiście przygotowanych na bazie naturalnych składników), z uwagi na fakt, iż wskutek obróbki termicznej likopen zyskuje na przyswajalności.
Sok pomidorowy
Sok pomidorowy:
- działa rozkurczowo,
- chroni śluzówkę żołądka i jelit,
- pomaga rozprawić się z tzw. „kacem” po imprezie zakrapianej alkoholem dzięki zawartości potasu.
Pomidor wg Tradycyjnej Chińskiej Medycyny
Wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, pomidor to warzywo bardzo ochładzające. Ma smak słodki i kwaśny, który:
- nawilża,
- łagodzi wszelkie suchości,
- zaspokaja pragnienie,
- wzmacnia żołądek i poprawia trawienie,
- oczyszcza wątrobę i krew, generalnie oczyszczając organizm z toksyn.
Jest wskazany dla osób z nadciśnieniem, zaczerwienionymi oczami, którym towarzyszy ból głowy. Z uwagi na właściwości alkalizujące krew jest także wskazany dla osób z reumatyzmem i dną moczanową.
Środki ostrożności przy jedzeniu pomidorów
Pomidory zakłócają metabolizm wapnia i nie powinno się ich jadać w przypadku artretyzmu. Nadmiar pomidorów na każdego działa osłabiająco, dlatego zalecana dawka to 1-2 sztuki dziennie. Nie są także wskazane dla matek karmiących.
Przepisy z zastosowaniem pomidora
Chlebek pomidorowy
W przypadku szczególnie tych mocno przejrzałych pomidorów proponujemy przepis na chrupki, pomidorowy chlebek. Do jego przygotowania będzie do potrzebna suszarka, najlepiej w postaci dehydratora.
Niezbędne składniki to:
- 4 małe pomidory,
- 2 łyżki suszonego oregano,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 szklanka siemienia lnianego,
- 1 szklanka suszonych pomidorów,
- 2 szklanki orzechów (nerkowca, piniowych czy włoskich zamoczonych na noc a potem odsączonych).
Przygotowanie:
- wszystkie składniki umieścić należy w misie robota kuchennego i drobno zmiksować, ale nie za mocno, bo masa nie powinna być całkowicie gładka,
- łopatką rozsmarować masę na maksymalnie 5mm grubości, na papierze do pieczenia,
- suszyć w temperaturze 68 stopni C, przez 2-3 godziny,
- następnie jeszcze 8-11 godzin w temperaturze 46 stopni C aż chlebek będzie suchy w dotyku,
- pokroić na dowolne kształty i przechowywać w lodówce, w szczelnie zamykanym słoiku.
Domowy ketchup
Nie może także zabraknąć receptury na domowy ketchup, do zrobienia którego potrzebujemy:
- 2 kg pomidorów,
- 1/2l koncentratu pomidorowego,
- 3 cebule,
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki,
- po 3 ziarna ziela angielskiego, pieprzu, goździków,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1,5 łyżki soli,
- 2/3 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1/3 szklanki octu.
Przygotowanie:
- pokrojone pomidory gotować ok 0,5 godziny, na małym ogniu bez dodatku wody,
- po wystudzeniu przecedzić przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek,
- zmiksować cebulę i dodać ją do masy wraz z octem, solą, cukrem i gotować wolno aż będzie gęsta,
- pod koniec dodać resztę przypraw,
- gotować jeszcze 10 minut i wyłowić ziarna pieprzu, ziela angielskiego i goździki,
- opcjonalnie:
- można dodatkowo zmiksować blenderem i przekładać gorące do małych słoiczków,
- można dodatkowo pasteryzować ale nie jest to warunek konieczny.
Do usłyszenia!