Lubczyk – właściwości lecznicze i zastosowanie

Lubczyk

Lubczyk ogrodowy, jak sama nazwa wskazuje możesz uprawiać w warunkach domowych, zarówno w ogródku, warzywniaku, czy w doniczce.

Sprowadzili go do Europy starożytni Rzymianie na gorączkę i niestrawność, natomiast rozpowszechnili wiedzę o jego właściwościach leczniczych średniowieczni benedyktyni. Nasi przodkowie przypisywali tej roślinie magiczne cechy, w tym był uważany za afrodyzjak (i nadal jest). Zgodnie z ludowymi wierzeniami doczepiano go do sukni panny młodej, aby zapewnić małżonkom życie w dostatku. Natomiast świeżo narodzonym dziewczynkom dodawano go do kąpieli, aby miały szczęście w miłości.

Lubczyk, a współczesna fitoterapia

lubczyk właściwości lecznicze zastosowanie

Korzeń lubczyku

We współczesnej fitoterapii właściwości lecznicze wykazuje głównie korzeń lubczyku z uwagi na zawartośc około 3% olejków eterycznych, lecząc za ich pośrednictwem:

  • niestrawność,
  • kolki,
  • gazy,
  • słaby apetyt.

Jest dedykowany także w przypadku chorób górnych dróg oddechowych, np. zapaleniu oskrzeli. Spektrum jego działania jest bardzo szerokie, gdyż ma właściwości:

  • przeciwzapalne,
  • moczopędne,
  • rozgrzewające,
  • przeciwgrzybiczne,
  • napotne,
  • uspokajające,
  • ma także zastosowanie w ginekologii, jego korzeń oraz owoce pobudzają krwawienie miesiączkowe oraz łagodzą bóle menstruacyjne.

Liście lubczyku

Liście lubczyku są bardzo dobrze znaną przyprawą, przypominającą natkę selera. Lista ich atutów:

  • wzbogacą smak każdej potrawy zarówno w postaci surowych sałatek jak i dodane do dań gotowanych,
  • są doskonałym, naturalnym zastępnikiem gotowej przyprawy tzw. maggi.

Przepisy na bazie lubczyku

Lubczyk można stosować również w formie naparu, odwaru czy nalewki.

Napar z lubczyku

Napar o działaniu wykrztuśnym w przypadku uporczywego kaszlu, z zalegającą wydzieliną, a nawet zapaleniu oskrzeli:

  • po 1 łyżeczce korzenia lubczyku i tymianku zalać 1 szklanką wody,
  • zagotować,
  • pić po przecedzeniu 2 razy dziennie, po 0,5 szklanki.

Moczopędny odwar

Odwar, który ma działać moczopędnie:

  • 1 łyżeczkę rozdrobnionego korzenia lubczyku (susz) zalać 1 szklanką wody,
  • gotować około 20 minut,
  • pić po przecedzeniu 2 razy dziennie, po 1 szklance odwaru.

Nalewka wzmacniająca

Nalewka na wzmocnienie w ogólnym osłabieniu, a także przy nerwicach oraz problemach trawiennych:

  • do szklanego słoika wsypać po 25 g nasion kminku i owoców głogu oraz 50 gram korzenia lubczyku,
  • zalać butelką wytrawnego wina gronowego z dodatkiem 50 ml spirytusu,
  • odstawić w zacienione, ciepłe miejsce i od czasu do czasu wstrząsać,
  • po około 2 tygodniach odcedzić, zabutelkować i trzymać w chłodnym miejscu.

W przypadku pojawienia się ww. dolegliwości pij mały kieliszek nalewki po obiedzie i po kolacji.

Lubczyk i środki ostrożności

Lubczyk zwiększa ilość wydalanego moczu i może także wywołać wysypkę na skórze. Jego spożywanie w większych ilościach nie jest wskazane w przypadku:

  • chorób nerek,
  • w ciąży (może wywołać poronienie),
  • w okresie laktacji.

Jeśli zainteresował Cię ten wpis, to juz w przyszłym tygodniu opublikujemy wpis na temat liścia laurowego, jego właściwości oraz obszarów zastosowania w medycynie naturalnej.

Do zobaczenia!