Imbir latem – czyli kostki bez obrzęków

Imbir zazwyczaj kojarzy się z zimową porą, kiedy potrzebujesz się rozgrzać gorącą korzenną herbatką. Mało kto jednak wie, jak zbawienny latem – dzisiejszy wpis właśnie o tym!

Imbir – zastosowanie

W celach leczniczych stosujemy korzeń imbiru w dwóch postaciach – suszony oraz świeży. W obu formach, leczy on:

  • mdłości, szczególnie u kobiet w ciąży,
  • bolesne miesiączki,
  • zapalenie oskrzeli,
  • bóle i skurcze o różnej przyczynie,
  • objawy choroby lokomocyjnej, dlatego warto go spożywać w formie kapsułek czy nalewki.

A z uwagi na swoje właściwości wzmacniające i poruszające, napar z korzenia świeżego imbiru jest szczególnie zalecany u osób, które mają tendencję do obrzęków w okolicach kostek.

Imbir znajduje także zastosowanie w przypadku małych dzieci, szczególnie przy nieżycie nosa zarówno w przypadku zwykłego kataru towarzyszącego przeziębieniu jak i kataru siennego (alergicznego). Wówczas można zamiast soli morskiej użyć odwar z korzenia imbiru.

imbir latem na opuchnięte kostki

Imbir suszony

Korzeń suszony zadziała na Twój organizm rozgrzewająco, dlatego jest stosowany w recepturach ziołowych, które mają Ciebie:

  • rozgrzać od środka,
  • pobudzić krążenie,
  • przywrócić energię i chęć do działania.

Kieruje on właściwości pożywienia i ziół do dolnych części ciała – okrężnicy, nerek, jajników, dróg rozrodczych oraz nóg.

Imbir świeży

Imbir świeży natomiast zalany szklanką wrzątku:

  • ma działanie napotne – otwiera pory skóry,
  • pozwala zlikwidować konsekwencje znanego w TCM wniknięcia Zimnego Wiatru, będąc remedium w sytuacji kiedy wiatr Cię „owieje”. Często zdarza się to zimą, ale i latem kiedy jedziesz klimatyzowanym samochodem, środkami komunikacji miejskiej, czy kiedy przebywasz w klimatyzowanych pomieszczeniach,
  • pomaga w trawieniu żywności o dużej zawartości białka, takiej jak mięso czy fasola, a także zmniejsza wpływ na organizm kwasu moczowego, który powstaje przez spożywanie tych pokarmów.

Imbir tradycyjnie – receptura na przeziębienie i katar

W książce „Zioła w medycynie, choroby układu oddechowego” I. Kaczmarczyk-Sedlak, A. Ciołkowski znajdziesz następujący przepis:

  • 1 łyżkę stołową zmielonego na proszek suszonego korzenia imbiru zalej 1 szklanką letniej wody,
  • doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu pod przykrywką 2 minuty,
  • następnie odstaw na 0,5 godziny, przecedź i uzupełnij wodą do objętości pełnej szklanki,
  • za pomocą spryskiwacza (np. butelka z atomizerem) delikatnie dawkuj do noska 3-6 razy dziennie, jednorazowo po 2-3 aplikacje.

Przeciwwskazania do stosowania imbiru

Imbir nie powinien być stosowany o osób z oznakami Gorąca, czyli np.:

  • czerwone policzki, twarz,
  • suche usta,
  • mocne pragnienie,
  • suche stolce,
  • sucha skóra,

ponieważ spotęguje te objawy.

Do zobaczenia wkrótce!