Receptury miodowe wyleczą ból gardła, anginę i uporczywy kaszel!

Receptury miodowe mają potwierdzone działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, a więc są
naturalnym antybiotykiem – dzisiaj o miodach z dodatkiem tymianku, czosnku, anyżu i babki lancetowatej.

receptury miodowe

Miód z olejkiem tymiankowym

Miód z olejkiem tymiankowym, to kompozycja niezastąpiona w przypadku:

  • ropnego zapalenia gardła, migdałków,
  • zapalenia oskrzeli i płuc,
  • nawracających zapaleń zatok,
  • kataru.

Co więcej receptura:

  • ułatwia oddychanie,
  • usuwa nieprzyjemny zapach z ust,
  • likwiduje stan zapalny dziąseł i afty w jamie ustnej.

Jak przygotować recepturę miodowo-tymiankową:

  • na mały spodeczek odłóż 1 łyżkę miodu, najlepiej lipowego lub gryczanego,
  • dodaj 3 krople naturalnego olejku tymiankowego dostępnego w aptece lub zielarni,
  • wszystko razem delikatnie wymieszaj.

Wymienione składniki stanowią pojedynczą dawkę.

Dawkowanie:

  • powyższą recepturę ssij jak najdłużej i przyjmuj taką dawkę 4-5 razy w ciągu dnia, przy czym ostatnią tuż przed snem,
  • w okresie epidemii grypy i chorób z przeziębienia, w celach profilaktycznych spożywaj ją 1-2 razy dziennie,
  • kiedy jednak dopadnie Cię poważna infekcja, to śmiało możesz zwiększyć liczbę kropli olejku tymiankowego do 4-5.

Miód z czosnkiem i anyżem

Miód z czosnkiem i anyżem to receptura, która się przydaje się w różnych infekcjach dróg oddechowych, od zapalenia i bólu gardła po anginę. Pozwala łatwiej odkrztusić zalegającą w oskrzelach wydzielinę. Jest używana w leczeniu i profilaktyce grypy, zapalenia oskrzeli a nawet płuc. Dzięki anyżowi także łagodzi męczący kaszel.

Jak przygotować recepturę miodowo-anyżową:

  • 3 małe ząbki czosnku przepuść przez praskę,
  • dodaj 1/2 łyżeczki zmielonego anyżu i 1/4 szklanki miodu lipowego (wielokwiatowego i akacjowego),
  • wszystko wymieszaj w małym słoiku, który przechowuj w małych ilościach w słoiku.

Dawkowanie: po 1 łyżce 3 razy dziennie (pamiętaj aby długo ssać), a dla starszych dzieci połowa porcji.

Ciekawostka: dzięki spożyciu powyższej receptury nie będziesz mieć przykrego zapachu z ust, ponieważ niweluje go aromat anyżu.

Miód z babką lancetowatą

Miód z babką lancetowatą to skuteczny lek wykrztuśny. Usuwa tzw. suchość w gardle i napady suchego kaszlu. Ułatwia oddychanie podczas infekcji.

Jak przygotować recepturę:

  • ćwierć szklanki sproszkowanych liści babki zakupionych w zielarni, wymieszaj z 200g miodu gryczanego, lipowego czy spadziowego z drzew iglastych,
  • przełóż do słoika, zamknij i odstaw na 10 dni w chłodnym i zaciemnionym miejscu,

Stosowanie:

  • 1 łyżkę receptury długo ssij między posiłkami 2-3 razy w ciągu dnia,
  • możesz ją także dodać do przegotowanego ciepłego mleka i wypić przed snem.

Życzymy zdrówka!