Imbir latem – czyli kostki bez obrzęków
Imbir zazwyczaj kojarzy się z zimową porą, kiedy potrzebujesz się rozgrzać gorącą korzenną herbatką. Mało kto jednak wie, jak zbawienny latem – dzisiejszy wpis właśnie o tym!
Imbir – zastosowanie
W celach leczniczych stosujemy korzeń imbiru w dwóch postaciach – suszony oraz świeży. W obu formach, leczy on:
- mdłości, szczególnie u kobiet w ciąży,
- bolesne miesiączki,
- zapalenie oskrzeli,
- bóle i skurcze o różnej przyczynie,
- objawy choroby lokomocyjnej, dlatego warto go spożywać w formie kapsułek czy nalewki.
A z uwagi na swoje właściwości wzmacniające i poruszające, napar z korzenia świeżego imbiru jest szczególnie zalecany u osób, które mają tendencję do obrzęków w okolicach kostek.
Imbir znajduje także zastosowanie w przypadku małych dzieci, szczególnie przy nieżycie nosa zarówno w przypadku zwykłego kataru towarzyszącego przeziębieniu jak i kataru siennego (alergicznego). Wówczas można zamiast soli morskiej użyć odwar z korzenia imbiru.
Imbir suszony
Korzeń suszony zadziała na Twój organizm rozgrzewająco, dlatego jest stosowany w recepturach ziołowych, które mają Ciebie:
- rozgrzać od środka,
- pobudzić krążenie,
- przywrócić energię i chęć do działania.
Kieruje on właściwości pożywienia i ziół do dolnych części ciała – okrężnicy, nerek, jajników, dróg rozrodczych oraz nóg.
Imbir świeży
Imbir świeży natomiast zalany szklanką wrzątku:
- ma działanie napotne – otwiera pory skóry,
- pozwala zlikwidować konsekwencje znanego w TCM wniknięcia Zimnego Wiatru, będąc remedium w sytuacji kiedy wiatr Cię „owieje”. Często zdarza się to zimą, ale i latem kiedy jedziesz klimatyzowanym samochodem, środkami komunikacji miejskiej, czy kiedy przebywasz w klimatyzowanych pomieszczeniach,
- pomaga w trawieniu żywności o dużej zawartości białka, takiej jak mięso czy fasola, a także zmniejsza wpływ na organizm kwasu moczowego, który powstaje przez spożywanie tych pokarmów.
Imbir tradycyjnie – receptura na przeziębienie i katar
W książce „Zioła w medycynie, choroby układu oddechowego” I. Kaczmarczyk-Sedlak, A. Ciołkowski znajdziesz następujący przepis:
- 1 łyżkę stołową zmielonego na proszek suszonego korzenia imbiru zalej 1 szklanką letniej wody,
- doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu pod przykrywką 2 minuty,
- następnie odstaw na 0,5 godziny, przecedź i uzupełnij wodą do objętości pełnej szklanki,
- za pomocą spryskiwacza (np. butelka z atomizerem) delikatnie dawkuj do noska 3-6 razy dziennie, jednorazowo po 2-3 aplikacje.
Przeciwwskazania do stosowania imbiru
Imbir nie powinien być stosowany o osób z oznakami Gorąca, czyli np.:
- czerwone policzki, twarz,
- suche usta,
- mocne pragnienie,
- suche stolce,
- sucha skóra,
ponieważ spotęguje te objawy.
Do zobaczenia wkrótce!