Jak dbać o siebie w lecie

Lato w pełni i nasuwa się pytanie co tak naprawdę wiesz na temat zegara biologicznego i diety o tej porze roku? Kto do kogo powinien się dostosować – pogoda do Ciebie czy Ty do pogody? Dzisiaj kilka wskazówek jak się świetnie czuć latem.

Lato jest wspaniałym okresem wzrostu, co potwierdza się w obserwacji nie tylko roślinności, ale i dzieci, które idąc we wrześniu do szkoły często wymagają nowej garderoby. Nic dziwnego, jest to okres bogaty w rodzime, a więc najzdrowsze, warzywa i owoce. Koniecznie korzystaj z tego żywieniowego rogu obfitości!

Przebywanie na słońcu

Aby żyć w harmonii z atmosferą lata, wstań wcześnie rano, wyjdź na słońce, skieruj ku niemu twarz i dłonie by nakarmić się energią i rozkwitnąć jak czynią to kwiaty w naszym otoczeniu. Ale czy przebywanie na słońcu jest zdrowe? Oczywiście, dostarcza nam ono niezwykle potrzebną witaminę D. Ta witamina światła słonecznego:

  • buduje odporność,
  • dba o jakość kości,
  • jest skuteczna w profilaktyce chorób wieńcowych, nowotworowych czy cukrzycy.

Pamiętaj tylko o zastosowaniu kilku prostych zasad w zakresie korzystania z kąpieli słonecznych:

  • unikaj słońca w godzinach 11-14 kiedy jest ono najsilniejsze,
  • aby pozyskać wystarczającą ilość witaminy D, wystarczy dziennie wystawiać 20% ciała na działanie światła słonecznego przez około 0,5 godziny,
  • jako alternatywę powszechnie stosowanych kremów przeciwsłonecznych możesz zastosować naturalny filtr w postaci oleju kokosowego. Ma on jednak niską ochronę i należy często
    powtarzać nakładanie na skórę,
  • pij naturalne napoje izotoniczne w postaci wody kokosowej, która gwarantuje odpowiednie nawodnienie.

dieta zegar biologiczny w lecie

Naturalne środki na skutki uboczne nadmiernej ekspozycji na słońce

Jeśli zdarzy Ci się spędzić zbyt dużo czasu na słońcu i pojawią się oparzenia słoneczne, zastosuj okład z tartych jabłek. Pomaga on także przy „zaczerwienionych oczach ” gdyż położony na oczy na 20 minut uwalnia obrzęki.

W przypadku udaru słonecznego należy dodatkowo stosować:

  • sok z rzodkwi,
  • zupę z gorzkiego melona lub sok z arbuza,
  • spożywać duże ilości ananasa,
  • w celu łagodzenia oparzeń bardzo pomocnym jest sok z ogórków.

Jeśli brakuje Ci słońca, postaw na naturalny chlorofil

Są jednak osoby, które nie mają okazji lub nie mogą przebywać na słońcu np. inwalidzi, pracownicy biurowi i ludzie żyjący w centrum wielkich miast. W takich przypadkach warto wprowadzić do organizmu światło Słońca w postaci chlorofilu. Najlepszym źródłem chlorofilu jest bardzo zielone pożywienie. Nie wchodząc w szczegóły przypominamy, iż każda roślina, do której dociera światło zawiera chlorofil, ale w największym stężeniu występuje on w roślinach zielonych.

Ponadto chlorofil:

  • zawiera magnez,
  • a większość roślin zielonych to także cenne źródło witamin A i C oraz fosforu, które mają istotny wpływ w przyswajaniu wapna,
  • dodatkowo metabolizm wapna wspiera witamina D, a zielone pokarmy zawierające chlorofil, to w pewnym stopniu zmagazynowane światło słoneczne. Funkcjonuje ono podobnie do witaminy D regulując poziom wapna w organizmie.

Roślinami najbogatszymi w chlorofil są:

  • mikroalgi (spirulina i chlorella dostępne w zielarniach),
  • zielona trawa zbóż np. młody jęczmień występująca także w marketach,

które mogą być także dodatkiem do pysznego koktajlu owocowego bazującego na bananach i kiwi.

Jakie stosować pożywienie na w lecie i jak je przygotowywać

  • jedz mnóstwo letnich owoców i warzyw o jaskrawych barwach i ciesz się widokiem pięknie skomponowanych posiłków dzięki doborowi kolorów pożywienia i stołu ozdobionego kwiatami,
  • gotuj lekkie posiłki, najlepiej na parze i regularnie dodawaj troszkę smaku pikantnego czy ostrego, a czas smażenia ogranicz do minimum,
  • używaj jak najmniej soli, której nadmiar zatrzymuje wodę w organizmie i często powoduje obrzęki,
  • jak najczęściej popijaj wodę.

Latem częściej się pocisz, a wraz z potem organizm wydziela również minerały i oleje, których nadmierna utrata może doprowadzić do osłabienia, dlatego należy stosować jak najbardziej
zróżnicowaną dietę. By latem czuć się lepiej:

schładzaj organizm wywołując lekkie poty – najprostszy sposób to ciepłe posiłki i ciepły prysznic,

w najgorętsze dni posiłki jedz na zewnątrz, w cieniu w ogrodzie, czy w formie pikników,

Twoja dieta powinna się składać z większej ilości świeżych, ochładzających pokarmów takich jak sałaty, kiełki (zwłaszcza kiełki soi, lucerny), różnego rodzaju owoce, ogórki, tofu oraz herbatki kwiatowe, miętowe czy rumiankowe,

z kolei ciężkie posiłki w postaci mięsa, jaj, dużej ilości orzechów, nasion i zbóż powodują w nas ospałość, zatem jedz lżejsze dania w mniejszych porcjach,

Lody w lecie

A co z lodami? Czy one nie schłodzą? Niestety lody i inne bardzo zimne produkty powodują skurcze w układzie trawiennym, głównie żołądku, a co za tym idzie przytrzymują w środku ciała gorąco i pot. Pokarmy o temperaturze zbliżonej do lodu mają jeszcze jedną właściwość – zakłócają w istotny sposób funkcje trawienne, a więc nie jedz lodów przed i po posiłku.

Do kolejnego wpisu!