Jesień, płuca i jelito grube – jak być zdrowym o tej porze roku

Jesień, płuca i jelito grube – jak być zdrowym o tej porze roku

Jesień to pora roku, która ma z pewnością tylu samych wielbicieli co oponentów. Dla jednych zmiany w przyrodzie i jej kolorystyce sprawiają, iż to jest najpiękniejsza pora roku. Inni kojarzą ją z depresją, przeziębieniami i jesienną słotą. My dzisiaj podpowiemy jak się żywić i jakie pić zioła, a mówiąc ogólnie jak dbać o siebie, aby jesień była dla nas łaskawa.

W obecnych czasach człowiek funkcjonuje w dużym stopniu w oderwaniu od przyrody, chociaż jest jej elementem. Jesienią zwierzęta gromadzą zapasy jedzenia oraz zwiększają masę swojego ciała, natomiast rośliny się kurczą i kierują wszystkie soki w dół do korzeni. Świat przyrody zaczyna oszczędzać wszystkie siły witalne, aby przygotować się do zimy. A jak do zimy przygotowuje się współczesny człowiek? Zazwyczaj pracuje tyle samo, bo w domach ma elektryczne światło. Odżywia się praktyczne tak samo przez cały rok, gdyż asortyment żywności w sklepach jest bogaty cały czas, niezależnie od pór roku. Jedyne co zauważamy, to zmieniające się warunki atmosferyczne na zewnątrz, do których dostosowujemy ubiór.

Medycyna naturalna, a głównie Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) duży nacisk kładzie na dostosowywanie naszego życia do pór roku w wielu omówionych dalej aspektach.

Jesień wg Tradycyjnej Chińskiej Medycyny

Jesień jest pewnego rodzaju sprawdzianem naszej kondycji fizycznej. Jeżeli często chorujemy, to znak, iż nie mamy odpowiedniej odporności. Zazwyczaj są to infekcje górnych dróg oddechowych, czyli nosa, gardła i krtani, które nieleczone niestety z czasem mogą przekształcić się w zapalenie oskrzeli, a nawet płuc. Przyczyną tych infekcji mogą być wirusy, które objawiają się bólem gardła, kichaniem, czy katarem a także podwyższoną temperaturą – objawy utrzymują się od 5 do 7 dni.

Aby uodpornić się na wirusy należy zacząć od właściwego odżywiania – posiłki powinny być regularne, lekkostrawne, bogate w witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe omega-3. Wśród owoców powinny dominować aronia, żurawina, malina, cytryna, czarna porzeczka, a wśród warzyw brukselka, papryka czerwona, brokuły, kapusta, cebula, czosnek, natka pietruszki. Nie powinno się przyjmować produktów bogatych w cukier, bardzo tłustych produktów pochodzenia zwierzęcego czy dań typu fast food, które istotnie osłabiają nasz system immunologiczny. Zapobiegawczo przed infekcjami można pić także zioła. Polecamy herbatkę z krwawnika 1 raz dziennie po 1 łyżeczce suszu na szklankę wrzątku.

jesień płuca jelito grube jak byc zdrowym

Przyczyny chorób płuc i jelita grubego

Tradycyjna Medycyna Chińska podkreśla, iż jesienią powinniśmy dbać szczególnie o 2 aspekty: płuca i jelito grube. A więc o górne dogi oddechowe, nasz układ trawienny, suchość np. skóry, jak również o emocje, a konkretnie radzenie sobie z żalem i smutkiem. Wg TCM najczęstszą przyczyną chorób płuc i jelita grubego jest siedzący tryb życia – niedostateczna aktywność fizyczna osłabia funkcje oddychania i wydalania. Problemy płuc i jelit zaostrzają się w wyniku:

  • błędów dietetycznych,
  • objadania się,
  • zbyt dużej ilości mięsa,
  • nabiału,
  • wysoko przetworzonej żywności,
  • stosowania leków,
  • palenia papierosów.

Najlepsza dieta jesienią

Jesienna dieta wg TCM, to dieta z dominującym smakiem kwaśnym. Jego zadanie polega na ściągnięciu naszej energii witalnej do środka, w celu jej zmagazynowania na zimę. Dlatego w diecie nie powinno zabraknąć w rozsądnych ilościach:

  • chleba na zakwasie,
  • kapusty kiszonej,
  • oliwek,
  • ogórków kiszonych,
  • pora,
  • fasolki adzuki,
  • marynowanych śliwek,
  • octu organicznego,
  • kwaśnych odmian jabłek, śliwek i winogron,
  • cytrusów,
  • herbaty z owocu róży.

Ciekawostką jest, iż na płuca i jelita oczyszczająco i ochronnie wpływają pokarmy ostre. Pikantne pożywienie pomaga rozproszyć zastałą, zablokowaną flegmę w tych narządach i przywrócić ich prawidłową pracę. Zostało to potwierdzone badaniami prof. Irwina Zimenta z Wydziału Medycznego na Uniwersytecie Kalifornijskim, który zauważył iż wśród palaczy pochodzenia latynoskiego zamieszkujących Los Angeles stwierdza się zadziwiająco niski poziom występowania chorób układu oddechowego. W oparciu o te odkrycia profesor Ziment zapisywał papryczkę chilli jako lekarstwo przy niektórych problemach związanych z płucami.

Pokarmy śluzowate i chlorofil na regenerację

Dla regeneracji błon śluzowych płuc i jelita grubego ważne są także pokarmy śluzowate w postaci:

  • wodorostów oraz korzenia prawoślazu lekarskiego,
  • siemienia lnianego,
  • kozieradki.

Usuwają one stare złogi śluzowe zastępując je czystą i wilgotną powłoką śluzową.

Ciemnozielone i żółtopomarańczowe warzywa także posiadają właściwości ochronne z uwagi na dużą zawartość beta-karotenu. Szczególne cenne są pokarmy zawierające chlorofil, który powstrzymuje rozwój wirusów i pomaga płucom wydalić pozostałości oparów chemicznych, pyłu węglowego czy dymu tytoniowego. Aby oczyścić płuca i jelita należy przyjmować błonnik, którego odpowiednia dawka może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych nawet o 60%. Błonnik, to dla przypomnienia niestrawialna część pożywienia, którą znajdziemy w ściankach komórkowych warzyw, otrębach pszennych czy w miąższu owoców.

Jesienią koniecznie nawadniaj organizm!

Jesienią szczególnie musimy zadbać o nawadnianie. Rozpoczyna się sezon grzewczy w naszych domach, stąd pojawia się suchość śluzówki nosa, warg, gardła, skóry oraz świąd. Nasza dieta w tym okresie powinna być wzbogacona w produkty nawilżające:

  • szpinak,
  • jęczmień,
  • proso,
  • gruszki, jabłka,
  • wodorosty, migdały,
  • orzechy ziemne,
  • nasiona sezamu,
  • słód jęczmienny,
  • syrop ryżowy,
  • miód,
  • produkty mleczne,
  • jaja,
  • śledzie,
  • wieprzowina.

Osoby z powyżej opisanymi objawami suchości powinny ostrożnie spożywać pożywienie o smaku gorzkim, aromatycznym i rozgrzewającym.

Co na przeziębienie

Przy przeziębieniu niezwykle istotne jest nawadnianie (1,5-2 l płynów) z uwagi na towarzyszącą mu gorączkę i nadmierną potliwość. Tutaj idealnie się sprawdzi domowa mikstura w postaci: gorącego mleko z dodatkiem masła, miodu i przeciśniętego przez praskę czosnku. Warto także pamiętać o niezwykłych właściwościach oleju kokosowego (nierafinowanego), który nie tylko złagodzi stany zapalne naszej skóry, ale przede wszystkim doskonale ją nawilży. Olej kokosowy jest także doskonałym dodatkiem do kąpieli.

Jesień to także okres zmiany naszej garderoby. Z uwagi na charakterystyczny dla tej pory roku wiatr szczególnie powinniśmy przed nim chronić obszary naszego ciała, które są szczególnie nie jego oddziaływanie wrażliwe czyli uszy, kark, a także nerki i okolice intymne. Jeżeli jednak wiatr spowodował ból ucha, to polecamy okolice ucha posmarować maścią na bazie kamfory i wygrzewać je gorącym termoforem (szczególnie w nocy). Jeżeli odczuwamy ból lub zimno w okolicach karku, to zacznijmy od prysznica karku możliwie gorącą wodą. Warto również zastosować potem termofor na skórę posmarowaną wcześniej olejkiem kamforowym lub ciepłym olejem rycynowym.

W przypadku bólu czy zimnych nerek oraz podbrzusza warto pomyśleć o gorących okładach solno-ziołowych. Oto przepis:

  • 2 garści gruboziarnistej soli kamiennej
  • 10 goździków,
  • 1 łyżka cynamonu lub kory cynamonowca,
  • 1 łyżka suszonego imbiru – wszystkie składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnie i chwilę podprażamy aż będzie gorące. Następnie wrzucamy do lnianego woreczka lub szczelnej skarpetki, które przykładamy w bolące od zimna miejsca.

Warto także pomyśleć o gorących ziołowych kąpielach z olejkami eterycznymi np. sosnowym lub moczeniu nóg w misce z gorącą wodą z jałowcem lub plastrami świeżego imbiru.

Jak eliminować negatywne dla zdrowia emocje

Szczególnie jesienią mamy tendencję do stanów melancholijnych, a u niektórych osób pojawia się nawet depresja. Wg TCM smutek i żal to emocje przypisane właśnie do jelita grubego i płuc, więc jeżeli te emocje nasilają się, wówczas powinniśmy zastosować wyżej opisane metody oczyszczania i wzmacniania tych organów, aby usunąć i rozproszyć te negatywne emocje. Warto oczywiście dzielić się uczuciami z innymi ludźmi oraz uskuteczniać techniki długiego i głębokiego oddychania.

Z ziołową pomocą przyjdzie nam dziurawiec zwyczajny (uwaga tylko wyciągi alkoholowe i olejowe działają antydepresyjnie), męczennica, glistnik jaskółcze ziele czy wyciąg z miłorzębu i wiele innych.

Sen, powinien być dłuższy i możliwie dostosowany do długości nocy, ale jesteśmy realistami i rekomendujemy, aby o godz. 22 spróbować zasnąć. W tym okresie szczególnie rekomendujemy wieczorne kąpiele z użyciem olejków eterycznych. Spełnią one kilka funkcji, po pierwsze wyciszą i pomogą szybciej zasnąć, po drugie olejki z lawendy, drzewa herbacianego czy cytrynowego charakteryzują się działaniem przeciwwirusowym i budującym odporność.

Co my możemy zrobić dla Twego zdrowia jesienią?

  • sprawdzić kondycję jelit,
  • opracować ziołowy plan budowania odporności.

Zapraszamy gorąco!