Nowalijki – rzeżucha, jarmuż, szczypiorek, rabarbar, szpinak

Nowalijki i ich właściwości

Wiosna w pełni, niedługo ustąpi sceny na rzecz lata, a my oprócz witaminy D, której produkcję uruchomiło coraz intensywniejsze słońce szukamy innych minerałów i witamin. W tym wpisie zajrzymy do naszych przydomowych ogródków i warzywniaków, tudzież ziołowo-warzywnych doniczek na balkonach i parapetach.

Dzisiaj odpowiadamy na pytanie dlaczego nowalijki o kolorze zielonym są dla nas tak ważne.

nowalijki rzeżucha rabarbar szczypiorek szpinak jarmuż właściwości zastosowanie

Rzeżucha – właściwości i wskazania stosowania

Rzeżucha to remedium na wiosenne zmęczenie, ponieważ:

  • usuwa toksyny z organizmu,
  • oczyszcza krew,
  • zapobiega otyłości poprawiając trawienie,
  • poprawia pracę trzustki,
  • wysoka zawartość chromu z kolei pomaga regulować poziom glukozy we krwi,
  • ze względu na wysoką zawartość przyswajalnego jodu, jest zalecana dla osób z chorobami tarczycy.

Wskazana jest także przy:

  • zapaleniu oskrzeli,
  • dolegliwościach reumatycznych,
  • chorobach nerek,
  • osteoporozie,
  • anemii,
  • problemach z krążeniem,
  • chorobie wieńcowej.

Co więcej dostarcza:

  • witaminy z grupy B, C, A, E, K, PP,
  • minerały takie jak siarka, fosfor, magnez, wapń oraz żelazo.

Jest to także skarbnica właściwości, które pomogą Ci zachować piękny wygląd:

  • wspomaga leczenie trądziku, łojotoku i innych zmian skórnych,
  • jest doskonałym dodatkiem przy kuracji wzmacniającej włosy oraz zapobiega ich wypadaniu,
  • przeciwdziała zmarszczkom – kosmetolodzy przytaczają także badania, iż jedzenie 2 łyżek rzeżuchy dziennie przez miesiąc, redukuje zmarszczki o 40%.

Ale ostrożnie! Niektóre źródła wskazują, iż jej nadużywanie może spowodować zapalenie pęcherza moczowego.

Dobra wiadomość jest taka, iż możemy ją otrzymać w ciągu 7-9 dni poprzez wysianie nasion na mokrej ligninie czy wacie i pozostawienie w słonecznym miejscu np. na parapecie oraz podlewając od czasu do czasu. Potem tniemy nożyczkami i spożywamy na bieżąco w formie dodatku do np. kanapki czy sałatki.

Jarmuż – właściwości i wskazania stosowania

Jarmuż jest rośliną całoroczną, więc możesz korzystać z jego dobroczynnych właściwości cały rok, ale szczególnie polecamy go wiosną kiedy jego młode listki można jeść na surowo. Można go także podgotować, poddusić lub podsmażyć, a dla poprawy jakości potrawy warto ze starszych liści wyciąć żyłki.

Jest warzywem lekkostrawnym, a więc szczególnie zalecanym dzieciom i osobom starszym, a takżeprzy problemach z wypróżnianiem z uwagi na wysoką zawartość błonnika. Zawiera także łatwoprzyswajalny:

  • wapń,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • sód,
  • potas,
  • jod,
  • mangan,
  • magnez,
  • duże ilości witaminy C, E, K, H oraz grupy B,
  • zmagazynowane światło słoneczne czyli chlorofil.

Wykazuje on także właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Działa także antybakteryjnie, szczególnie na bakterie wywołujące wrzody żołądka. Spożywając go możesz także śmielej korzystać z kąpieli słonecznych, ponieważ chroni on przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV.

Szczypiorek – właściwości i wskazania stosowania

Szczypiorek zawiera:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • kwas foliowy,
  • karoten,
  • sód,
  • potas,
  • fosfor,
  • magnez,
  • chlor,
  • kwas krzemowy.

Może być stosowany od wewnątrz:

  • ma działanie ogrzewające,
  • wspomaga apetyt i trawienie,
  • poprawia wydolność seksualną,
  • jest stosowany uzupełniająco przy nietrzymaniu moczu,
  • wykazuje także właściwości bakteriobójcze.

Może być również stosowany wewnętrzne – sok z całego, zmiażdżonego szczypiorku z cebulką lub tylko zliści stosujemy na:

  • siniaki,
  • obrzęki,
  • inne obrażenia powstałe w wyniku kontuzji.

Dla uzyskania lepszych rezultatów, w okresie rekonwalescencji dobrze jest spożywać również świeży lub lekko obgotowany szczypiorek i pić herbatę ze szczypiorku, którą można dosłodzić miodem. Bezpieczne dawkowanie to 2 lub 3 filiżanki naparu ze szczypiorku (parz kilka minut) lub około 50g szczypiorku dziennie (najlepiej w formie surowej lub dodanego do posiłku tuż przed spożyciem).

Rabarbar – właściwości i wskazania stosowania

Rabarbar jest szczególnie polecany dla osób:

  • otyłych,
  • anemicznych,
  • z brakiem apetytu,
  • przy łagodnej żółtaczce z uwagi na właściwości przeczyszczające i odkażające przewód pokarmowy.

Rabarbar zawiera:

  • witaminy z grupy B, witaminę C, karoten,
  • szereg minerałów takich jak fosfor, potas, wapń, sód, żelazo czy magnez.

Najlepiej go spożywać w formie gotowanej, pieczonej czy przygotowanej przy zastosowaniu innego rodzaju obróbki termicznej, ponieważ kwas szczawiowy, którego są duże ilości w roślinie, ulega wówczas rozkładowi. Pieczony rabarbar wykazuje właściwości antynowotworowe. Z rabarbaru sporządza się także pyszną nalewkę tzw. rabarbarówkę.

Szpinak – właściwości i wskazania stosowania

Szpinak, w odmianie zimowej, również już puścił pierwsze liście idealne na sałatkę, którą dobrze jest polać oliwą, dzieki czemu poprawisz wchłanialność beta-karotenu i luteiny. Taka sałatka wpłynie bez wątpienia na jakość Twojej skóry, z uwagi na właściwości oczyszczające z toksyn i neutralizujące zaczerwienienia i zapalenia. Ponadto obniży poziom cholesterolu, a także zmniejszy ryzyko chorób nowotworowych z uwagi na ochronne działanie przed wolnymi rodnikami.

Świeży sok ze szpinaku najlepiej wypijać rano przed posiłkiem, ponieważ działa on regenerująco na:

  • układ trawienny,
  • chroniczne schorzenia trzustki,
  • zęby i dziąsła,
  • jest zalecany przypodwyższonym cholesterolu i depresji.

Wspomaga także leczenie raka prostaty, a liście gotowane w dobrej jakości oleju służą jako okład na:

  • niegojące się rany,
  • opryszczkę,
  • oparzenia,
  • łupież.

Co więcej jest on źródłem:

  • witamin A, B, C, E i K,
  • składników mineralnych m.in. żelaza i magnezu.

Uwaga: szpinak z uwagi na wysoką zawartość kwasu szczawiowego nie powinien być spożywany wdużych ilościach przez osoby z tendencją do kamieni nerkowych.

Rekomendujemy go gotować bez przykrycia, z dużą ilością osolonej wody.