Otyłość to choroba cywilizacyjna wywołująca szereg schorzeń jeśli nie jest kontrolowana. Ale na szczęście kontrola nad nią zależy wyłącznie od nas samych.
Jak obliczać i interpretować BMI
Prawidłową wagę naszego ciała ocenia się według różnych wskaźników. Najbardziej popularnym jest wskaźnik masy ciała zwany BMI.
BMI wyliczamy wg wzoru: masa naszego ciała w kg / nasz wzrost wyrażony w metrach kwadratowych
Interpretacja BMI:
- 30 lub więcej – oznacza otyłość średniego stopnia,
- 35 i więcej – oznacza otyłość znacznego stopnia,
- 40 i więcej – to otyłość bardzo znacznego stopnia.
Otyłość
Otyłość jest zaliczana do chorób przewlekłych i różni się w zależności od płci. U mężczyzn jest zazwyczaj otyłością brzuszną, a u kobiet otyłością pośladkowo-udową. Nie będziemy wskazywać jakie są jej przyczyny, gdyż jest ich wiele i zazwyczaj wynikają z trybu naszego życia, stanu emocjonalnego oraz chorób towarzyszących. Bez wątpienia trzeba podkreślić, że otyłość stanowi zagrożenie dla naszego życia i zdrowia, ponieważ zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia:
- nowotworów (zwłaszcza jelita grubego),
- cukrzycy typu II,
- problemów z drogami moczowymi i wątrobą
- problemów ze stawami,
- chorób układu sercowo-naczyniowego,
- bezdechów podczas snu.
- zaburzenia owulacji,
- upośledzenie płodności,
- osłabienie popędu płciowego.
Leczenie otyłości
Proces leczenia otyłości jest dość skomplikowany i powinien w nim uczestniczyć lekarz, psycholog, dietetyk, rehabilitant.
Warto także wspomóc się preparatami ziołowymi, które:
- uaktywnią proces przemiany materii,
- usuną nadmiar toksyn oraz złogi wody nagromadzone przez lata w tkance tłuszczowej,
- wspomogą leczenie zaparć i cukrzycy oraz zlikwidują niestrawność,
- ułatwią oddawanie moczu (szczególnie jest to ważne u mężczyzn z przerostem gruczołu prostaty).
Jak wspomóc odchudzanie – naturalnie
Poprawiają trawienie, spalanie tkanki tłuszczowej oraz spalanie cukru we krwi, zmniejszają apetyt, a także odwracają negatywne procesy jak nadmierne gromadzenie się wody czy zaparcia. D o właściwościach zielonej herbaty, cynamonu, pieprzu czarnego, mniszku lekarskiego, kory kruszyny, nasienia płesznika i innych ziół pomocnych w chorobie przewlekłej zwanej otyłością.
Zielona herbata
Zielona herbata pochodzi z Azji i ma nie tylko właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe. Z uwagi na występujące polifenole naukowcy z Uniwersytetu Genewskiego udowodnili w 1999 roku, iż wyciąg z zielonej herbaty ma zdolność utleniania czyli spalania kwasów tłuszczowych.
Gorzka pomarańcza
Ciekawe właściwości ma także gorzka pomarańcza. Zawiera ona m.in. 2 substancje – synefrynę i oktopaminę. Zwiększają one metabolizm tłuszczów oraz zmniejszają łaknienie, a także pobudzają organizm zwiększając jego wydolność.
Przyprawy wspomagające przemianę materii
W przyspieszeniu przemiany materii mogą nam także pomóc przyprawy kuchenne, które doskonale znamy: papryka chilli, curry, czarny pieprz czy cynamon.
Systematyczne przyjmowanie papryki chilli może o 25% przyspieszyć przemianę materii, a ponadto poprawić krążenie i osłabić apetyt na tłuste i słodkie dania.
Z kolei curry, z uwagi na zawartość kurkumy zapobiega odkładaniu się tłuszczu.
Pieprz czarny stymulując receptory termiczne w naszym organizmie, uruchamia procesy termoregulacji i wzmożonej emisji ciepła. Czego efektem jest intensywniejsze spalanie tkanki tłuszczowej.
Natomiast zgodnie z badaniami klinicznymi, spożywanie 3g cynamonu dziennie (około ćwierć łyżeczki), przez 8 tygodni, poprawia poziom glukozy i lipidów, a w efekcie obniża masę ciała.
A już w kolejnym tygodniu opublikujemy naturalne metody walki z otyłością, zajrzyj koniecznie!
Serdecznie zapraszamy!