Wiosna – jak odzyskać energię i dobre samopoczucie

Nie masz energii po przebudzeniu? Zostało Ci parę zbędnych kilogramów po zimie? Dzisiaj podpowiemy jak zmienić nawyki żywieniowe, aby wstawać rano pełnym energii.

wiosna odzyskać energię po zimie wiosenne oczyszczanie

Wiosenne oczyszczanie, czyli jak oczyścić organizm po zimie

Nie lubimy używać słowa detoks, ale rzeczywiście wiosna, a szczególnie jej początki, to czas aby oczyścić nasze ciało z tłuszczów i ciężkiego pożywienia, które spożywaliśmy, gdy za oknem temperatura była poniżej zera.

Metody są różne albo naturalnie mniej jemy, okresowo pościmy albo zmieniamy nawyki żywieniowe. My skupimy się dzisiaj na ostatnim rozwiązaniu, które w praktyce oznacza, iż nasza dieta powinna być najlżejsza w stosunku do diet stosowanych przez resztę roku. Wskazane jest spożywanie:

  • młodych roślin,
  • świeżej zieleniny,
  • kiełków,
  • niedojrzałych pędów pszenicy lub trawy innych zbóż.

Warto w tym czasie ograniczyć ilość mięsa czy pokarmów słonych typu sos sojowy czy mięso, które mogą doprowadzić do wiosennych kolek i gorączek. Wdrożyć natomiast należy większą ilość:

  • kasz,
  • młodych marchewek,
  • buraczków,
  • i innych słodkich warzyw.

Korzystne jest także stosowanie przypraw typu:

  • bazylia,
  • fenkuł,
  • liść laurowy,
  • koper,
  • kminek,
  • rozmaryn.

Wiosna w medycynie naturalnej

Wiosna to pora roku, która reprezentuje młodość. W medycynie naturalnej uważa się, że surowe pożywienie powoduje odnowę, dzięki przypomnieniu organizmowi wcześniejszych etapów ludzkiego rozwoju, czasu przed odkryciem i zastosowaniem ognia. Wszystkie etapy ewolucji są nadal w nas zastosowane, więc jeżeli nasza odnowa ma być pełna, warto pomyśleć o cofnięciu się do naszych pierwotniejszych stanów biologicznych.

Wiosną gotujemy krócej, za to w wyższej temperaturze – tak przygotowany posiłek nie traci cennych składników. Jeżeli używamy oleju, to szybko obsmażajmy w wysokiej temperaturze, czyli metodą sauté. Natomiast jeżeli używamy wody, to idealną metodą jest gotowanie na parze lub krótkie duszenie.

Klasyczną czarną herbatę warto w tym okresie zastąpić zieloną czy ze znamion kukurydzy czy mniszka lekarskiego.

Jako ciekawostkę warto dodać, iż na początku wiosny tradycyjni uzdrowiciele ludowi rekomendowali jako lekarstwo spożywanie codziennie, przez co najmniej tydzień, surowego czosnku i cebuli jako kuracji odrobaczającej, pomagającej pozbyć się pasożytów. Tradycyjnym japońskim środkiem przeciw pasożytom jest mochi, czyli tłuczony słodki ryż z bylicą pospolitą.

Wiosenne oczyszczanie – ograniczenia i przeciwwskazania

Surowe mięso, nadmiar surowych warzyw i owoców mogą osłabić trawienie i wywołać nadmierne reakcje oczyszczające, dlatego nie są wskazane dla osób z anemią czy chorobami jelit.

Jeśli chcesz dodatkowo zastymulować organizm do oczyszczania, bądź po prostu szybciej zobaczyć jego efekty, zapraszamy do naszego gabinetu! Indywidualnie dobierzemy terapię oczyszczającą, która skupi się na organach najbardziej dotkniętych pozimowymi skutakmi ubocznymi.

Zapraszamy!