Wiśnie, znane także jako królowe polskich sadów, to zródło licznych właściwości:

  • chronią przed chorobami układu krążenia,
  • mają działanie antynowotworowe,
  • pobudzają trawienie,
  • działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Zastosowanie wiśni

Wiśnie są bardzo popularnymi, sezonowymi owocami, z których przetwory są dostępne na dużą skalę w postaci dżemów, soków, kompotów, dodatków do słodyczy i deserów. Ale nie tylko! Występują także w formie produktów alkoholowych: win, nalewek czy likierów. Możesz je także suszyć, kandyzować, a nawet mrozić.

Literatura wskazuje, iż w procesie przetwarzania nadal zachowują swoje właściwości lecznicze. My dzisiaj zwrócimy uwagę na tę roślinę globalnie, ponieważ jej surowcami leczniczymi są nie tylko owoce, ale także kwiaty, gałązki czy też kora.

Właściwości wiśni

Polska wiśnia ma oryginalny smak słodko- kwaśny, co jest efektem naszego klimatu, tj. chłodnych wieczorów i gorących dni. Za jej kolor i intensywną barwę odpowiadają antocyjany z grupy flawonoidów (silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki i chronią przed m.in. procesami starzenia, a także nowotworami) – im jest ich więcej tym ciemniejszy kolor wiśni. Zatem rekomendujemy dla zdrowia spożywać bardzo dojrzałe owoce.

Wiśnie wykazują szereg właściwości, których zakres poszerza się wraz ze zmianą postaci tych owoców:

  • wzmacniają serce,
  • korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych,
  • są źródłem wielu witamin między innymi C i K,
  • zawierają kwasy owocowe, pektyny, żelazo, mangan, wapń, beta-karoten, błonnik, potas a nawet jod.
  • Wiśnie są dedykowane w przypadku:
    • reumatyzmu (szczególnie kąpiele z dodatkiem naparu z młodych gałązek),
    • bezsenności i poddenerwowania (herbatki ze sproszkowanej kory wiśni),
    • suszone kwiaty wiśni są remedium na zapalenie spojówek – taką herbatką należy przemywać oczy co kilka godzin,
    • sok z wiśni jest nieocenionym dodatkiem w czasie przeziębień, nie tylko działa antyseptycznie (czyli odkażająco), ale także rozrzedza flegmę zalegającą w górnych drogach oddechowych ułatwiając odkrztuszanie,
    • z uwagi na wysoką zawartość melatoniny wiśnie przyspieszają zasypianie, więc są wskazane dla osób cierpiących na bezsenność,
    • współczesna fitoterapia poleca wywar z ogonków wiśni w celu zapobiegania powstawania zatorów i skrzeplin w naczyniach krwionośnych, z uwagi na wysoką garbników i kwasów organicznych. Wywar ten zmniejsza także krwawienie menstruacyjne u kobiet, działa moczopędnie, a nawet pomaga w biegunkach.
  • Popularna nalewka wiśniowa ma szerokie zastosowanie:
    • jest rewelacyjnym środkiem dezynfekującym organizm podczas zakażeń czy też przeziębień,
    • przynosi ulgę w gorączce,
    • jest także polecana w przypadku niestrawności,
    • mało kto jednak wie, że taką nalewkę można także stosować zewnętrznie, jej wcieranie przynosi ulgę w bólach mięśniowych.

    Przepisy z wykorzystaniem wiśni

    Oto kilka przepisów, wykorzystujących prozdrowotne właściwości wiśni.

    Wiśniowo-szałwiowa nalewka

    Wiśniowo-szałwiowa nalewka będzie miała niezwykłe właściwości odkażające i przeciwzapalne:

    • należy wydrylować 2 kg dojrzałych wiśni i owoce wraz z powstałym sokiem przełożyć do szklanego naczynia (gąsior lub duży szklany słoik z zakrętką),
    • zalać wszystko 2,5 litrem klasycznej białej wódki i szczelnie zamknąć.
    • do drugiego szklanego naczynia wlać 1,5 litra wody, 1 szklankę spirytusu, 1 szklankę miodu rzepakowego lub gryczanego oraz dodać 1,5 kg cukru białego i 5-7 g suszonych liści szałwii,
    • wszystko szczelnie zamknąć i potrząsać, aby składniki się połączyły,
    • następnie obydwa szklane naczynia odstawić na około 1 miesiąc w suche i ciemne pomieszczenie do czasu, aż miód się całkowicie rozpuści,
    • po tym czasie połączyć zawartość obydwu naczyń, przecedzić zawartość i rozlać do butelek,
    • tak przygotowana nalewka musi jeszcze „dojrzeć” i nabrać mocy przez min. 6 miesięcy – będzie wówczas gotowa do spożycia.

    Konfitura wiśniowa

    Drugi to konfitura wiśniowa na czerwonym winie z cynamonem:

    • 1 kg wydrylowanych wiśni, z czego połowę dokładnie zmiksować,
    • wszystko dokładnie wymieszać i dodać 0,5 kg cukru i 1 szklankę miodu,
    • następnie dodać 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego oraz 2 laski cynamonu i zostawić na noc,
    • następnego dnia należy wszystko krótko zagotować dokładnie mieszając, odstawić i zdjąć pianę jeżeli się pojawiła,
    • w osobnym garnku rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny w małej ilości wody i połączyć z gorącą konfiturą,
    • przelać do wyparzonych wcześniej słoików, szczelnie zamknąć i opcjonalnie pasteryzować.

    Maseczka nawilżająca z wiśni

    Domowa maseczka z wiśni nada skórze blasku oraz usunie oznaki zmęczenia:

    • wystarczy usunąć pestki z kilku wiśni,
    • rozgnieść miąższ i nałożyć na twarz na 10 minut,
    • dla lepszego efektu nawilżenia rekomendujemy do niej dodatki w postaci albo naturalnego jogurtu albo oliwy z miodem.

    Środki ostrożności przy jedzeniu wiśni

    Po pierwsze nie spożywaj pestek wiśni, ponieważ zgodnie z badaniami laboratoryjnymi zawierają one trujący kwas pruski. Spożywany w większych ilościach może spowodować bóle głowy i migreny. Rekomendujemy, aby przetwory z wiśni nie zawierały pestek, chociaż jeżeli znamy smak zupy wiśniowej czy kompotów babci, to zazwyczaj były tam pestki i nic się złego nie działo, ponieważ nawet połkniętą pestkę bez problemu wydalaliśmy. Trzeba jednak uważać, aby dzieci oraz zwierzęta domowe nie przegryzły pestek.

    Po drugie nigdy nie spożywaj wiśni nadpsutych ani nadgniłych! Zawierają one rakotwórcze pleśnie, które mogą spowodować alergie, zatrucia pokarmowe czy rozwój grzybicy.

    A jeśli maseczka to za mało, to zapraszamy do Gabinetu Achillea na zabieg aktywujący limfę.

    Zapraszamy!