Bez czarny
Bez czarny w starożytnym Rzymie używano do farbowania włosów, a we wczesnym średniowieczu damy dworu używały wywar z kory bzu jako środek odchudzający. Aktualnie jest on stosowany do barwienia win gronowych i dodawania im muszkatołowego smaku. My jednak skupimy się na jego zastosowaniu jako surowca stosowanego w ziołolecznictwie.
Owoce bzu czarnego:
- zawierają mnóstwo witaminy C,
- mają działanie przeciwbólowe,
- działają przeciwzapalnie,
- oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.
Bez czarny i przepisy z jego zastosowaniem
Sok z bzu czarnego
Składniki i przygotowanie:
- 5 kg umytych owoców podgrzewaj w garnku aż puszczą sok,
- rozgnieć je i przecedź przez gazę,
- zagotuj powstały sok z miodem (1 część miodu na 10 części soku),
- rozlej do ciemnych butelek.
Pij 2-3 razy dziennie po 50 g soku rozcieńczonego z gorącą wodą do pojemności 1 szklanki.
Nalewka z bzu czarnego
Składniki:
- 2 kg owoców bzu czarnego,
- 2 litry spirytusu,
- 1 litr wody,
- 50 dkg cukru.
Wykonanie:
- umyte owoce wsyp do słoja i zalej alkoholem,
- postaw w ciemnym i ciepłym miejscu na około 1 miesiąc.
Po tym czasie odlej płyn i połącz go z przestygniętym syropem cukrowym i odstaw na około 1 tydzień. Przefiltruj ponownie, zlej do butelek lub słoików, szczelnie zamknij na około 6 miesięcy.
Czarny bez i środki ostrożności przy jego stosowaniu
Owoców bzu czarnego nie można stosować do produkcji wina lub wódki! A t dlatego, że w procesie fermentacji uwalniają się szkodliwe, toksyczne frakcje alkoholi, które mogą powodować omdlenia i wymioty.
Do usłyszenia!