Gałka muszkatołowa to kolejny niezbędny składnik świątecznych pierników i ciast, a także grzanego wina, deserów owocowych i ponczu. (Inne świąteczne zioła, cynamon i goździki, omówiliśmy w poprzednim wpisie). Zarówno gałka jak i kwiat muszkatołowy wzbogacają smak gulaszy, bigosów oraz wszelkich potraw z jaj i serów.
Gałka muszkatołowa i jej właściwości lecznicze
Galka ma szerokie właściwości lecznicze w przypadku:
- problemów trawiennych takich jak biegunka, wzdęcia i nudności czy brak apetytu,
- reumatyzmu,
- chorób oskrzeli,
- bezsenności,
- nadpobudliwości.
Uwaga: zawarta w gałce substancja mirystycyna jest w nadmiarze trującym narkotykiem! W przypadku przedawkowania powoduje wymioty, omamy, objawy epilepsji, a nawet śmierć!
Anyż – właściwości i zastosowanie
Anyż zwany hamykiem to roślina o drobnych białych kwiatach, które później przekształcają się w owoce stanowiące cenną przyprawę. Znajdziemy na świątecznym stole w słonych i słodkich potrawach, ma jednak dużo szersze zastosowanie – lecznicze.
Badania wykazały, iż zawiera on m.in. olejki eteryczne, a także związki białkowe, tłuszcze i węglowodany, które działają:
- wykrztuśnie,
- napotnie,
- moczopędnie,
- wiatropędnie,
- oczyszczają krew,
- pobudzają trawienie.
Pomocny jest także przy bólach menstruacyjnych, w leczeniu impotencji i oziębłości seksualnej.
W celu przeciwdziałania przeziębieniu i kaszlu stosowano anyż także w formie wina, ekstraktu, wody anyżowej czy kulek anyżowych w syropie.
Receptury z anyżu
Kamica nerkowa i skąpomocz
W przypadku kamicy nerkowej i skąpomoczu należy pić kilka razy dziennie między posiłkami po pół szklanki wywaru z:
- 1 łyżki sproszkowanych owoców anyżu,
- 1 szklanki wrzątku odstawionych na 1 godzinę pod przykryciem.
Niemowlęcy kaszel i wzdęcia
Przy kaszlu i wzdęciach u niemowląt można podawać im herbatkę z:
- 1 łyżeczki anyżu,
- 1 łyżeczki rumianku,
- 1 łyżeczka naparu co dwie godziny.
Co więcej, napar ze sproszkowanych owoców anyżu pity kilka razy dziennie wspomaga matki walczące z brakiem pokarmu dla niemowląt.
Bóle nerek, bóle menstruacyjne
Anyż stosowany jest także zewnętrznie, przy bólach nerek czy menstruacyjnych. Szczególnie Tradycyjna Medycyna Chińska poleca okłady z woreczka lnianego wypełnionego podprażoną wcześniej na patelni i gorącą mieszanką:
- 3 łyżki gruboziarnistej soli kamiennej,
- 1 łyżka anyżu,
- 1 łyżka cynamonu (także kora),
- 1 łyżka goździków,
- 1 łyżka kopru włoskiego.
Taką mieszkankę można podgrzewać na patelni wielokrotnie i przykładać do miejsc objętych bólem.
Anyż jako przyprawa
Anyż w kuchni doskonale się komponuje ze słodkimi i słonymi przyprawami. Znane są ciasteczka anyżowe czy wódka anyżówka. Możemy go także znaleźć w pieczywie żytnim, zupach rybnych oraz różnego rodzaju sosach. Przed zastosowaniem zaleca się go uprażyć lub rozgnieść w celu wydobycia bezcennych olejków eterycznych.
Natomiast anyż gwiazdkowaty, to doskonały dodatek do zimowych herbat oraz aromatyczny element dekoracyjny na Święta.
Zdrowych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia!