Lubczyk
Lubczyk ogrodowy, jak sama nazwa wskazuje możesz uprawiać w warunkach domowych, zarówno w ogródku, warzywniaku, czy w doniczce.
Sprowadzili go do Europy starożytni Rzymianie na gorączkę i niestrawność, natomiast rozpowszechnili wiedzę o jego właściwościach leczniczych średniowieczni benedyktyni. Nasi przodkowie przypisywali tej roślinie magiczne cechy, w tym był uważany za afrodyzjak (i nadal jest). Zgodnie z ludowymi wierzeniami doczepiano go do sukni panny młodej, aby zapewnić małżonkom życie w dostatku. Natomiast świeżo narodzonym dziewczynkom dodawano go do kąpieli, aby miały szczęście w miłości.
Lubczyk, a współczesna fitoterapia
Korzeń lubczyku
We współczesnej fitoterapii właściwości lecznicze wykazuje głównie korzeń lubczyku z uwagi na zawartośc około 3% olejków eterycznych, lecząc za ich pośrednictwem:
- niestrawność,
- kolki,
- gazy,
- słaby apetyt.
Jest dedykowany także w przypadku chorób górnych dróg oddechowych, np. zapaleniu oskrzeli. Spektrum jego działania jest bardzo szerokie, gdyż ma właściwości:
- przeciwzapalne,
- moczopędne,
- rozgrzewające,
- przeciwgrzybiczne,
- napotne,
- uspokajające,
- ma także zastosowanie w ginekologii, jego korzeń oraz owoce pobudzają krwawienie miesiączkowe oraz łagodzą bóle menstruacyjne.
Liście lubczyku
Liście lubczyku są bardzo dobrze znaną przyprawą, przypominającą natkę selera. Lista ich atutów:
- wzbogacą smak każdej potrawy zarówno w postaci surowych sałatek jak i dodane do dań gotowanych,
- są doskonałym, naturalnym zastępnikiem gotowej przyprawy tzw. maggi.
Przepisy na bazie lubczyku
Lubczyk można stosować również w formie naparu, odwaru czy nalewki.
Napar z lubczyku
Napar o działaniu wykrztuśnym w przypadku uporczywego kaszlu, z zalegającą wydzieliną, a nawet zapaleniu oskrzeli:
- po 1 łyżeczce korzenia lubczyku i tymianku zalać 1 szklanką wody,
- zagotować,
- pić po przecedzeniu 2 razy dziennie, po 0,5 szklanki.
Moczopędny odwar
Odwar, który ma działać moczopędnie:
- 1 łyżeczkę rozdrobnionego korzenia lubczyku (susz) zalać 1 szklanką wody,
- gotować około 20 minut,
- pić po przecedzeniu 2 razy dziennie, po 1 szklance odwaru.
Nalewka wzmacniająca
Nalewka na wzmocnienie w ogólnym osłabieniu, a także przy nerwicach oraz problemach trawiennych:
- do szklanego słoika wsypać po 25 g nasion kminku i owoców głogu oraz 50 gram korzenia lubczyku,
- zalać butelką wytrawnego wina gronowego z dodatkiem 50 ml spirytusu,
- odstawić w zacienione, ciepłe miejsce i od czasu do czasu wstrząsać,
- po około 2 tygodniach odcedzić, zabutelkować i trzymać w chłodnym miejscu.
W przypadku pojawienia się ww. dolegliwości pij mały kieliszek nalewki po obiedzie i po kolacji.
Lubczyk i środki ostrożności
Lubczyk zwiększa ilość wydalanego moczu i może także wywołać wysypkę na skórze. Jego spożywanie w większych ilościach nie jest wskazane w przypadku:
- chorób nerek,
- w ciąży (może wywołać poronienie),
- w okresie laktacji.
Jeśli zainteresował Cię ten wpis, to juz w przyszłym tygodniu opublikujemy wpis na temat liścia laurowego, jego właściwości oraz obszarów zastosowania w medycynie naturalnej.
Do zobaczenia!