Otyłość – leczenie & obliczanie BMI

Otyłość to choroba cywilizacyjna wywołująca szereg schorzeń jeśli nie jest kontrolowana. Ale na szczęście kontrola nad nią zależy wyłącznie od nas samych.

Jak obliczać i interpretować BMI

Prawidłową wagę naszego ciała ocenia się według różnych wskaźników. Najbardziej popularnym jest wskaźnik masy ciała zwany BMI.

BMI wyliczamy wg wzoru: masa naszego ciała w kg / nasz wzrost wyrażony w metrach kwadratowych

Interpretacja BMI:

  • 30 lub więcej – oznacza otyłość średniego stopnia,
  • 35 i więcej – oznacza otyłość znacznego stopnia,
  • 40 i więcej – to otyłość bardzo znacznego stopnia.

Otyłość

Otyłość jest zaliczana do chorób przewlekłych i różni się w zależności od płci. U mężczyzn jest zazwyczaj otyłością brzuszną, a u kobiet otyłością pośladkowo-udową. Nie będziemy wskazywać jakie są jej przyczyny, gdyż jest ich wiele i zazwyczaj wynikają z trybu naszego życia, stanu emocjonalnego oraz chorób towarzyszących. Bez wątpienia trzeba podkreślić, że otyłość stanowi zagrożenie dla naszego życia i zdrowia, ponieważ zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia:

    nowotworów (zwłaszcza jelita grubego),
    cukrzycy typu II,
    problemów z drogami moczowymi i wątrobą
    problemów ze stawami,
    chorób układu sercowo-naczyniowego,
    bezdechów podczas snu.
  • Ponadto u kobiet dodatkowo mogą pojawić się problemy ginekologiczne takie jak:
    • zaburzenia owulacji,
      upośledzenie płodności,
      osłabienie popędu płciowego.

    Leczenie otyłości

    Proces leczenia otyłości jest dość skomplikowany i powinien w nim uczestniczyć lekarz, psycholog, dietetyk, rehabilitant.

    Warto także wspomóc się preparatami ziołowymi, które:

    • uaktywnią proces przemiany materii,
    • usuną nadmiar toksyn oraz złogi wody nagromadzone przez lata w tkance tłuszczowej,
    • wspomogą leczenie zaparć i cukrzycy oraz zlikwidują niestrawność,
    • ułatwią oddawanie moczu (szczególnie jest to ważne u mężczyzn z przerostem gruczołu prostaty).

    Jak wspomóc odchudzanie – naturalnie

    Poprawiają trawienie, spalanie tkanki tłuszczowej oraz spalanie cukru we krwi, zmniejszają apetyt, a także odwracają negatywne procesy jak nadmierne gromadzenie się wody czy zaparcia. D o właściwościach zielonej herbaty, cynamonu, pieprzu czarnego, mniszku lekarskiego, kory kruszyny, nasienia płesznika i innych ziół pomocnych w chorobie przewlekłej zwanej otyłością.

    Zielona herbata

    Zielona herbata pochodzi z Azji i ma nie tylko właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe. Z uwagi na występujące polifenole naukowcy z Uniwersytetu Genewskiego udowodnili w 1999 roku, iż wyciąg z zielonej herbaty ma zdolność utleniania czyli spalania kwasów tłuszczowych.

    Gorzka pomarańcza

    Ciekawe właściwości ma także gorzka pomarańcza. Zawiera ona m.in. 2 substancje – synefrynę i oktopaminę. Zwiększają one metabolizm tłuszczów oraz zmniejszają łaknienie, a także pobudzają organizm zwiększając jego wydolność.

    Przyprawy wspomagające przemianę materii

    W przyspieszeniu przemiany materii mogą nam także pomóc przyprawy kuchenne, które doskonale znamy: papryka chilli, curry, czarny pieprz czy cynamon.

    Systematyczne przyjmowanie papryki chilli może o 25% przyspieszyć przemianę materii, a ponadto poprawić krążenie i osłabić apetyt na tłuste i słodkie dania.

    Z kolei curry, z uwagi na zawartość kurkumy zapobiega odkładaniu się tłuszczu.

    Pieprz czarny stymulując receptory termiczne w naszym organizmie, uruchamia procesy termoregulacji i wzmożonej emisji ciepła. Czego efektem jest intensywniejsze spalanie tkanki tłuszczowej.

    Natomiast zgodnie z badaniami klinicznymi, spożywanie 3g cynamonu dziennie (około ćwierć łyżeczki), przez 8 tygodni, poprawia poziom glukozy i lipidów, a w efekcie obniża masę ciała.

    A już w kolejnym tygodniu opublikujemy naturalne metody walki z otyłością, zajrzyj koniecznie!

    Serdecznie zapraszamy!