Nowalijki i ich właściwości
Wiosna w pełni, niedługo ustąpi sceny na rzecz lata, a my oprócz witaminy D, której produkcję uruchomiło coraz intensywniejsze słońce szukamy innych minerałów i witamin. W tym wpisie zajrzymy do naszych przydomowych ogródków i warzywniaków, tudzież ziołowo-warzywnych doniczek na balkonach i parapetach.
Dzisiaj odpowiadamy na pytanie dlaczego nowalijki o kolorze zielonym są dla nas tak ważne.
Rzeżucha – właściwości i wskazania stosowania
Rzeżucha to remedium na wiosenne zmęczenie, ponieważ:
- usuwa toksyny z organizmu,
- oczyszcza krew,
- zapobiega otyłości poprawiając trawienie,
- poprawia pracę trzustki,
- wysoka zawartość chromu z kolei pomaga regulować poziom glukozy we krwi,
- ze względu na wysoką zawartość przyswajalnego jodu, jest zalecana dla osób z chorobami tarczycy.
Wskazana jest także przy:
- zapaleniu oskrzeli,
- dolegliwościach reumatycznych,
- chorobach nerek,
- osteoporozie,
- anemii,
- problemach z krążeniem,
- chorobie wieńcowej.
Co więcej dostarcza:
- witaminy z grupy B, C, A, E, K, PP,
- minerały takie jak siarka, fosfor, magnez, wapń oraz żelazo.
Jest to także skarbnica właściwości, które pomogą Ci zachować piękny wygląd:
- wspomaga leczenie trądziku, łojotoku i innych zmian skórnych,
- jest doskonałym dodatkiem przy kuracji wzmacniającej włosy oraz zapobiega ich wypadaniu,
- przeciwdziała zmarszczkom – kosmetolodzy przytaczają także badania, iż jedzenie 2 łyżek rzeżuchy dziennie przez miesiąc, redukuje zmarszczki o 40%.
Ale ostrożnie! Niektóre źródła wskazują, iż jej nadużywanie może spowodować zapalenie pęcherza moczowego.
Dobra wiadomość jest taka, iż możemy ją otrzymać w ciągu 7-9 dni poprzez wysianie nasion na mokrej ligninie czy wacie i pozostawienie w słonecznym miejscu np. na parapecie oraz podlewając od czasu do czasu. Potem tniemy nożyczkami i spożywamy na bieżąco w formie dodatku do np. kanapki czy sałatki.
Jarmuż – właściwości i wskazania stosowania
Jarmuż jest rośliną całoroczną, więc możesz korzystać z jego dobroczynnych właściwości cały rok, ale szczególnie polecamy go wiosną kiedy jego młode listki można jeść na surowo. Można go także podgotować, poddusić lub podsmażyć, a dla poprawy jakości potrawy warto ze starszych liści wyciąć żyłki.
Jest warzywem lekkostrawnym, a więc szczególnie zalecanym dzieciom i osobom starszym, a takżeprzy problemach z wypróżnianiem z uwagi na wysoką zawartość błonnika. Zawiera także łatwoprzyswajalny:
- wapń,
- fosfor,
- żelazo,
- sód,
- potas,
- jod,
- mangan,
- magnez,
- duże ilości witaminy C, E, K, H oraz grupy B,
- zmagazynowane światło słoneczne czyli chlorofil.
Wykazuje on także właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Działa także antybakteryjnie, szczególnie na bakterie wywołujące wrzody żołądka. Spożywając go możesz także śmielej korzystać z kąpieli słonecznych, ponieważ chroni on przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV.
Szczypiorek – właściwości i wskazania stosowania
Szczypiorek zawiera:
- witaminy z grupy B,
- witaminę C,
- kwas foliowy,
- karoten,
- sód,
- potas,
- fosfor,
- magnez,
- chlor,
- kwas krzemowy.
Może być stosowany od wewnątrz:
- ma działanie ogrzewające,
- wspomaga apetyt i trawienie,
- poprawia wydolność seksualną,
- jest stosowany uzupełniająco przy nietrzymaniu moczu,
- wykazuje także właściwości bakteriobójcze.
Może być również stosowany wewnętrzne – sok z całego, zmiażdżonego szczypiorku z cebulką lub tylko zliści stosujemy na:
- siniaki,
- obrzęki,
- inne obrażenia powstałe w wyniku kontuzji.
Dla uzyskania lepszych rezultatów, w okresie rekonwalescencji dobrze jest spożywać również świeży lub lekko obgotowany szczypiorek i pić herbatę ze szczypiorku, którą można dosłodzić miodem. Bezpieczne dawkowanie to 2 lub 3 filiżanki naparu ze szczypiorku (parz kilka minut) lub około 50g szczypiorku dziennie (najlepiej w formie surowej lub dodanego do posiłku tuż przed spożyciem).
Rabarbar – właściwości i wskazania stosowania
Rabarbar jest szczególnie polecany dla osób:
- otyłych,
- anemicznych,
- z brakiem apetytu,
- przy łagodnej żółtaczce z uwagi na właściwości przeczyszczające i odkażające przewód pokarmowy.
Rabarbar zawiera:
- witaminy z grupy B, witaminę C, karoten,
- szereg minerałów takich jak fosfor, potas, wapń, sód, żelazo czy magnez.
Najlepiej go spożywać w formie gotowanej, pieczonej czy przygotowanej przy zastosowaniu innego rodzaju obróbki termicznej, ponieważ kwas szczawiowy, którego są duże ilości w roślinie, ulega wówczas rozkładowi. Pieczony rabarbar wykazuje właściwości antynowotworowe. Z rabarbaru sporządza się także pyszną nalewkę tzw. rabarbarówkę.
Szpinak – właściwości i wskazania stosowania
Szpinak, w odmianie zimowej, również już puścił pierwsze liście idealne na sałatkę, którą dobrze jest polać oliwą, dzieki czemu poprawisz wchłanialność beta-karotenu i luteiny. Taka sałatka wpłynie bez wątpienia na jakość Twojej skóry, z uwagi na właściwości oczyszczające z toksyn i neutralizujące zaczerwienienia i zapalenia. Ponadto obniży poziom cholesterolu, a także zmniejszy ryzyko chorób nowotworowych z uwagi na ochronne działanie przed wolnymi rodnikami.
Świeży sok ze szpinaku najlepiej wypijać rano przed posiłkiem, ponieważ działa on regenerująco na:
- układ trawienny,
- chroniczne schorzenia trzustki,
- zęby i dziąsła,
- jest zalecany przypodwyższonym cholesterolu i depresji.
Wspomaga także leczenie raka prostaty, a liście gotowane w dobrej jakości oleju służą jako okład na:
- niegojące się rany,
- opryszczkę,
- oparzenia,
- łupież.
Co więcej jest on źródłem:
- witamin A, B, C, E i K,
- składników mineralnych m.in. żelaza i magnezu.
Uwaga: szpinak z uwagi na wysoką zawartość kwasu szczawiowego nie powinien być spożywany wdużych ilościach przez osoby z tendencją do kamieni nerkowych.
Rekomendujemy go gotować bez przykrycia, z dużą ilością osolonej wody.