Podkreślają smak potraw, wypełniają dom aromatycznymi zapachami nadając świętom Bożego Narodzenia wyjątkowej atmosfery. Mamy je pod ręką i niekoniecznie myślimy o nich w kategoriach ziół. Dzisiaj właśnie o nich!
Cynamon – zastosowanie i właściwości
Cynamon jest niezbędnym elementem świątecznego kompotu z suszu, pierników, ciast i dodatkiem do ryb i mięs. Jego zastosowanie kulinarne jest jednak w Polskiej kuchni dużo szersze, ponieważ znajdziemy go w sosach, winach, nalewkach, likierach, kawach i herbatach oraz wszelkiego rodzaju deserach.
Cynamon używamy przede wszystkich z uwagi na zawartość olejków eterycznych, które działają:
- przeciwgrzybicznie,
- antywirusowo,
- przeciwbakteryjnie.
Zastosowanie cynamonu może być zewnętrzne i wewnętrzne:
- leczy skaleczenia,
- stany zapalne skóry oraz zranienia,
- wdychanie olejku cynamonowego leczy katary i inne choroby układu oddechowego,
- bóle głowy,
- bóle mięśni,
- bóle artretyczne,
- płukanki z naparu z cynamonu korzystnie wpływają na higienę jamy ustnej poprawiając świeżość oddechu poprzez eliminację bakterii beztlenowych.
Natomiast gorący napój z dodatkiem cynamonu nie tylko stosujemy w przypadku przeziębienia, grypy, gorączki czy innych infekcji. Łagodzi on także problemy trawienne jak wzdęcia, biegunki oraz kolki. Ponadto pobudza krążenie krwi, a spożywany regularnie może opóźniać procesy starzenia. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które obniżają poziom glukozy we krwi.
Uwaga: w cynamonie zawarta naturalna substancja kumaryna – w nadmiarze jest niebezpieczna dla kobiet w ciąży i dzieci.
Goździki – zastosowanie i właściwości
Popularnym widokiem na Święta jest owoc pomarańczy nadziany goździkami, które nie tylko stanowią element dekoracyjny i aromatyczny, ale mają szerokie właściwości lecznicze:
- Olejek z goździków to środek przeciwbólowy i przeciwbakteryjny.
- Można go po odpowiednim rozcieńczeniu wcierać w bolące dziąsła i zęby lub po porostu rozgryźć kilka goździków. Stąd też jego zastosowanie w stomatologii, również przy dezynfekcji kanałów korzeniowych.
- Są także doniesienia o antynowotworowych właściwościach tego owocu.
- Jest niezastąpiony przy problemach trawiennych takich jak wymioty, wzdęcia czy wrzody żołądka.
W kuchni goździki mają szerokie i znane zastosowanie jako dodatek do mięs – głównie dziczyzny i wieprzowiny, grzanego wina, kompotów, ponczów, ciast i oczywiście pierników. Należy go jednak stosować w umiarze.