Zima to wymagający okres dla naszych organizmów, dlatego też dzisiaj o napojach opartych na herbacie, mleku czy ziołach, które możemy sporządzić w warunkach domowych, a które dostarczą nam mnóstwa substancji antynowotworowych, antybakteryjnych, przeciwzapalnych i nie tylko.
Herbata na zimę
Istotną rolę w poniższych propozycjach rozgrzewających herbat odgrywają przyprawy: goździki, kardamon, cynamon, chili, kurkuma, gałka muszkatołowa i anyż. (Więcej o właściwościach cynamonu & goździków dowiesz się tutaj, a tutaj o właściwościach gałki muszkatołowej & anyżu).
Dzisiaj zachęcamy do poeksperymentowania z czym i w jakich kombinacjach smakują Wam najbardziej zimowe herbatki i napoje.
Dodatki do czarnej herbaty
Czarna herbata świetnie komponuje się z cynamonem, goździkami i plastrami świeżego imbiru. Każde z nich działa:
- rozgrzewająco,
- przeciwzapalnie,
- poprawia trawienie.
Przy czym kłącze świeżego imbiru dodatkowo ma działanie przeciwobrzękowe oraz zmniejsza cellulit.
By wzbogacić smak czarnej herbaty, można dodać do niej odrobinę konfitury z / plasterki suszonego pigwowca japońskiego oraz sok malinowy bądź sok z czerwonej porzeczki. Ciekawy efekt smakowy pomoże uzyskać także dodatek w postaci drobno pokrojonego, wysuszonego jabłka lub gruszki.
Nie zapominajcie jednak, iż czarna herbata jest wysuszająca, szczególnie w nadmiarze! Dlatego rekomendujemy dodawać do niej miód, który dodatkowo osłodzi tę kompozycję.
Herbata rooibos z grejpfrutem
Herbata rooibos z grejpfrutem w połączeniu z konfiturą różaną, anyżem gwiazdkowatym, cynamonem, to kolejna propozycja, która oczaruje Wasze kubki smakowe. Poza słodką nutą herbata ta:
- ma właściwości antynowotworowe,
- regeneruje wątrobę,
- działa korzystnie na drogi oddechowe,
- wspomaga leczenie chorób skóry.
Owoc grejpfruta, to źródło:
- wielu witamin z grupy B i C,
- likopenu,
- flawonoidów i bioflawonoidów, mających właściwości przeciwwirusowe i będących silnymi przeciwutleniaczami.
Cytrusy są z jednej strony zimne termicznie (czyli wychładzają organizm), ale z drugiej z uwagi na składniki przeciwzapalne i antybakteryjne są wskazane przy grypie, zapaleniu oskrzeli oraz zatok. Zaproponowana przez nas kompozycja doskonale sobie z tym radzi, ponieważ zawiera rozgrzewające przyprawy, które neutralizują zimną termikę owocu egzotycznego.
Przepis na napar malinowy
Składniki:
- herbata malinowa (najlepiej z liści i suszonych owoców malin),
- 3 plastry imbiru,
- 5 łyżeczek soku z malin (bez cukru),
- 2 goździki,
- kora cynamonowca w kawałku lub w częściach.
Przygotowanie:
- składniki łączyć kolejno (jak wyżej) z herbatą i imbirem,
- gdy napar lekko przestygnie, wycisnąć do niego trochę soku z cytryny oraz dorzucić kilka plasterków pomarańczy,
- jeśli jest za mało słodka, dodać miód bądź słód jęczmienny lub ryżowy,
- w wersji dla dorosłych można dodać 1 łyżkę rumu, a w wersji dla dzieci 1 łyżkę syropu z czarnej porzeczki.
Dla przypomnienia maliny zawierają kwas salicylowy, dzięki czemu dobrze sobie radzą z gorączką. Z kolei obecny kwas elagowy ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe zapobiegając rozwojowi infekcji.
Przepis na napój jabłkowo-gruszkowy
Składniki:
- 1l wody,
- garść suszonych jabłek,
- garść suszonych gruszek,
- kilka ziaren kardamonu,
- 4-5 goździków,
- kawałek kory cynamonu,
- 6 plasterków imbiru,
- opcjonalnie: miód lub słód.
Przygotowanie:
- suszone jabłka i gruszki zalać wrzącą wodą,
- dodać kardamon, goździki, korę cynamonu oraz imbir,
- gotować jeszcze przez 2-3 minuty,
- po przestygnięciu do smaku można dodać odrobinę miodu lub słodu.
Kompoty z suszu bardzo dobrze nawilżają nasz układ pokarmowy dzięki czemu mamy regularne wypróżnianie oraz poprawę jakości skóry. Natomiast kardamon działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo a ponadto pomaga w problemach trawiennych.
Przepis na napój z pokrzywy z nutą rokitnika
Składniki:
- suszona pokrzywa,
- kilka plasterków cytryny,
- odrobina miodu,
- łyżka nalewki lub konfitury z rokitnika.
Przygotowanie:
- suszoną pokrzywę zalać wrzątkiem na 10-15 minut,
- dodać kilka plasterków cytryny,
- oraz odrobinę miodu, łyżkę nalewki lub konfitury z rokitnika.
Napój wzmacnia organizm, poprawia poziom hemoglobiny, przyspiesza trawienie i przyswajanie pokarmów. Ma także właściwości moczopędne, przyspieszając usuwanie z organizmu toksyn.
Sam rokitnik:
- to źródło bardzo dobrze przyswajalnej witaminy C,
- wzmacnia odporność,
- wykazuje działanie przeciwzapalne,
- zapobiega miażdżycy i zawałom serca.
Przepis na napój lipowy
Składniki:
- 1 łyżka kwiatu lipy,
- 1 łyżka suszonych lub mrożonych malin,
- opcjonalnie: syrop malinowy lub miód lipowy.
Przygotowanie:
- kwiat lipy zmieszać z suszonymi malinami,
(Suszone maliny można zastąpić mrożonymi. W takim przypadku należy je rozmrozić i podgrzać dodając do naparu lipowego w formie konfitury).
- zalać na 10-15 minut wrzątkiem,
- doprawić syropem malinowym lub miodem lipowym.
Miód lipowy jest powszechnie uważany za najlepszy środek przy przeziębieniu, grypie i innych chorobach którym towarzyszy wysoka temperatura. Napary lipowe działają napotnie i osłaniająco na drogi oddechowe.
Czekolada z chili – przepis
A teraz coś dla prawdziwych łasuchów – czekolada z chili, w składzie:
- 50 g czekolady mlecznej,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 1 szklanka mleka, najlepiej roślinnego,
- opcjonalnie: 2 łyżki śmietanki,
- szczypta cynamonu (sproszkowanego),
- szczypta papryczki chili (sproszkowanej).
Przygotowanie:
- obie czekolady rozpuścić w szklance mleka,
- można dodać też 2 łyżki śmietanki,
- dodać cynamon i papryczkę chili.
Ten czekoladowy napój nie tylko doskonale rozgrzeje, ale też poprawi nastrój. Zarówno czekolada jak i chili stymulują produkcję endorfin czyli hormonu szczęścia.
Zimowa kawa orkiszowa – przepis
Składniki:
- 1 łyżeczka palonych ziaren orkiszu,
- szczypta kardamonu & cynamonu lub imbiru & chili,
- wanilia, karmel, kakao do smaku,
- opcjonalnie: mleko migdałowe.
Przygotowanie:
- palone ziarna orkiszu najlepiej jest zmielić w młynku i zaparzyć wraz z kardamonem i cynamonem lub imbirem i chili,
- doskonale skomponuje się z wanilią, karmelem i kakao,
- dla złagodzenia dość intensywnego smaku rekomendujemy dodać mleko migdałowe.
Orkisz to zboże, które zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje bogactwo witaminy B, która dobroczynnie wpływa na nasz układ nerwowy. Zawarte w niej polifenole chronią przed nowotworami, a rodanid stymuluje naszą odporność.
Złoty mleczny koktajl – przepis
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego lub zwykłego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru (sproszkowanego),
- szczypta pieprzu,
- opcjonalnie: kilka ziaren kardamonu, miód do smaku.
Przygotowanie:
- do mleka dodać kurkumę i cynamon oraz sproszkowany imbir i pieprz,
- jeśli lubicie, można też dorzucić kilka ziaren kardamonu,
- wszystko podgrzać w rondlu,
- gdy kompozycja przestygnie można dosłodzić miodem.
W ten sposób zyskasz koktajl o właściwościach:
- przeciwwirusowych,
- antyoksydacyjnych,
- przeciwnowotworowych,
- przeciwbakteryjnych,
- przeciwgrzybicznych,
- przeciwzapalnych.
Aby tzw. przyprawa życia, czyli kurkuma, była jak najbardziej przyswajalna dla naszego organizmu, należy pamiętać o dodaniu pieprzu.
Grzane wino – przepis
Grzaniec z kolei doskonale rozgrzeje Was bardziej lub mniej romantycznymi wieczorami.
Składniki:
- 1l czerwonego, wytrawnego wina,
- 1 laska cynamonu,
- 3 kawałki kory cynamonowca,
- 5-7 goździków,
- pokrojoną w plastry pomarańczę,
- opcjonalnie: miód lub słód do smaku.
Przygotowanie:
- do wina dodać laskę cynamonu, korę cynamonowca, goździki oraz plastry pomarańczy,
- całość należy podgrzać, ale nie gotować,
- jak lekko przestygnie, można doprawić miodem lub słodem do smaku.
Wino można zastąpić piwem, ale wtedy zamiast pomarańczy lepiej dodać imbir.
Grzaniec bez wątpienia rozgrzewa i zapobiega rozwojowi stanów zapalnych. Warto przypomnieć, iż czerwone wino to doskonałe źródło antyoksydantów, które chronią nasze serce i żołądek. Ponadto zawarte w nim składniki czynnie chronią nas przed wirusami oraz przedłużają młodość.
Ciepłe piwo z żółtkiem – przepis
Składniki:
- 0,5l piwa,
- 2 surowe żółtka (wcześniej oddzielone od białek).
Przygotowanie:
- piwo przelać do rondla i zacząć podgrzewać,
- kiedy będzie lekko ciepłe, dodać żółtka i intensywnie mieszać, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Piwa nie można doprowadzić do wysokiej temperatury, aby żółtko się nie ścięło.
Z uwagi na składniki zawarte w źółtku, napój ten ma silne właściwości wzmacniające i można go zastosować:
- w stanach wyczerpania i zmęczenia,
- przy pierwszych objawach przeziębienia,
- na ból głowy – naukowcy z londyńskiego Uniwersytetu Greenwich twierdzą, że piwo jest skuteczniejsze w likwidowaniu bólu głowy niż większość leków przeciwbólowych.
Co my możemy dla Ciebie zrobić
Jeśli poszukujesz ziół i naturalnych środków idealnie dopasowanych do potrzeb Twojego organizmu i obecnej kondycji poszczególnych organów, zapraszamy do naszego gabinetu. Zweryfikujemy stan Twojego organizmu i ustalimy, które organy wymagają szczególnej troski abyś z dnia na dzień czuł/a się lepiej.
Mamy nadzieję, że powyższe propozycje będą dla Was inspiracją na zimowe wieczory, a przy okazji zapewnią zdrowie i dobre samopoczucie. I tego właśnie życzymy wszystkim czytelnikom naszego bloga w 2020 roku!
Wszystkiego najlepszego i do usłyszenia!