Zdrowie jelit a odporność
Często można usłyszeć hasło, że odporność bierze się z brzucha. Jest ono bardziej niż trafne, ponieważ zdrowe jelita, to zdrowecałe nasze ciało. Dlatego dzisiaj o naturalnych metodach wspierających nasz układ trawienny.
Już Hipokrates, zwany ojcem medycyny, mówił że wszystkie choroby mają swój początek w jelitach. Często słyszane powiedzenie „Jesteś tym co zjadasz” należałoby przeformułować na „Jesteś tym co strawisz”, gdyż jaką mamy pewność, iż nasz układ pokarmowy wykorzysta wszystkie składniki odżywcze zawarte w przyjmowanych pokarmach? Najnowsze badania wykazują, iż stan naszych jelit ma ogromne znaczenie dla utrzymania ogólnego stanu zdrowia i odgrywa kluczową rolę w takich obszarach jak:
- zdrowie psychiczne,
- ryzyko zachorowań na raka,
- nawracające infekcje,
- alergie,
- nadwaga,
- bóle i stany zapalne.
Jak możesz poprawić trawienie i wchłanialność składników odżywczych z pożywienia?
- powoli i dokładnie przeżuwaj pokarmy,
- nie przejadaj się,
- staraj się nie jeść za dużo w złości czy stresie,
- nie popijaj w trakcie lub po posiłku, gdyż rozwadniasz żołądkowe soki trawienne.
Odporność bierze się z brzucha – co jeść by dbać o zdrowie jelit
- Dbaj o zachowanie zdrowej flory jelitowej poprzez pozbycie się z jelit szkodliwych bakterii, pasożytów i drożdży za pomocą czosnku, który należy przeciśnąć przez specjalną praskę. Smakuje on dobrze z odrobiną oliwy tłoczonej na zimno i mętnym octem jabłkowym.
- Cebula i por również mają właściwości antybiotyczne i mogą być cenną alternatywą jeżeli nie tolerujesz czosnku.
- Przyjmuj naturalne probiotyki dostępne w zielarniach, które utrzymują niekorzystne bakterie pod kontrolą, produkują witaminy i usuwają toksyny, przeciwdziałają zaparciom i nadwadze, poprawiają stan błony śluzowej jelit i wspomagają działanie komórek odpornościowych w układzie trawiennym.
- Do naturalnych środków wspomagających pracę jelit i dostępnych w zielarniach należy sok z aloesu. Działa on alkalizująco i zmniejsza objawy nadkwaśności i cofania się soku żołądkowego do przełyku. Można go stosować tak długo jak potrzeba.
- W przypadku zaparć bardzo dobrze sprawdza się błonnik czy babka płesznik.
- Zioła takie jak gorzknik kanadyjski, prawoślaz, wiązówka błotna, lukrecja, rumianek, mięta pieprzowa i koper uśmierzają kolki jelitowe i łagodne stany zapalne jelit.
- Natomiast przyprawami zmniejszającym wzdęcia są: kminek, kardamon, goździki, imbir oraz kurkuma. W przypadku wytwarzania niedostatecznej ilości kwasu w żołądku, bardzo dobrze się sprawdza przyjmowanie mętnego octu jabłkowego z wodą przed posiłkiem.
- Istotnym jest także aminokwas Glutamina, która dba o dobrą jakość śluzówki przewodu pokarmowego. Faktem jest także, że większość osób chorych na raka ma jej niedobór. Skutecznie łagodzi ona także dolegliwości z tytułu m.in. refluksu, wrzodów i chorób autoimmunologicznych. Jest ona dostępna w postaci L-glutaminy w zielarniach i aptekach, a jej dawkowanie należy skonsultować z lekarzem.
Tutaj możesz sprawdzić inne nasze wpisy poświęcone tematyce budowania odporności: jak zapobiegać infekcjom i wzmocnić układ immunologiczny, profilaktyka przeziębień i wzmocnienie układu odponościowego, zwalczanie nawracających infekcji i coraz więcej innych pojawiających się regularnie na naszym blogu.
Jak my możemy zadbać o zdrowie Twoich jelit
Podczas wizyty w Gabinecie Achillea:
- sprawdzimy kondycję Twoich jelit i stan flory bakteryjnej oraz ilość toksyn w organiźmie,
- zdiagnozujemy poziom Glutaminy czy L-glutaminy,
- otrzymasz zalecenia dietetyczne oraz zabiegi biorezonansowe poprawiające funkcjonowanie Twojego układu pokarmowego.
Serdecznie zapraszamy!