Dynia – właściwości i zastosowanie

dynia działa przeciwnowotworowo

Dynia dla każdego od diabetyka, przez astmatyka, po osobę chorą na nowotwór

Spożywanie dyni reguluje poziom cukru we krwi oraz korzystnie wpływa na trzustkę, zatem powinna się obowiązkowo znaleźć w menu u osób chorujących na cukrzycę. Dietetycy polecają ją także pomocniczo w leczeniu rozwolnienia, wyprysków na skórze i obrzęków.

Warzywo to pozwala pozbyć się śluzu z płuc, oskrzeli i gardła, więc szczególnie warto ją jeść w czasie przeziębienia. Niektóre badania donoszą, że regularne spożywanie dyni pomaga także przy astmie oskrzelowej.

Co więcej, dynia ma również właściwości antynowotworowe, ponieważ zawiera bardzo dużą ilość beta-karotenu (prowitaminy A), który wg. badań chroni płuca i jelito grube przed chorobami nowotworowymi.

Pestki dyni zwalczają pasożyty

Warzywo to znane jest w medycynie naturalnej jako zabójca pasożytów w jelitach. Pestki dyni są jednak jeszcze bardziej skuteczne niż sam miąższ, szczególnie w przypadku takich robaków jak tasiemce i obleńce. Mało kto wie, iż ziarna dyni są źródłem tryptofanu, który z kolei w skuteczny sposób pobudza produkcję melatoniny, która:

  • zmniejsza stres,
  • pobudza odporność,
  • pogłębia sen,
  • sprzyja długowieczności.

Ponadto pestki dyni zawierają bardzo dużo cynku i pełnowartościowych tłuszczów, kwasów omega 3. A przypomnijmy, iż kwasy niensycone są niezbędne do produkcji witaminy D i hormonów. Stosuje się je także w trakcie leczenia choroby lokomocyjnej, nudności, impotencji oraz powiększenia prostaty, któremu towarzyszą trudności w oddawaniu moczu.

Przepis na krem z dyni

  • kawałki dyni, bez skóry i bez pestek, gotuj ok. 15 min w lekko osolonej wodzie,
  • po ugotowaniu zmiksuj blenderem lub innym urządzeniem miksującym na gładką masę,
  • dopraw zmielonym pieprzem czarnym (można dodać również odrobinę białego pieprzu) i gałką muszkatołową,
  • po przełożeniu na talerz, krem możesz posypać podprażonymi płatkami migdałów czy pestek z dyni.

Uwaga: nasiona dyni mogą być spożywane na surowo lub prażone. My polecamy lekkie prażenie na patelni czy w piekarniku, gdyż w ten sposób usuwamy z ich powierzchni szkodliwe bakterie, jak pałeczki okrężnicy Escherichia coli.

Smacznego!

Jak Biorezonans MORA może wesprzeć działanie dyni

Jeśli dotyczy Ciebie któryś z powyższych problemów/schorzeń, warto poddać się analizie biorezonansowej, która pozwoli ustalić ich przyczynę. Stąd już tylko krok do wdrożenia odpowiedniej terapii mającej na celu eliminację źródła, a nie zwykłego zaleczenia objawów.

Zapraszamy serdecznie!