Bez czarny – właściwości, zastosowanie, przepis na sok i nalewkę

Bez czarny

Bez czarny w starożytnym Rzymie używano do farbowania włosów, a we wczesnym średniowieczu damy dworu używały wywar z kory bzu jako środek odchudzający. Aktualnie jest on stosowany do barwienia win gronowych i dodawania im muszkatołowego smaku. My jednak skupimy się na jego zastosowaniu jako surowca stosowanego w ziołolecznictwie.

Owoce bzu czarnego:

  • zawierają mnóstwo witaminy C,
  • mają działanie przeciwbólowe,
  • działają przeciwzapalnie,
  • oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.

bez czarny wlasciwosci nalewka z czarnego bzu

Bez czarny i przepisy z jego zastosowaniem

Sok z bzu czarnego

Składniki i przygotowanie:

  • 5 kg umytych owoców podgrzewaj w garnku aż puszczą sok,
  • rozgnieć je i przecedź przez gazę,
  • zagotuj powstały sok z miodem (1 część miodu na 10 części soku),
  • rozlej do ciemnych butelek.

Pij 2-3 razy dziennie po 50 g soku rozcieńczonego z gorącą wodą do pojemności 1 szklanki.

Nalewka z bzu czarnego

Składniki:

  • 2 kg owoców bzu czarnego,
  • 2 litry spirytusu,
  • 1 litr wody,
  • 50 dkg cukru.

Wykonanie:

  • umyte owoce wsyp do słoja i zalej alkoholem,
  • postaw w ciemnym i ciepłym miejscu na około 1 miesiąc.

Po tym czasie odlej płyn i połącz go z przestygniętym syropem cukrowym i odstaw na około 1 tydzień. Przefiltruj ponownie, zlej do butelek lub słoików, szczelnie zamknij na około 6 miesięcy.

Czarny bez i środki ostrożności przy jego stosowaniu

Owoców bzu czarnego nie można stosować do produkcji wina lub wódki! A t dlatego, że w procesie fermentacji uwalniają się szkodliwe, toksyczne frakcje alkoholi, które mogą powodować omdlenia i wymioty.

Do usłyszenia!